В интернет вирусните заплахи се чакат много често за потребителите. За да увеличите максимално безопасността на компютъра си, инсталирайте специализирани приложения - антивирусни програми. За съжаление, повечето програми, които осигуряват пълнофункционална защита, се плащат. Но има и приятни изключения, например, антивирус Avast.

Безплатното антивирусно решение Avast Free Antivirus от чешки разработчици може да осигури целия комплекс от защита срещу злонамерен софтуер, както и измамни действия на други потребители.

Защита в реално време

Един от основните критерии, които определят разликата между пълноправен антивирусен и антивирусен скенер, е наличието на защита в реално време. Antivirus Avast има и този инструмент в своя арсенал. Той анализира процесите, които се изпълняват на компютъра във фонов режим, докато потребителят изпълнява текущите си задачи.

Защитата в реално време се осигурява за сметка на специалните услуги, които отговарят за определена област на работа. Те се наричат ​​екрани. Avast има следните екрани: екран на поща, файлова система, уеб-екран. С помощта на тези инструменти програмата открива троянски коне, шпионски софтуер, руткитове, червеи и други вируси и зловреден софтуер.

Avast Antivirus екрани

Сканиране за вируси

Втората важна функция на помощната програма на Avast Free Antivirus е да сканира твърди дискове и сменяеми носители за вируси. Програмата предлага избор на няколко вида сканиране: експресно сканиране, пълно сканиране, сканиране от подвижни носители, сканиране на избраната папка, сканиране при стартиране на системата. Последната опция за проверка на твърдия диск за вируси е най-надеждната.

Вирусно сканиране в програмата Avast

Системата се проверява, като се използват антивирусни бази данни и евристичен анализ на поведението на приложенията.

Интелигентно сканиране

За разлика от вирусните сканирания, интелигентното сканиране не само търси зловреден код, но и открива уязвимости в системата и намира решения за подобряване на неговата сигурност и оптимизация.

Интелигентно сканиране в Avast

Сканиране за добавки в браузъра

Този антивирус има възможността да анализира браузърите за добавки: плъгини, модули и ленти с инструменти. При откриване на ненадеждни допълнения е възможно да бъдат изтрити.

Сканиране за добавки в браузъра

Сканиране за остарял софтуер

Avast Free Antivirus проверява системата за остарял софтуер, който може да причини уязвимост на компютъра. В случай на откриване на остарял софтуер, е възможно да го актуализирате, дори и да не напускате Avast.

Сканиране за остарял софтуер в Avast

Сканиране за мрежови заплахи

Avast проверява различни мрежови връзки, както за World Wide Web, така и за домашната мрежа, за заплахи и уязвимости.

Сканиране за мрежови заплахи в програмата Avast

Сканиране на ефективността

Avast Free Antivirus анализи за проблеми с производителността на системата. В случай на проблеми тя съобщава за това. Но можете да оптимизирате системата само с помощта на платена версия на Avast.

Сканирайте за проблеми с производителността в Avast

Премахване на вирусни заплахи

В случай на откриване на вирусна заплаха, Avast Free Antivirus съобщава това чрез визуална и звукова сигнализация. Програмата предлага няколко възможности за решаване на проблема: изтриване на заразения файл, преместване в карантина, лечение или пренебрегване на заплахата, ако сте сигурни, че е настъпила фалшива аларма. Но, за съжаление, лечението не винаги е възможно. Самото приложение препоръчва най-оптималното, според него вариант за премахване на заплахите, но има възможност за избор на друг метод от потребителя ръчно.

Действия в случай на вирус в програмата Avast

Създаване на спешен диск

С Avast Free Antivirus можете да създадете авариен диск, с който можете да възстановите системата, ако тя се срине поради вируси или по други причини.

Създаване на авариен диск в Avast

Отдалечена помощ

Благодарение на функцията за дистанционна помощ можете да предоставите отдалечен достъп до компютър на доверено лице, ако не можете да се справите с възникнали сами проблеми. Всъщност това е осигуряването на способността да управлявате компютъра от разстояние.

Отдалечена помощ в Avast

SafeZone браузър

Чипът, който Avast има, но който е много рядък в другите антивируси, е вграденият браузър. SafeZone браузърът, базиран на двигателя Chromium, е позициониран като абсолютно безопасен инструмент за сърфиране в Интернет, като осигурява максимална защита на личните данни и работи в изолирано пространство, което гарантира, че системата е защитена от вируси.

SafeZone браузър

предимства:

  1. Минимално забавя работата на системата;
  2. Многоезичен интерфейс (45 езика, включително руски език);
  3. Използване на съвременни технологии;
  4. Cross-платформа;
  5. Наличие на безплатна версия за некомерсиална употреба;
  6. Лесен за ползване интерфейс;
  7. Много голяма функционалност.

недостатъци:

  1. Ограничения върху функционалността на безплатната версия, които обаче не засягат цялостната сигурност на системата;
  2. Предава някои вируси.

Благодарение на богатата си функционалност и стабилна работа, която не натоварва ненужно системата, антивирусната програма Avast, въпреки че има някои недостатъци, правилно се смята за най-популярното антивирусно решение в света в момента.

Свали Avast безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт