Едно от малките революции, извършени от съвременната мобилна операционна система, беше подобряването на системата за разпределение на приложения. В края на краищата, понякога получаването на желаната програма или играчки на Windows Mobile, Symbian и Palm OS е изпълнено с трудности: в най-добрия случай официалният сайт вероятно е неудобен начин на плащане, в най-лошия случай - принудителното пиратство. Сега можете да намерите приложението, което харесвате и да изтеглите или купите с помощта на услугите, предназначени за това.

Google Play Магазин

Алфа и Омега приложения за Android - услугата, създадена от Google, е единственият официален източник на софтуер от трети страни. Непрекъснато се подобрява и допълва от разработчиците.
Приложение Google Play Магазин
В много случаи решението на "корпорацията на доброто" е ултиматум: тежката умереност намалява броя на фалшификатите и вирусите до минимум, сортирането на съдържанието в категории опростява търсенето, а списъкът на всички приложения, които някога са били инсталирани от вашия акаунт, ви позволява бързо да инсталирате вашия джентълменски софтуерен пакет на ново устройство или фърмуер. В допълнение, в повечето случаи Play Store вече е предварително инсталирана. Уви, но на слънце има места - регионалните ограничения и все още падащите фалшификати ще накарат някой да търси алтернатива.

Изтеглете Google Play Магазин

Aptoide

Друга популярна платформа за изтегляне на приложения. Той се позиционира като по-удобен аналог на Play Market. Основната характеристика на Aptoide са магазините за приложения - източници, отворени от потребители, които искат да споделят софтуера на своите устройства.
Главен прозорец Aptoide
Това решение има предимства и недостатъци. Плюс тази възможност за разпространение - няма регионални ограничения. Минус е слабо умереност, така че фалшификати или вируси да могат да бъдат уловени, така че да изтеглите нещо оттам, трябва да сте внимателни. Сред другите функции е възможността за автоматично актуализиране на приложенията, създаване на резервни копия и връщане към по-стара версия (това ще изисква да създадете профил в услугата). Благодарение на профила можете да получавате актуализирани новини и достъп до списъка с препоръчвани програми.

Изтеглете Aptoide

Мобилен App Store

Друга алтернатива на пазара от Google, този път е доста странна. Започва с факта, че това приложение ви позволява да видите списъка с приложения не само за Android, но и за iOS и Windows Phone. Използването на този чип е съмнително, но все пак.
Налични приложения в Mobile App Store
От друга страна, в това допълнение липсват и регионални ограничения - свободно е да изтегляте свободен софтуер, който по някаква причина не се предлага в ОНД. Въпреки това слабото умерение или дори отсъствието му може неприятно да изненада. В допълнение към тази липса, приложението има доста неразбираем и неудобен интерфейс с дизайна на "Здравей нула" и това дори не се отнася до рекламата. Той харесва поне малко работа и липса на наклонност да кешира всичко и всичко.

Изтеглете мобилния App Store

AppBrain App Market

Приложение, което съчетава алтернативна услуга на клиентите от Google, както и собствена софтуерна база, която също се допълва от потребителите. Той се позиционира от разработчиците като по-удобен и качествен аналог на Play Market, без типичните недостатъци на пазара.
Броят на наличния софтуер в AppBrain App Market
В плюсовете на приложението можете да напишете вградения мениджър на приложения с инсталатора, който работи по-бързо от стандартния. Също така този пазар има много възможности за синхронизация - например, когато регистрирате профил, потребителят получава пространство в облака, в което можете да съхранявате резервни копия на вашите програми. Разбира се, има известяване за нови версии на инсталирания софтуер, разделяне на категории и препоръчани приложения. От минусите отбелязваме нестабилната работа по някои фърмуер и наличието на реклама.

Изтеглете AppBrain App Market

Горещи приложения

Друга уникална алтернатива на двата горепосочени сайта, Google Play Магазин и AppBrain App Market - приложението използва базите както на първия, така и на втория. Както подсказва името, тя е насочена основно към показването на най-новите версии на софтуера в двете услуги.
Преглед на категорията софтуерни аксесоари в "Горещи приложения"
Има и други категории - "Alltime Popular" (най-популярни) и "Featured" (маркирани от разработчиците). Но дори и най-простото търсене липсва и това може би е най-голямото отрицателно от приложението. Допълнителна функционалност малко - бърз преглед на категорията, към която принадлежи тази или съответната позиция (иконата отдясно на описанието) и ежедневната актуализация на списъка. Обемът на устройството на този клиент също е малък. Има реклами в него, за щастие, не е твърде досадно.

Изтегляне на горещи приложения

F-Droid

В известен смисъл уникално приложение. Първо, създателите на сайта приведоха понятието "мобилен отворен код" на ново ниво - всички приложения, представени в хранилищата, са представители на свободния софтуер. На второ място, собствената си услуга за разпространение на приложения е напълно отворена и лишена от всякакви действия на потребителите на тракера, които ще се харесат на любителите на неприкосновеността на личния живот.
Безплатни приложения в F-Droid
Последицата от тази политика е, че изборът на приложения е най-малкият от всички налични на пазара, но рекламата под каквато и да е форма в F-Droid напълно липсва, както и вероятността да се превърне в фалшива или вирусна програма: умереността е доста трудна и всеки подозрителен обект просто не е ще мине. Като се има предвид възможността за автоматично актуализиране на инсталирания софтуер, избор на различни източници на хранилища и фина настройка, можете да се обадите на F-Droid за пълно заместване на Google Play Магазин.

Изтеглете F-Droid

Наличието на алтернативи във всяко поле винаги е положително явление. Пазарът на стандартни игри не е идеален, а наличието на аналози, лишени от недостатъците му, е в полза както на потребителите, така и на собствениците на Android: конкуренцията е известна като двигател на напредъка.