Futuremark е пионер в производството на тестови пакети. В тестовете на 3D-изпълнение е много трудно да се намери равно. 3DMark тестове станаха популярни по няколко причини: визуално те са много хубави, няма нищо сложно в поведението им и резултатите са винаги стабилни и повторяеми. Фирмата непрекъснато си сътрудничи със световните производители на видеокарти, поради което показателите, разработени от Futuremark, се считат за най-справедливи и справедливи.

Начална страница

След инсталирането и първото стартиране на програмата, потребителят ще види главния прозорец на програмата. В долната част на прозореца можете да научите кратките характеристики на вашата система, модела на процесора и видео картата, както и данни за операционната система и размера на RAM. Съвременните версии на програмата имат пълна поддръжка на руския език, поради което използването на 3DMark обикновено няма проблеми.

Основен прозорец 3DMark Basic Edition

Cloud Gate

Програмата предлага на потребителя да започне да тества Cloud Gate. Струва си да се отбележи, че в 3DMark има няколко етапа дори в базовата версия и всеки от тях провежда уникалните си тестове. Cloud Gate е един от най-основните и прости.

След като кликнете върху бутона за стартиране, ще се появи нов прозорец и ще се събере информация за компонентите на компютъра.

Извършване на теста в 3DMark Basic Edition

Проверката започва. Има два от тях в Cloud Gate. Продължителността на всеки от тях е около минута, а в долната част на екрана можете да видите честотата на кадрите (FPS).

Графичен тест 1 в Cloud Gate

Първият тест е графичен и се състои от две части. В първата част видео картата обработва много върхове, има редица различни ефекти и частици. Втората част използва обемно осветление с понижено ниво на постпроцесионни ефекти.

Графичен тест 2 в Cloud Gate

Второто изпитание е физически ориентирано и извършва много едновременни физически симулации, което поставя напрежение върху процесора.

Физическият тест в Cloud Gate

След завършване, 3DMark ще даде пълна статистика за резултатите от неговото преминаване. Този резултат може да бъде запазен или сравнен онлайн с резултатите на други потребители.

Резултатът от преминаването на теста в 3DMark Basic Edition

Реперни показатели в 3DMark

Потребителят може да отиде в раздела "Тестове" , където са представени всички възможни проверки на производителността на системата. Някои от тях ще се предлагат само в платени версии на програмата, например Fire Strike Ultra.

Всички тестове в 3DMark Basic Edition

Избирайки някоя от предложените опции, можеш да научиш повече за описанието му и какво ще провери. Можете да извършвате допълнителни настройки за еталона, да деактивирате някои от стъпките му или да изберете желаната резолюция и други настройки на графиката.

Тестовите настройки в 3DMark Basic Edition

Трябва да се отбележи, че да се изпълняват повечето тестове в 3DMark изисква наличието на съвременни компоненти, по-специално видео карти с поддръжка DirectX 11 и 12. Нуждаем се също от минимален двуядрен процесор и поне от 2 до 4 гигабайта RAM. Ако някои параметри на системата на потребителя не са подходящи за стартиране на теста, програмата 3DMark ще го каже.

Внимание за липсващи тестови изисквания в 3DMark

Пожар Стачка

Един от най-популярните сред геймърите е Fire Strike. Тя е предназначена за високопроизводителни персонални компютри и е особено взискателна за силата на графичния адаптер.

Първият тест е графичен. Сцената е изпълнена с дим, използва огромно осветление и дори най-модерните графични карти не могат да се справят на правилното ниво с максималните настройки на "Форт". Много геймъри за това събират системи едновременно с няколко видеокарти, като ги свързват с помощта на SLI метода.

Графичен тест Fire Strike

Второто изпитание е физическо. Той изпълнява много симулации на меки и твърди тела, които много използват силата на процесора.

Физически тест по пожар

Последният се комбинира - използва теселация, последващо обработване, симулиран дим, физически симулации и др.

Комбиниран тест при пожар

Време шпионин

Time Spy е най-модерният бенчмарк, има поддръжка за всички най-нови функции на API, асинхронни изчисления, multithreading и т.н. За тестване освен факта, че графичният адаптер трябва да има поддръжка за последната 12-та версия на DirectX, също така резолюцията на монитора на потребителя трябва да бъде не по-малко от 2560 × 1440.

При първия графичен тест се обработват голям брой полупрозрачни елементи, както и сенки и таселации. Вторият тест на графиката използва повече обемен осветление, има много малки частици.

Физика тест в Time Spy

Следва проверка на мощността на процесора. Комплексните физически процеси се моделират, използва се процесуално поколение, което не може да бъде управлявано на правилното ниво от бюджетни решения, които са от AMD, което е от Intel.

Резултатът от теста в Time Spy

Небесното диверче

Sky Diver е създаден специално за съвместимост с графична карта DirectX 11. Стандартът не е много сложен и ви позволява да определите ефективността на дори мобилни процесори и вградени графични чипове. Потребителите на по-слаби компютри трябва да прибягват до него, тъй като е малко вероятно те да постигнат по-ефективен аналог. Резолюцията на картината в Sky Diver обикновено съответства на естествената разделителна способност на екрана на монитора.

Графичната част се състои от два малки теста. Първият метод използва директно осветление и подчертава теселирането. Докато вторият графичен тест зарежда системата с пикселна обработка и използва по-модерна техника за осветяване, която включва изчислителни шейдъри.

Тест за небесния водолаз

Физическият тест е симулация на голям брой физически процеси. Скулптурите са изваяни, които след това са унищожени с чук, въртящ се върху вериги. Броят на тези скулптури постепенно се увеличава, докато компютърният процесор се справи с задачите, зададени за грешно изчисляване на удара с чук върху скулптурата.

Ледена буря

Друг бенчмарк, Ice Storm, този път е напълно платформена, можете да го пуснете на почти всяко устройство. Неговата реализация позволява да се отговори на много въпроси от интерес, колко много процесори и графични чипове инсталирани в смартфоните са по-слаби от тези на съвременните компютри. Той напълно изключва всички фактори, които могат да повлияят на операционната система на персоналните компютри. Препоръчва се да се използва не само за потребители на компактни джаджи, но и за собствениците на стари или нискоенергийни компютри.

Тест за ледникова буря

По подразбиране Ice Storm започва с резолюция 1280 × 720 пиксела, деактивира настройките за вертикална синхронизация и изисква по-малко от 128 MB видео памет. Мобилните платформи за оползотворяване на OpenGL двигателя, докато компютърът се основава на DirectX 11 или версията Direct3D 9 е малко ограничена в своите възможности.

Първият тест е графичен и се състои от две части. Първо, има неправилно изчисление на сенките и голям брой върхове, а втората проверява последващата обработка и добавя ефектите от частиците.

Графичен тест за ледникова буря

Последният тест е физически. Той извършва различни симулации наведнъж в четири отделни потока. Във всяка симулация има двойка меки и чифт твърди вещества, които се сблъскват един с друг.

Физически тест Ледена буря

Има и по-мощна версия на този тест, наречена Ice Storm Extreme. Желателно е да се провери с такъв тест само най-модерните мобилни устройства, т. Нар. Водещи кораби, работещи под OS Android или iOS.

Мултиплатформен тест Ледена буря

Проверка на ефективността на API

Съвременните игри за всеки кадър изискват стотици и хиляди различни данни. Колкото повече този API е по-нисък, толкова повече е създаден броят на обажданията на рамки. Чрез този тест можете да сравнявате ефективността на различните приложни програмни интерфейси (API). Тя не се използва като сравнение на графични карти.

Проверката е, както следва. Вземете един от възможните API, който получава повиквания в големи количества. С течение на времето натоварването на приложния програмен интерфейс се увеличава, докато скоростта на кадрите започне да пада под 30 секунди в секунда.

Тестване на приложния програмен интерфейс

С помощта на теста можете да сравнявате на същия компютър, както се държите по различен API. В някои съвременни игри можете да превключвате между API. Проверката ще позволи на потребителя да разбере дали ще даде ключ, да кажем с DirectX 12, за нов Vulkan значителна печалба или не.

API Vulkan Test

Изискванията за компонентите на компютъра за този тест са доста високи. Нуждаете се от поне 6 GB оперативна памет и видео карта с поне 1 GB памет, освен това графичният чип трябва да е актуален и да има поне поддръжка на двойка API.

Резултатите от теста на API

Демонстрационен режим

Почти всички тестове, описани по-горе, съдържат, в допълнение към редица субтестове, и демонстрационен клип. Това е един вид предварително записано действие и се възпроизвежда, за да покаже всички реални възможности на 3DMark бенчмарка. Това означава, че във видеото можете да видите максималното качество на графиката, което обикновено е няколко пъти по-високо от това, което можете да видите, когато проверявате компютъра на потребителя.

Демонстрационен режим

Тя може да бъде изключена, като превключите подходящия превключвател, като разгледате подробностите за всеки от тестовете.

Режим на демонстрация преди теста

резултати

Разделът "Резултати" показва историята на всички показатели за потребители. Тук можете също да изтеглите резултатите от предишни тестове или тестове, проведени на друг компютър.

Резултати в 3DMark Basic Edition

опции

В този раздел можете да извършвате допълнителни манипулации с показалеца 3DMark. Можете да конфигурирате дали да скриете резултатите от проверките на сайта, дали да сканирате системната информация на компютъра. Можете също да регулирате възпроизвеждането на звук по време на тестовете, да изберете езика на програмата. Тук се посочва и броят на видеокарти, участващи в проверките, ако потребителят има няколко. Възможно е да се проверят и да се започне актуализирането на отделните тестове.

Раздел "Опции" в 3DMark Basic Edition

достойнство

  • Прост и интуитивен интерфейс;
  • Голям брой тестове за мощни компютри и за по-слаби компютри;
  • Диагностика на мобилни устройства, изпълняващи различни ОС;
  • Наличие на руски език;
  • Способността да сравняват резултатите, получени в тестовете, с резултатите на други потребители.

недостатъци

  • Не е много подходящ за тестване на ефективността на теселиране.

Служителите на компанията Futuremark неуморно разработват своя продукт 3DMark, който с всяка нова версия става все по-удобен и професионален. Този показател е всеобщо признат стандарт, въпреки че не е лишен от недостатъци. И още повече - това е най-добрата програма за тестване на смартфони и таблети, работещи под различни операционни системи.

Свали 3DMark безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт