През последното десетилетие много популярен начин за бързо предаване на информация стана QR кодовете - квадратна версия на баркода, познат на много хора. За устройства с Android са били пуснати приложения за сканиране на графични кодове (както QR, така и класически), тъй като много служби използват този метод за предаване на информация.

Баркод скенер (екип на ZXing)

Лесен за управление и лесен за използване баркод скенер и QR кодове. Като инструмент за сканиране се използва основната камера на устройството.
Основни възможности на приложението за баркод скенер (ZXing Team)
Работи бързо, той разпознава по същество правилно - ако няма проблеми с QR, обичайните баркодове не винаги се разпознават. Резултатът се показва под формата на кратка информация, в зависимост от наличните опции (например за телефонен номер или за електронна поща, съответно за разговор или за писане на писмо). От допълнителните функции, ние отбелязваме съществуването на списание - винаги можете да получите достъп до сканираната информация. Съществуват и опции за прехвърляне на получените данни в друго приложение и има наличен избор от типа: изображение, текст или хипервръзка. Недостатъкът, може би, е само една - нестабилна работа.

Изтегляне на баркод скенер (ZXing Team)

QR и баркод скенер (Gamma Play)

Според разработчиците, едно от най-бързите приложения в неговия клас. Наистина, разпознаването на код става бързо - буквално втора и кодираната информация вече е на екрана на смартфона.
Възможността за показване на данни в QR скенера и баркодовете (Gamma Play)
В зависимост от типа данни след сканиране могат да бъдат налице следните опции: търсене на продукт, набиране на телефонен номер или добавяне към контакти, изпращане на имейл, копиране на текст в клипборда и много други. Признатите признания се съхраняват в историята, където, наред с други неща, можете да споделяте информация и чрез изпращане в друго приложение. От функциите отбелязваме бързата светкавица за включване / изключване на камерата, възможността за ръчно фокусиране и сканиране на инвертирани кодове. От недостатъците - наличието на реклама.

Изтегляне на QR и баркод скенер (Gamma Play)

Скенер за баркод (баркод скенер)

Бърз и функционален скенер с редица интересни функции. Интерфейс - минимален, от настройките има само възможността за промяна на цвета на фона. Сканирането е бързо, но не винаги кодовете се разпознават правилно. В допълнение към директно кодираната информация приложението показва основните метаданни.
Основната кодова информация, показвана чрез баркода скенер (баркод скенер)
По отношение на гореспоменатите функции, разработчиците са вградили достъп до сървъра си за съхранение в облак (собствен, така че трябва да си създадете профил). Вторият чип, който си струва да се обърне внимание - сканиране на кодове от изображения в паметта на устройството. Естествено, в получената информация има дневник за разпознаване и контекстуални действия. Недостатъци: някои опции са налице само в платената версия, има реклама безплатно.

Изтегляне на баркод скенер (баркод скенер)

QR баркод скенер

Функционалният скенер на графичните кодове от китайските разработчици. Тя се отличава както от високата скорост на работа, така и от богатството на наличните възможности.
Данни, получени в баркод скенера QR
Например, в приложението можете да определите кои видове кодове да разпознават. Можете също така да конфигурирате поведението на камерата (необходимо за подобряване на качеството на сканиране). Забележителна особеност е разпознаването на партиди, което е постоянна работа на скенера, без да показва междинни резултати. Разбира се, има история на сканиране, която може да се сортира по дата или тип. Съществува и възможност за сливане на дубликати. Недостатъците на приложението са реклама и не винаги стабилна работа.

QR четец за четец на баркодове

QR и баркод скенер (TeaCapps)

Едно от най-сложните приложения за сканиране на графични кодове. Първото нещо, което хваща окото ви, е хубав дизайн и удобен за потребителя интерфейс.
Дизайн и интерфейс в скенера за QR и баркодове (TeaCapps)
Възможностите на самия скенер са типични - той разпознава всички популярни кодови формати, като показва декодираната информация и контекстни действия за всеки от типовете данни. Освен това има интеграция с някои услуги (например, Тарифа и Стоки за стоки, чиито баркодове се сканират). Също така има възможност за създаване на QR кодове за различни видове информация (контакт, SSID и парола за достъп до Wi-Fi и др.). Също така има настройки - например превключване между предната и задна камера, промяна на размера на зоната на визьора (има увеличение), включване или изключване на светкавицата. В безплатната версия има реклама.

Изтегляне на QR и баркод скенер (TeaCapps)

QR Code Reader

Прост скенер от категорията "нищо излишно". Минималистичен дизайн и набор от функции ще се хареса на тези, които харесват практическите приложения.
Минималният контрол в QR Code Reader
Наборът от налични опции не е богат: разпознаване на тип данни, действия като търсене в интернет или възпроизвеждане на видеоклип в YouTube, история на сканирането (с възможност за сортиране на резултатите). От допълнителните функции се забелязва възможността за включване на светкавицата и задаване на страната на разпознаване (за баркодовете). Алгоритмите на приложението обаче са доста напреднали: QR Code Reader показа най-добрата корелация на успешните и неуспешни признания сред всички споменати тук скенери. Само минус - реклама.

Изтегляне на QR Code Reader

QR скенер: безплатен скенер

Приложението за безопасна работа с QR кодове, създадено от легендарната Kaspersky Lab. Наборът от функции е минимален - обичайното разпознаване на кодирани данни с определението за типа съдържание.
Функционалност в скенера без скенер QR
Основният акцент, който разработчиците се очаква да направят по отношение на сигурността: ако се намери кодирана връзка, тогава се проверява дали няма заплахи за устройството. Ако не успеете, приложението ще ви уведоми. В други отношения, QR скенерът от Kaspersky Lab не е забележим, от допълнителните функции има само историята на разпознаване. Няма реклами, но има сериозен недостатък - обичайните баркодове, които приложението не знае как да разпознава.

Изтегляне на QR скенер: безплатен скенер

Приложенията за баркод скенер, описани по-горе, са отличен пример за разнообразието от функции, които устройствата с Android предлагат.