Програмата за работа с текстови документи MS Word ви позволява бързо и удобно да създавате списъци с номерирани букви и букви. За да направите това, просто натиснете един от двата бутона, разположени на контролния панел. В някои случаи обаче е необходимо списъкът да се сортира в Word Alphabet. Става въпрос за това как да направите това и ще обсъдим тази кратка статия.

Урокът: Как да направите съдържание в Word

1. Изберете номерирания или с отметки списък, който искате да подредите по азбучен ред.

Изберете списък в Word

2. В групата "Параграф" , която се намира в раздела "Начало" , намерете и кликнете върху бутона "Сортиране" .

Бутон за сортиране в Word

3. Ще видите диалоговия прозорец "Сортиране на текст" , където в секцията "Първо от" трябва да изберете съответния елемент: "възходящ" или "низходящ" .

Сортирайте текстовия прозорец в Word

4. След като натиснете "OK" , избраният от вас списък ще бъде сортиран по азбучен ред, ако изберете опцията за сортиране "възходящ" или в обратната посока на азбуката, ако сте избрали "в низходящ ред" .

Сортиран списък в Word

Всъщност това е всичко, което е необходимо, за да подредите списъка в азбучен ред в MS Word. Между другото, по същия начин можете да сортирате всеки друг текст, дори и да не е списък. Сега знаете повече, пожелаваме Ви успех в по-нататъшното развитие на тази многофункционална програма.