Изборът на антивирус трябва винаги да се извършва с голяма отговорност, тъй като това зависи от сигурността на вашия компютър и поверителните данни. За пълна защита на системата вече не е необходимо да се купува платен антивирус, тъй като безплатните аналози доста успешно се справят със задачите. Нека да сравним основните характеристики на Avira Free Antivirus и Avast Free Antivirus антивирусен софтуер, за да определим най-добрите от тях.

И двете приложения имат култов статус сред антивирусните програми. Германският антивирусен софтуер Avira е първата безжична програма за защита на компютрите от зловреден код и действията на нарушителите. Чешката програма Avast, от своя страна, е далеч от най-популярните безплатни антивирусни програми в света.

Изтегляне на Avast Free Antivirus

интерфейс

Разбира се, оценката на интерфейса е много субективна. Независимо от това, при оценяването на външния вид могат да бъдат намерени обективни критерии.

Интерфейсът на антивирусната програма Avira в продължение на много години остава без значителни промени. Изглежда малко аскетичен и старомоден.

Avira Antivirus интерфейс

За разлика от това, Avast непрекъснато експериментира с визуалната обвивка. В най-новата версия на Avast Free Antivirus той е максимално приспособен да работи в най-новите операционни системи Windows 8 и Windows 10. Освен това контролът на Avast благодарение на падащото меню е доста удобен.

Потребителски интерфейс Avast

Така че, по отношение на оценката на интерфейса, е необходимо да се даде предпочитание на чешкия антивирус.

Авира 0: 1 Аваст

Защита срещу вируси

Смята се, че Avira има донякъде по-надеждна защита срещу вируси от Avast, въпреки че понякога пропуска и злонамерени програми. В същото време, Avira има много голям брой фалшиви положителни резултати, което не е много по-добро от пропуснатия вирус.

Avira:

Сканиране на вируси в Avira

Avast:

Сканиране за вируси в Avast

Ние ще дадем същото на Avire точка като по-надеждна програма, въпреки че в това отношение отделянето от Avast е минимално.

Авира 1: 1 Аваст

Области на защита

Antivirus Avast Free Antivirus защитава файловата система, електронната поща и интернет връзката на компютъра, като използва специални екранни услуги.

антивирусни кранове Avast

Avira Free Antivirus има услуга за защита на файловата система в реално време и сърфиране в интернет, като използва вградената Windows защитна стена. Но защитата по електронната поща е налице само в платената версия на Avira.

Avira софтуерни услуги

Авира 1: 2 Аваст

Заредете в системата

Ако антивирусът на Avira не зарежда системата по обичайния начин, а след това извършва сканиране, тя буквално изсмуква всички сокове от операционната система и процесора. Както виждаме, според свидетелството на ръководителя на задачите, главният процес на Avira по време на сканирането отнема доста голям процент от силата на системата. Но, освен него, има три допълнителни процеса.

Натоварването на системата при използване на антивирус Avira

За разлика от Avira, антивирусната програма на Avast почти не затруднява системата дори при сканиране. Както можете да видите, това отнема 17 пъти по-малко RAM от основния процес на Avira, а централният процесор е 6 пъти по-малко.

Натоварването на системата, когато Avast antivirus работи

Авира 1: 3 Аваст

Допълнителни инструменти

Безплатните антивирусни продукти на Avast и Avira имат редица допълнителни инструменти, които осигуряват по-надеждна защита на системата. Те включват добавки към браузъри, собствени браузъри, анонимни и други елементи. Но трябва да се отбележи, че ако в Avastes се проявят недостатъци в някои от тези инструменти, тогава Avira работи по-безпроблемно и органично.

Освен това трябва да се каже, че всички допълнителни инструменти са инсталирани от Avast. И тъй като повечето потребители рядко обръщат внимание на чистотата на инсталацията, заедно с основния антивирус, абсолютно ненужни елементи могат да бъдат инсталирани в системата.

Но Авира използва съвсем различен подход. В него, ако е необходимо, потребителят може да инсталира конкретно приложение поотделно. Той инсталира само инструментите, от които се нуждае. Този подход на разработчиците е по-предпочитан, тъй като е по-малко натрапчив.

Avira:

Допълнителни функции на Avira Antivirus

Avast:

Допълнителни функции на Avast Antivirus

По този начин, според критерия на политиката за предоставяне на допълнителни средства, антивирусните победи на Avira.

Авира 2: 3 Аваст

Въпреки това общата победа в съперничеството между двата антивирусни продукта остава за Avast. Независимо от факта, че Avira има леко предимство в такъв основен критерий като надеждността на защитата срещу вируси, отцепването на този показател от Avast е толкова незначително, че не може да повлияе радикално на общото състояние на нещата.