Има значителен брой заплахи в интернет, които лесно могат да достигнат до почти всеки компютър, който не е защитен. За сигурност и по-уверено използване на глобалната мрежа, инсталирането на антивирусна защита се препоръчва дори и за напреднали потребители, а за начинаещи е задължително. Въпреки това, не всеки човек е готов да плати за лицензираната версия, която често трябва да се купува всяка година. На помощ на такава група потребители се предлагат безплатни алтернативни решения, сред които има наистина висококачествени партньори и не са много полезни. Antivirus от Bitdefender може да бъде приписан на първата група, а в тази статия ще изброим неговите характеристики, плюсове и минуси.

Активна защита

Веднага след инсталацията се появява т.нар. “Auto Scan” - технология за сканиране, патентована от Bitdefender, в която се сканират само основните точки на операционната система, които обикновено са под заплаха. Ето защо, веднага след инсталирането и стартирането, ще получите обобщение на състоянието на вашия компютър.

Блокиране на вирус при първото пускане на Bitdefender Antivirus Free Edition

Ако защитата е деактивирана, определено ще видите известие за това под формата на изскачащо известие на работния плот.

Уведомление за защита на компютъра в Bitdefender Antivirus Free Edition

Пълно сканиране

Веднага си струва да се отбележи, че счита антивирусната е надарен с минимум допълнителни функции. Това важи и за режимите на сканиране - те просто не са там. В основния прозорец на програмата има бутон “SYSTEM SCAN” и той отговаря за единствената опция за проверка.

Пълно сканиране в Bitdefender Antivirus Free Edition

Това е цялостно сканиране на целия Windows и отнема, както вече разбирате, от един час до по-дълъг.

Стартирайте сканирането в Bitdefender Antivirus Free Edition

Като кликнете върху полето, посочено по-горе, можете да стигнете до прозореца с по-подробна статистика.

Процесът на пълно сканиране в Bitdefender Antivirus Free Edition

Когато приключите, ще се покаже минимум информация за сканиране.

Резултатите от сканирането на Bitdefender Antivirus Free Edition

Персонализирано сканиране

Ако има определен файл / папка, който сте получили като архив или от USB флаш устройство / външен твърд диск, можете да ги сканирате в Bitdefender Antivirus Free Edition преди да отворите.

Селективно сканиране на файлове и папки в Bitdefender Antivirus Free Edition

Тази функция също се намира в главния прозорец и ви позволява да плъзнете или чрез "Explorer", за да укажете местоположението на файловете, които трябва да бъдат проверени. Ще видите отново резултата в главния прозорец - той ще се нарича „Сканиране при поискване“ , а по-долу ще бъде обобщение на проверката.

Резултатът от селективно сканиране в Bitdefender Antivirus Free Edition

Същата информация ще се появи като изскачащо известие.

Уведомяване с резултатите от селективно сканиране в Bitdefender Antivirus Free Edition

Меню Информация

Кликвайки върху иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл на антивирусната програма, ще видите списък с наличните опции, първите четири от които са комбинирани в едно меню. Това означава, че можете да изберете някоя от тях и все пак да влезете в същия прозорец, разделен на табулатори.

Меню в Bitdefender Antivirus Free Edition

Резюме на събитията

Първият от тях - "Събития" - показва всички събития, които са били записани по време на работа на антивирусната програма. Лявата страна показва основна информация и ако кликнете върху дадено събитие, по-подробни данни ще се появят вдясно, но това се отнася основно за блокираните файлове.

Раздел Събития в Bitdefender Antivirus Free Edition

Там можете да видите пълното име на зловредния софтуер, пътя до заразения файл и възможността да го добавите към списъка с изключения, ако сте сигурни, че е бил погрешно отбелязан като вирус.

Подробности за събитието в Bitdefender Antivirus Free Edition

Карантина (карантина)

Всички подозрителни или заразени файлове се поставят под карантина, ако не могат да бъдат излекувани. Ето защо винаги можете да намерите заключени документи точно тук, както и да ги възстановите сами, ако смятате, че ключалката е грешна.

Раздел Карантина в Bitdefender Antivirus Free Edition

Струва си да се отбележи, че блокираните данни се сканират периодично и могат да бъдат възстановени автоматично, ако след следващата актуализация на базата данни стане известно, че даден файл е поставен под карантина с грешка.

Изключения (Изключения)

В този раздел можете да добавите тези файлове, които Bitdefender счита за злонамерени (например тези, които правят промени в работата на операционната система), но сте сигурни, че всъщност са безопасни.

Раздел Изключения в Bitdefender Antivirus Free Edition

Можете да добавите файл към изключвания от карантина или ръчно, като кликнете върху бутона „Добавяне на изключване“ . В този случай ще се появи прозорец, където ще бъдете поканени да поставите точка пред желаната опция и след това посочете пътя до нея:

  • “Добавяне на файл” - укажете пътя до определен файл на компютъра;
  • “Добавяне на папка” - изберете папка на твърдия диск, която трябва да се счита за безопасна;
  • „Добавяне на URL адрес“ - добавете конкретен домейн (например google.com ) към белия списък.

Във всеки един момент е възможно да се премахнат всички добавени ръчно изключения. В карантина няма да падне.

Защита (защита)

В този раздел можете да деактивирате или активирате Bitdefender Antivirus Free Edition. Ако работата му е забранена, няма да получавате никакви съобщения за автоматично сканиране и защита на работния плот.

Раздел Защита в Bitdefender Antivirus Free Edition

Има и техническа информация за датата на актуализация на вирусната база данни и версията на самата програма.

HTTP сканиране

Точно горе, казахме, че можете да добавяте URL адреси към списъка за изключване и това е така, защото докато сте в интернет и се движите през различни сайтове, антивирусът Bitdefender активно защитава компютъра ви от измамници, които могат да крадат данни, например от банкова карта , С оглед на това всички връзки, които следвате, се сканират и ако някои от тях се окажат опасни, целият уеб ресурс ще бъде блокиран.

Проактивна защита

Вградената система проверява за непознати заплахи, пуска ги в тяхната собствена сигурна среда и проверява поведението им. При липса на такива манипулации, които биха могли да навредят на компютъра ви, програмата ще бъде пропусната като безопасна. В противен случай тя ще бъде премахната или поставена в карантина.

Антируткит

Определена категория вируси работи скрито - те включват злонамерен софтуер, който следи и краде информация за компютъра, позволявайки на нападателите да получат контрол над него. Bitdefender Antivirus Free Edition може да разпознае такива програми и да предотврати тяхната работа.

Сканиране по време на стартиране на Windows

Антивирусът проверява системата при стартиране, след като услугите, които са от решаващо значение за стартирането му. Поради това, възможните вируси, които са в автозареждането, ще бъдат неутрализирани. В същото време не се увеличава натоварването.

Система за откриване на проникване

Някои опасни приложения, маскирани като нормални, могат без знанието на потребителя да отидат онлайн и да прехвърлят данни за компютъра и неговия собственик. Често конфиденциалните данни се открадват незабелязано от хората.

Разглежданият антивирусен софтуер може да открие подозрително поведение на зловреден софтуер и да блокира достъпа им до мрежата, предупреждавайки потребителя за това.

Ниско натоварване на системата

Една от характеристиките на Bitdefender е ниското натоварване на системата, дори и на върха на работата му. При активно сканиране основният процес не изисква много ресурси, така че собствениците на слаби компютри и лаптопи няма да имат работа с програмата по време на теста или на заден план.

Потребление на ресурси при сканиране на Bitdefender Antivirus Free Edition

Също така е важно сканирането да бъде поставено на пауза автоматично веднага щом започнете играта.

достойнство

  • Прекарва малко количество системни ресурси;
  • Прост и модерен интерфейс;
  • Висока степен на защита;
  • Интелигентна защита в реално време на целия компютър и сърфиране в интернет;
  • Проактивна защита и проверка на неизвестни заплахи в защитена среда.

недостатъци

  • Няма руски език;
  • Понякога на работния плот има реклама с оферта за закупуване на пълната версия.

Завършихме прегледа на Bitdefender Antivirus Free Edition. Това е безопасно да се каже, че това решение е едно от най-добрите за тези, които търсят тиха и лека антивирусна защита, която не зарежда системата и същевременно извършва защита в различни области. Въпреки липсата на персонализация и персонализиране, програмата не пречи на работата с компютъра и не забавя този процес дори на неефективни машини. Липсата на настройки тук се оправдава от факта, че разработчиците са направили това предварително, премахвайки грижите от потребителите. А минус е плюс за антивирусната програма - вие решавате.

Изтеглете Bitdefender Antivirus Free Edition безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт