AutoCAD заема много място сред системите за виртуално проектиране в продължение на много години. Това всъщност е най-гъвкавият софтуер, който се използва за най-широки нужди.

Основните области на приложение на програмата са архитектурното и конструктивно проектиране и промишлен дизайн. Използвайки този продукт, не само можете да разработите триизмерен модел, но и да изготвите най-подробните му чертежи. Повечето дизайнерски организации и дизайнерски офиси използват AutoCAD като основна система за създаване на различни чертежи, така че проекти със стандартен формат на тази ".dwg" система са се превърнали в еталон в дизайнерската индустрия.

Подобрен и нарастващ с нови функции, AutoCAD с всяка нова версия става все по-удобен, хуманно и отворен за обучение. AutoCAD е идеален за потребители, които искат да научат инженерни плавателни съдове. Локализацията на руски език и голям брой образователни видеоклипове ще допринесат за това. Нека разгледаме основните функции и възможности.

Прочетете още: Софтуер за 3D моделиране

Шаблон за теглене

Преди да започнете, можете да отворите готов чертеж и да се запознаете с интерфейса. Някои елементи от готови чертежи могат да бъдат използвани за по-нататъшна работа.

Шаблон в AutoCAD

Инструменти за рисуване и редактиране на 2D примитиви

AutoCAD има широки и функционални инструменти за чертане и пояснение, които се поставят в специален блоков профил. Потребителят може да изчертава прости и затворени линии, сплайни, арки, геометрични тела и люпене.

Чертеж в AutoCAD

Програмата има много удобен инструмент за избор. Като задържите левия бутон на мишката, можете просто да кръжите необходимите елементи и те ще бъдат осветени.

Избраните елементи могат да бъдат завъртени, преместени, огледални, да могат да се задават контури и да се създават редактируеми масиви.

Редактиране в AutoCAD

AutoCAD осигурява удобна функция за параметризиране. Като го използвате, можете да определите връзката между формите, например като ги направите паралелни. Ако промените позицията на една форма, втората ще се движи, докато се поддържа паралелизъм.

Параметризиране в AutoCAD

Размерите и текстовете лесно се добавят към чертежа. AutoCAD има пластична организация на чертежа. Слоевете могат да бъдат скрити, заключени и зададени по подразбиране.

Панел със слоеве в AutoCAD

Профил на 3D моделиране

Функциите, свързани с обемното моделиране, се събират в отделен профил. Активирайки го, можете да създавате и редактирате обемисти тела. Програмата ви позволява да създавате обемни примитиви и да преобразувате двуизмерни чрез лофтинг, срязване, рязане, екструзия, бик операции и други. Параметрите на операцията се създават с помощта на подсказки и диалогови прозорци. Този алгоритъм е логичен, но не е достатъчно интуитивен.

Обемни примитиви AutoCAD

В 3D режим обект може да получи триизмерен раздел, за да види структурата му.

Нарязване на равнина в AutoCAD

В AutoCAD има много мощен инструмент за създаване на повърхности. Решетка от повърхности може да се формира от ръбовете на геометрични тела, профили или линейни сегменти. Повърхностите могат да бъдат изрязани, свързани, пресечени и приложени към тях от други операции, създавайки сложна топология на формата.

Създаване на повърхности в AutoCAD

Програмата предлага функции за създаване на решетки на базата на обемисти примитиви и използване на геометрични трансформации. Така се създават революционни тела, криволинейни и нехомогенни повърхности.

Ротационен корпус в AutoCAD

Сред другите полезни функции е добавянето на закръглено тяло към завоя, отделянето на лицата и полигоните, изглаждането, създаването на свързваща повърхност и повърхността Koons, възможността за затваряне и изместване на повърхности.

Добавяне на завой към AutoCAD

Визуализиране на обекти

За да даде обектите реалистичен вид, потребителят може да използва редактора на материалите. За да създадете реалистична картина, AutoCAD има възможност да зададе точково, насочено или глобално осветление. Потребителят може да конфигурира сенките и камерите. Определяйки размера на окончателното изображение, е достатъчно само да се направи грешка.

Създаване на материали в AutoCAD

Създаване на оформления на чертежите

Описание AutoCAD ще бъде непълна, без да се споменава възможността за създаване на листове с чертежи. Програмата предоставя предварително конфигурирани шаблони за листове с печати. Потребителят може да персонализира оформлението на чертежите в съответствие със стандартите за дизайн. Чрез изчертаването на чертежите те могат да бъдат експортирани в PDF или отпечатани.

Изчертаване на чертежи в AutoCAD

Прегледът ни е приключил и можем да заключим, че AutoCAD не е напразно най-популярният продукт за виртуален дизайн. Това е улеснено от впечатляващата функционалност и трудовата логика на правенето на бизнес. Да обобщим резултатите.

Предимства:

- Стабилна работа и стандарти при създаването на чертежи
- Може да се отваря почти всеки чертеж, тъй като чертежа в AutoCAD е стандартното
- Разполага с локализация на руски език, подробна помощ и система от визуални знаци за функциите
- Голям набор от функции при създаването и редактирането на 2D примитиви и обемни тела
- Удобен избор на функции
- Възможност за създаване на статични визуализации
- Принципът на работа, който ви позволява да създавате рисунки въз основа на триизмерни модели
- Наличие на шаблони за рисуване

недостатъци:

- Пробната версия е ограничена до 30-дневен пробен период
- Интерфейсът изглежда претоварен, въпреки структурираните и разделени профили на работа
- Неудобен процес на редактиране на източници на светлина
- Визуализиращият механизъм не е реалистичен
- Някои операции нямат интуиция

Изтеглете пробна версия на AutoCAD

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт