AMD Catalyst Control Center (AMD CCC) - софтуер, разработен от известния производител на графични процесори Advanced Micro Devices. Всъщност това е пакет за драйвери за видеокарти на AMD чипове във връзка със софтуера за управление на параметрите на видео адаптери.

Не е тайна, че хардуерните компоненти на компютрите и лаптопите не могат да функционират правилно, без да имат специални драйвери в системата. В допълнение, такива сложни и многофункционални устройства като видеокарти изискват настройка на параметрите, за да отключат потенциала на производителя. Тъй като Catalyst Control Center има за цел да опрости процеса на изтегляне и актуализиране на драйвери за видео карти, а също така дава възможност на потребителя да конфигурира графичния адаптер за техните нужди, използването на този софтуер е почти задължително за собствениците на видео адаптери AMD.

Начална страница на AMD

Непосредствено след стартирането на AMD Catalyst Control Center, потребителят получава достъп до основните функции, предоставени от официалния сайт за техническа поддръжка на производителя. Всъщност съдържанието в мрежата, показвано в специална част на прозореца на главната програма, е колекция от връзки към различни страници на сайта на AMD, преходът към който позволява разрешаването на определени потребителски въпроси.

AMD Catalyst Control Center Начало AMD

Също така има връзка "Доклад за проблем" , след което можете да попълните формуляра за кандидатстване в техническата поддръжка на AMD за решаване на различни проблеми.

AMD Catalyst Control Center Свържете се с техническата поддръжка на AMD

Настройки

Центърът за управление Catalyst ви позволява да създавате различни предварително зададени настройки (профили). С тази операция параметрите на отделните страници на Catalyst Control Center се запазват, така че те могат да се използват, ако е необходимо. Създаването на предварително зададени настройки ви позволява да прилагате различни набори от настройки за различни приложения и бързо да превключвате профили според нуждите.

AMD Catalyst Control Center инсталация

Управление на работния плот

Тази функция е предназначена да замени стандартните инструменти на операционната система и да разшири възможностите за управление на настолни компютри, особено при използване на няколко дисплея.

AMD Catalyst Control Center управление на работния плот

Налице е доста широка гама от променливи параметри. В допълнение към промяната на резолюцията, честотата на опресняване и настройките за ротация на екрана

AMD Catalyst Control Center променя настройките за работния плот

можете да зададете настройките на цветовата гама.

Настройките за цветен екран на контролния център на AMD Catalyst Center

Общи задачи на дисплея

За бърз достъп до най-често използваните функции, които променят параметрите на дисплея, разработчиците на AMD Catalyst Control Center са добавили специален раздел след преход, до който можете почти веднага да получите възможност да изпълнявате основните задачи за управление на екрана.

AMD Catalyst Control Center Общи задачи на дисплея

AMD Eyefinity

Технологията AMD Eyefinity, която потребителят получава достъп до възможностите след избора на елемент "Многобройни дисплеи AMD Eyefinity", е предназначен да осигури организирането на няколко екрана на един работен плот. Разделът разкрива редица параметри, които могат да бъдат полезни за собствениците на няколко монитора.

AMD Catalyst Control Center многократно показва AMD Eyefinity

Моите цифрови плоски панели

Сред функциите на Catalyst Control Center има опции за управление на широк диапазон от настройки за цифрови панели, свързани към графичния адаптер, инсталиран в системата. След преминаването към съответния раздел можете да получите пълен контрол върху параметрите на съвременните устройства, предназначени за показване на информация.

AMD Catalyst Control Center Моите цифрови плоски панели

видео

Една от най-често използваните функции на видеокарти е възпроизвеждането на видео. За потребителите на видеокарти AMD не създава трудности при настройването на цветовете и качеството на картината при възпроизвеждане на видео, независимо от предпочитаните играчи. В AMD CCC предоставя цяла част от настройките, позволявайки на всеки да персонализира изображението "за себе си".

Настройките за цветовете и видеоклипа на AMD Catalyst Control Center

игра

Безусловното и главно предимство на мощния графичен адаптер в системата е възможността да се използва за обработка на триизмерна графика, главно при създаването на качествена картина в компютърните игри. Центърът за управление AMD Catalyst осигурява възможност за фина настройка на настройките на видео адаптера за целия комплект 3D приложения и за всяка игра отделно, чрез създаване на профили.

AMD Catalyst Control Center Настройки за 3D приложения

продуктивност

Известно е, че пълният потенциал на всеки конкретен модел на видеокартата по отношение на производителността е възможен само при използване на "ускорение". За напредналите потребители, които искат ръчно да коригират честотите на графичния процесор, паметта и скоростта на въртене на видео адаптера, AMD предлага инструмента "AMD OverDrive" , с който можете да получите достъп до възможностите, като отидете в секцията "Performance " в Catalyst Control Center.

Център за управление AMD Catalyst AMD OverDrive

Захранване

Много потребители на лаптопи основателно обмислят възможността за управление на консумацията на енергия на устройството си важна функция. За тази цел CAS предвижда възможността за конфигуриране на схемите за консумация на енергия на лаптопа, които са достъпни след преминаване към раздела "Power" .

AMD Catalyst Control Center управление на мощността

звук

Тъй като изходът на изображението, обработен от графичния адаптер на AMD, е съпроводен със звуково възпроизвеждане, AMD Catalyst Control Center добавя способността да управлява аудиоустройствата. Промяната на настройките е налице само ако има дисплеи на системата, свързани чрез модерни цифрови интерфейси, способни да предават не само изображението, но и звука.

AMD Catalyst Control Center Основни аудио устройства

информация

Секцията "Информация" е последната в списъка сред елементите, достъпни за потребителя, които дават достъп до настройки, пряко или непряко свързани с управлението на GPU, но може би най-важното от гледна точка на потребителя в AMD Catalyst Control Center. В допълнение към получаването на информация за софтуера

Софтуерна информация за центъра за управление на камерата на AMD

и хардуерните компоненти на системата,

AMD Catalyst Control Center Информация за хардуерните компоненти

потребителят получава достъп до възможностите за обновяване на версиите на драйверите и софтуера на Catalyst Control Center, след като кликне върху връзката "Софтуерна актуализация" .

Актуализацията на драйверите на AMD Catalyst Control Center

достойнство

  • Русифициран интерфейс;
  • Широка гама от функции за управление на параметрите на видео адаптери и дисплеи;
  • Наличието на пакет драйвери за AMD графични адаптери, включително остарели.

недостатъци

  • Неудобен интерфейс;
  • Наличие на секции от корекции, които всъщност дублират функционалността един на друг;
  • Липса на поддръжка за новите AMD графични карти.

Тъй като AMD Catalyst Control Center е единственият официален начин за управление на параметрите на графичните адаптери на производителя, включително инсталирането и актуализирането на драйверите, използването на програмата е почти задължителен аспект в процеса на пълното функциониране и използването на всички възможности на видео карти, изградени на базата на графичните процесори Advanced Micro Devices.

Изтеглете AMD Catalyst Control Center безплатно

Изтеглете последната версия на приложението от официалния сайт