Всяка операционна система има вграден плейър за възпроизвеждане на видео и музика, който може да възпроизвежда най-често срещаните видове файлове. Ако трябва да гледаме видеоклипа във формат, който не се поддържа от плейъра, тогава ще трябва да инсталираме набор от малки програми в нашия компютър - кодеци.

Кодеци за Windows XP

Всички цифрови аудио и видео файлове за по-удобно съхранение и предаване по мрежата са специално кодирани. За да гледате видео или да слушате музика, те трябва да бъдат предварително декодирани. Това е, което правят кодеците. Ако системата няма декодер за определен формат, тогава не можем да възпроизвеждаме такива файлове.

В природата има доста голям брой комплекти кодеци за различни типове съдържание. Днес ще разгледаме един от тях, който първоначално е предназначен за Windows XP - X Codec Pack, известен още като XP Codec Pack. Пакетът съдържа голям брой кодеци за възпроизвеждане на видео и аудио, удобен плейър, който поддържа тези формати и помощна програма, която проверява системата за инсталирани кодеци от всички програмисти.

Изтеглете XP Codec Pack

Можете да изтеглите този комплект на официалния сайт на програмистите, като използвате връзката по-долу.

Изтеглете комплекта от кодеци XP Codec Pack

Страницата за изтегляне на Codec Pack на XP на официалния сайт за разработчици

Инсталиране на XP Codec Pack

 1. Преди да инсталирате, трябва да сте сигурни, че няма инсталирани кодеци от други програмисти, за да избегнете софтуерни конфликти. За да направите това, в "Контролен панел" отидете в аплета "Добавяне или премахване на програми" .

  Отворете приложението Добавяне или премахване на програми в контролния панел на Windows XP

 2. Търсим списък на програмите с думите "кодек пакет" или "декодер" в заглавието. Някои пакети може да не съдържат тези думи в името си, например DivX, Matroska Pack Full, Windows Media Video 9 VCM, VobSub, VP6, Lazy Mans MKV, Windows Media Lite, CoreAVC, AVANTI, x264Gui.

  Изберете програмата в списъка и кликнете върху бутона "Изтриване" .

  Премахване на пакета за кодеци в контролния панел на Windows XP

  След деинсталирането е желателно да рестартирате компютъра.

 3. Стартирайте инсталатора XP Codec Pack, изберете езика от предложените опции. Английският е добре.

  Избиране на език при инсталиране на XP Codec Pack в Windows XP

 4. В следващия прозорец виждаме стандартната информация, от която се нуждаете, за да затворите други програми, за да актуализирате системата без рестартиране. Кликнете върху "Напред" .

  XP Codec Pack Installer в Windows XP

 5. След това поставете отметка в полетата срещу всички елементи и продължете.

  Избиране на компонентите на XP Codec Pack за инсталиране в Windows XP

 6. Изберете папката на диска, в който ще бъде инсталиран пакетът. Тук е желателно да оставите всичко по подразбиране, тъй като кодек файловете се приравняват към системните кодеци и тяхното друго местоположение може да наруши функционалността.

  Изберете папката за инсталиране на XP Codec Pack в Windows XP

 7. Определете името на папката в менюто "Старт" , което ще съдържа преки пътища.

  Изберете папка в менюто "Старт", за да инсталирате XP Codec Pack в Windows XP

 8. Ще има кратък процес на инсталиране.

  Процес на инсталиране на XP Codec Pack В Windows XP

  След като инсталацията завърши, кликнете върху "Завършване" и рестартирайте.

  Завършване на XP Codec Pack Installer в Windows XP

Media Player

Както казахме по-рано, заедно с пакета за кодеци, плейърът също е инсталиран Медия плейър Начало Класически кино , Той е в състояние да играе повечето аудио и видео формати, има много фина настройка. Пряк път, за да стартирате плейъра, се поставя автоматично на работния плот.

Player Media Player Начало Класическо кино Като част от пакета за кодеци за Windows XP

детектив

Също така в комплекта е приложението Sherlock, което при стартиране показва абсолютно всички кодеци, които са налични в системата. За него не се създава отделен етикет, стартирането се извършва от подпапка "sherlock" в директорията с инсталирания пакет.

Помощната програма за мониторинг, инсталирана в кодеците на Windows XP

След стартирането се отваря прозорец за мониторинг, в който можете да намерите цялата информация за кодеците, които ни интересуват.

Информационен прозорец Шерлок в Windows XP

заключение

Инсталирането на пакета за кодеци XP Codec Pack ще ви помогне да гледате филми и да слушате музика на почти всички формати на компютър, работещ с операционната система Windows XP. Този комплект постоянно се актуализира от разработчиците, което прави възможно актуализирането на версиите на програмите и удоволствието от съвременното съдържание.