3D моделирането е много популярно, развиващо се и многозадачно направление в компютърната индустрия досега. Създаването на виртуални модели на нещо се превърна в неразделна част от модерното производство. Изглежда, че освобождаването на медийни продукти вече не е възможно без използването на компютърна графика и анимация. Разбира се, за различни задачи в тази индустрия се предоставят и специфични програми.

Изборът на среда за 3D моделиране, на първо място, е необходимо да се определи диапазонът от задачи, за които е подходящо. В нашия преглед ние също се докосваме до сложността на изучаването на програмата и времето, прекарано в адаптирането към нея, тъй като работата с 3D моделиране трябва да бъде рационална, бърза и удобна, като резултатът е качествен и творчески.

Как да изберем програма за 3D моделиране: видео-ръководство

Нека се обърнем към анализа на най-популярните приложения за 3D моделиране.

Autodesk 3ds Max

Autodesk 3ds Max остава най-популярният представител на 3D моделиращи устройства - най-мощното, функционално и универсално приложение за 3D графики. 3D Макс е стандарт, за който са били пуснати много допълнителни приставки, са разработени готови 3D модели, са били фотографирани гигабайт авторски курсове и видео уроци. С тази програма е най-добре да започнете да учите компютърна графика.

Примитиви в Autodesk 3ds Max

Тази система може да се използва във всички индустрии, от архитектурата и интериорния дизайн до създаването на карикатури и анимирани видеоклипове. Autodesk 3ds Max е идеален за статична графика. С помощта на него се създават бързо и технологично реалистични изображения на интериор, екстериор и отделни обекти. Повечето от разработените 3D модели са създадени във формат 3ds Max, който потвърждава стандарта на продукта и е най-големият му плюс.

Изтеглете Autodesk 3ds Max

Кино 4D

Cinema 4D е програма, която се позиционира като конкурент на Autodesk 3ds Max. Киното има почти същите функции, но се различава в логиката на операцията и начините за извършване на операциите. Това може да създаде неудобство за тези, които вече са свикнали да работят в 3D Max и искат да се възползват от Cinema 4D.

Анимационен панел в Cinema 4D

В сравнение със своя легендарен конкурент, Cinema 4D може да се похвали с по-съвременна функционалност при създаването на видео анимации, както и способността да създава реалистична графика в реално време. Кино 4D е по-лошо, преди всичко неговата по-малко популярна, поради това, че броят на 3D модели за тази програма е много по-малък, отколкото за Autodesk 3ds Max.

Изтегляне на кино 4D

Sculptris

За тези, които правят първите си стъпки в сферата на виртуален скулптор, простото и забавно приложение Sculptris е идеално. С това приложение, потребителят веднага се потопи в очарователния процес на извайване на скулптура или характер. Вдъхновени от интуитивното създаване на модела и развиването на неговите умения, можете да отидете на професионално ниво на работа в по-сложни програми. Скулптурите са достатъчни, но не са пълни. Резултатът от работата е създаването на единствен модел, който ще се използва при работа в други системи.

3D рисуване в Sculptris

Свали Sculptris

IClone

IClone е програма, създадена специално за създаване на бързи и реалистични анимации. Благодарение на голяма и висококачествена библиотека от примитиви, потребителят може да се запознае с процеса на създаване на анимации и да придобие първите си умения в тази форма на творчество. Сцените в IClone се създават лесно и завладяващо. Подходящ за първоначално проучване на филма в етапите на скициране.

Лента с инструменти в IClone

IClone е подходящ за изучаване и използване в прости или нискобюджетни анимации. Въпреки това функционалността му не е толкова широка и гъвкава, колкото в Cinema 4D.

Изтегли IClone

TOP-5 програми за 3D моделиране: видео

AutoCAD

За целите на строителството, инженеринга и индустриалния дизайн най-популярният рисуван пакет е AutoCAD от Autodesk. Тази програма има мощен функционален инструмент за двуизмерно рисуване, както и дизайн на триизмерни части с различна сложност и предназначение.

След като се научи да работи в AutoCAD, потребителят ще може да проектира сложни повърхности, структури и други продукти от материалния свят и да изготви работни чертежи за тях. От страна на потребителя има рускоезично меню, помощ и система за подкана за всички операции.

Обемни примитиви AutoCAD

Тази програма не трябва да се използва за красиви визуализации, като Autodesk 3ds Max или Cinema 4D. Елементите на AutoCAD - работни чертежи и детайлен дизайн на модела, така че за сложни разработки, като архитектура и дизайн, е по-добре да изберете по-подходящ за тези цели Sketch Up.

Изтеглете AutoCAD

Скица нагоре

Sketch Up е интуитивна програма за дизайнери и архитекти, която се използва за бързо създаване на триизмерни модели обекти, структури, сгради и интериор. Благодарение на интуитивния работен процес, потребителят може да преведе дизайна си точно и графично ясно. Можем да кажем, че Sketch Up е най-простото решение, използвано за 3D моделиране у дома.

Проверка на SketchUp

Sketch Up има способността да създава както реалистични визуализации, така и скици, които я отличават от Autodesk 3ds Max и Cinema 4D. Това, което е по-лошо от Sketch Up, е в ниската детайлност на обектите и не толкова в 3D модели за техния формат.

Програмата има лесен и лесен за използване интерфейс, лесно се учи, като по този начин получава повече поддръжници.

Изтегляне на Sketch Up

Сладко начало 3D

Ако имате нужда от проста система за 3D моделиране на апартамент, тази роля е идеална за Sweet Home 3D. Дори и неподготвеният потребител ще може бързо да изтегли стените на апартамента, да постави прозорци, врати, мебели, да приложи текстури и да получи скитник дизайн на домовете си.

Визуализиране на стая в Sweet Home 3D

Sweet Home 3D - решение за проектите, които не изискват реалистична визуализация и наличието на авторски и индивидуални 3D модели. Изграждането на апартамент модел се основава на вградени библиотечни елементи.

Изтеглете Sweet Home 3D

общителен човек

Free Blender е много мощен и многофункционален инструмент за работа с 3D графики. Броят на функциите му, той почти не признава големи и скъпи 3ds Max и Cinema 4D. Тази система е подходяща за създаване на 3D модели и за разработване на видео и анимационни филми. Въпреки известна нестабилност на работата и липса на поддръжка за голям брой формати на 3D модели, Blender може да се похвали пред същия 3ds Max по-съвременни инструменти за създаване на анимации.

Подаване в Blender

Blender може да бъде трудно да се учи, защото има сложен интерфейс, необичайна логика на работа и неограничено меню. Но благодарение на отворения лиценз той може да бъде използван успешно за търговски цели.

Изтеглете Blender

NanoCAD

NanoCAD може да се счита за много съкратена и преработена версия на многофункционалния AutoCAD. Разбира се, Nanokad дори не разполага с близки възможности за своя предшественик, но е подходящ за решаване на малки проблеми, свързани с двуизмерното рисуване.

Размери и описания в NanoCAD

Функциите на 3D моделиране също присъстват в програмата, но те са толкова официални, че не могат да се разглеждат като пълни 3D инструменти. Нанокад може да бъде посъветван на тези, които се занимават с тесни задачи по рисуване или предприемат първите стъпки в разработването на графики, като не могат да закупят скъпи лицензирани софтуерни продукти.

Изтегли NanoCad

Лего Дигитален дизайнер

Lego Digital Designer е среда за игра, с която можете да съберете конструктор на Lego на вашия компютър. Това приложение може условно да се припише на системи за 3D моделиране. Целите на Lego Digital Designer са да развият пространствено мислене и форма, комбиниращи умения, а в нашия преглед няма конкуренти за това чудодейно приложение.

Избор на детайли по цвят в легендарния Дигитален дизайнер

Тази програма е идеална за деца и тийнейджъри, а възрастните могат да съберат от заровете къщата или колата на вашите мечти.

Изтегли Лего Дигитален Дизайнер

Visicon

Visicon е много проста система, използвана за 3D моделиране на интериора. Визикон не може да се нарече конкурент за по-модерни 3D приложения, но ще помогне на неподготвен потребител да създаде предварителен интериор. Функционалността му е подобна в много отношения на Sweet Home 3D, но Visicon има по-малко функции. В същото време скоростта на създаване на проект може да бъде по-бърза, благодарение на прост интерфейс.

Триизмерен прозорец във Visicon

Изтеглете Visicon

Paint 3D

Най-лесният начин за създаване на прости обекти и техните комбинации в Windows 10 е да използвате редактора на Paint 3D, интегриран в операционната система. С помощта на инструмента можете бързо и лесно да създавате и да редактирате модели в триизмерно пространство.
Paint 3D

Приложението е идеално за потребители, които правят първите стъпки в изучаването на 3D моделиране, благодарение на лесната овладяване и вградената помощна система. По-напредналите потребители могат да използват Paint 3D като средство за бързо създаване на 3D скици за по-късна употреба в по-съвременни редактори.

Инсталирайте Paint 3D от Windows Store

Така че прегледахме най-популярните решения за 3D моделиране. В резултат на това ще съставим таблица на съответствието на тези продукти със зададените задачи.

Стилен интериорен дизайн - Visicon, Sweet Home 3D, Sketch Up
Визуализиране на интериора и екстериора - Autodesk 3ds Max, Cinema 4D, Blender
Предмет 3D проектиране - AutoCAD, NanoCAD, Autodesk 3ds Max, Cinema 4D, Blender
Скулптуриране - Sculptris, Blender, Cinema 4D, Autodesk 3ds Max
Създаване на анимации - Blender, Cinema 4D, Autodesk 3ds Max, IClone
Развлекателно моделиране - Lego Digital Designer, Sculptris, Paint3D