Adobe е богат на огромно количество висококачествен софтуер за професионалисти. В техния асортимент има всичко за фотографи, камери, дизайнери и много други. За всеки от тях има инструмент, заточен с една единствена цел - да създава безупречно съдържание.

Вече сме прегледани Adobe Photoshop , а в тази статия можете да научите повече за неговия спътник - Lightroom. Нека да разгледаме основните характеристики на тази програма.

Групово редактиране

групово редактиране в Lightroom

Всъщност, абсолютно всички Lightroom са насочени към операции с групи от снимки. Въпреки това в първата секция - библиотеката - можете да направите основни групови корекции. За начало трябва да импортирате снимки в програмата, която се извършва на интуитивно ниво. След това - всички пътища са отворени. Можете бързо да изрязвате снимките до определен размер или съотношение, да правите черно-бяла снимка, да редактирате баланса на бялото, температурата, оттенъка, експозицията, наситеността, остротата. Можете да промените параметрите малко, но можете да ги промените на големи интервали.

И това ... само първата подраздел. По-нататък можете да зададете тагове, с които да помогнете в бъдеще, че ще бъде по-лесно да намерите необходимите снимки. Можете също така да коригирате метаданни и да добавите коментари. Ще бъде полезно, например, да си припомните какво ще направите с тази или тази снимка.

обработване

обработка (подрязване) в Lightroom

Следващият раздел включва основната функционалност по отношение на обработката на снимки. Първият инструмент бързо ще намали и завърти изображението, ако все още не сте го направили в предишния параграф. Когато изрязвате, можете да изберете конкретни пропорции за бъдещо отпечатване или обработка. В допълнение към стандартните стойности можете, разбира се, да инсталирате свои собствени.

обработка (ретуширане) в Lightroom

Друг инструмент - бързо премахва нежеланите елементи от снимката. Работи по този начин: изберете допълнителен обект с четка и програмата автоматично избира кръпка. Разбира се, автоматичната корекция може да се коригира ръчно по ваше усмотрение, но това едва ли е необходимо - Lightroom и самият се справя добре. Струва си да се отбележи, че е възможно да се регулира размерът, твърдостта и прозрачността на използваната четка след нейното нанасяне.

обработка (корекция) в Lightroom

Последните три инструмента: филтърът на градиента, радиалният филтър и коригиращата четка ограничават обхвата на настройките, така че да ги комбинираме в едно. А корекциите, както бихте очаквали, са много. Аз дори няма да ги изброя, просто знам - ще намерите всичко, от което имате нужда. Същите градиенти и четките позволяват прилагането на ефекта на определено място върху снимката и можете да промените степента на корекция след селекцията! Е, не е ли сладко?

Преглед на снимката на картата

карта в Lightroom

В Lightrum можете да видите на картата къде точно се правят снимките ви. Разбира се, тази опция е достъпна само ако координатите на изображението са посочени в метаданните. Всъщност този параграф е практически полезен само ако трябва да изберете снимки от определено местоположение. В противен случай, това е просто една интересна визуализация на местоположението на вашите снимки.

Създаване на фото книги

създаване на книжен формат в Lightroom

Избрахте няколко снимки на първия етап? Всички те могат да се извършват без проблеми, с едно натискане на бутон, да се комбинират в красив фотоалбум. Разбира се, можете да конфигурирате почти всички елементи. За начало е необходимо да се коригира всъщност размерът, видът на покритието, качеството при отпечатване, а също така и типа хартия - матово или гланцово.

Създайте оформление на книгата в Lightroom

След това можете да изберете едно от многото предложени оформления. Те се различават по броя на снимките на една страница, тяхната корелация с текста. В допълнение, има няколко парчета: сватба, портфейл, пътуване.

Създаване на книги - текст в Lightroom

Разбира се, трябва да има текст в книгата. И за да работи с него в Lightroom, имаше няколко въпроса. Шрифт, стил, размер, прозрачност, цвят и подравняване - тук са няколко, но самодостатъчни параметри.

създаване на книги - фон в Lightroom

Искате ли да добавите фон? Да, няма проблем! Тук същата "сватба", "пътуване", както и всеки друг ваш образ. Прозрачността, разбира се, може да се персонализира. Ако сте доволни от резултата, можете да експортирате книгата в PDF формат.

Slideshow

слайдшоу в Lightroom

Дори такава привидно проста функция се довежда до идеала тук. Местоположение, рамки, сянка, надпис, скорост на прехода и дори музика! Можете дори да сте сигурни, че плъзгачите са синхронизирани с музиката. Единственият недостатък е, че не можете да експортирате създадения слайдшоу, което рязко ограничава обхвата на приложение.

Отпечатване на снимки

отпечатване в Lightroom

Преди печат, почти същите инструменти, както при създаването на фото книги, са на разположение. Отделете, може би, специфични параметри, като например качество на печат, разделителна способност и тип хартия.

Предимства на програмата

• Голям брой функции
• Групова обработка на снимки
• Възможност за експортиране във Photoshop

Недостатъци на програмата

• Наличие само на пробни и платени версии

заключение

Така че, Adobe Lightroom има огромен брой много различни функции, които основно са насочени към корекция на изображението. Последната обработка, както е замислена от разработчиците, трябва да се извърши във Photoshop, където можете да експортирате снимка с няколко кликвания.

Изтеглете пробна версия на Adobe Lightroom

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт