Рано или късно всеки потребител на персонален компютър трябва да се справи с такива файлове като архиви и архивари - програми, които работят с този тип файлове, които ви позволяват да компресирате информация, да я пакетирате в един файл и всички резервни действия за тези операции. Архиорите станаха популярни, защото могат да спестят много дисково пространство и да прехвърлят множество файлове в една структура.


7-Zip - архиваторът на програмата, притежаващ безплатния лиценз. Това е едно от най-популярните приложения в момента, благодарение на прост интерфейс, безплатни условия за разпространение, поддръжка на основните архивни формати и висока степен на компресиране на файлове. Основната 7-цип функционалност е разгледана по-долу.

Компресиране на файлове (компресия)

Според проведените тестове в 7z и zip формати, архиваторът компресира по-добре от други програми, които поддържат тези формати за компресиране на файлове (например WinRar). Но е невъзможно да се говори за процентното предимство на тази програма пред другите, тъй като в много отношения всичко зависи от формата на файловете източник. Например мултимедийните данни се компресират почти по същия начин.

Компресиране на файлове. 7-цип

Струва си да се отбележи, че скоростта на компресиране на файлове, осигурена от 7-zip, е малко по-ниска от тази на другите програми за архиватор. Но ако това не е критично, тогава високото съотношение на компресия напълно покрива този недостатък

Извличане на файлове

7-zip поддържа следните формати: 7z, ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, ARJ, CAB, DEB, DMG, CHM, CPIO, HFS, ISO, NSIS, RAR, RPM, LZH, , XZ и Z (за извличане на файлове от архива).

Списъкът с формати за компресиране е много по-малък - 7z, ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, WIN, XZ

Извличане на файлове. 7-цип

Тестване на архиви

7-zip ви позволява да проверявате целостта на всеки файл, който се съдържа в архива. Доста е удобно, колкото е възможно. например, проверете целостта на архива, преди да го изпратите на друг потребител.

Тестване на архиви. 7-цип

Също така, ако е необходимо, можете да изчислите архивната контролна сума
Контролната сума. 7-цип

Шифроване на архиви

Архиваторът също така позволява на потребителя да поставя парола върху него при създаването на архива.
Encryption. 7-цип

Предимства на 7-Zip:

  1. Прост, лесен за използване интерфейс
  2. Високо съотношение на компресия
  3. Подкрепа за шифроване AES-256
  4. Подкрепа за компресиране на файлове с много нишки
  5. Възможност за тестване на архива
  6. Рускоезичен интерфейс
  7. Безплатен лиценз

Недостатъци на 7-Zip:

  1. При компресиране на файлове, от които да избирате, на потребителя се предлагат много опции за алгоритми за компресиране, което може да създаде трудности за начинаещите потребители
  2. Невъзможност за отваряне на непълна архива

7-Zip е прост, безплатен и удобен архиватор, с който можете лесно да създавате архиви с високо съотношение на компресия.

Изтегляне на 7-Zip Free

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт