Почти всеки потребител иска компютърът му да остава винаги тих и студен, но за това не е достатъчно само да се почисти от прах и отломки в системата. Има много програми за настройка на скоростта на вентилаторите, защото зависи от тях температурата на системата и шума на работата.

Приложението на Speedfan е признато за едно от най-добрите за тази цел. Следователно трябва да се научите да променяте скоростта на охладителя чрез тази програма. Е, нека да видим как да го направим.

Изтеглете софтуера Speedfan

Избор на вентилатор

Преди да регулирате скоростите, трябва първо да изберете кой фен ще бъде отговорен за коя част от системния елемент. Това се прави в програмните настройки. Там трябва да изберете вентилатор за процесора, твърдия диск и други компоненти. Струва си да си спомним, че последният фен обикновено отговаря за процесора. Ако потребителят не знае какъв тип охладител е релевантен, тогава трябва да погледнете номера на конектора на системния блок и какъв фен е свързан с него.
Избор на вентилатор за работа с Speedfan

Промяна на скоростта

Променете скоростта в главния раздел, където са посочени всички системни параметри. След като избирате правилно всеки вентилатор, можете да наблюдавате как температурата на компонентите ще се промени поради настройката на вентилаторите. Увеличаването на скоростта може да бъде максимум 100 процента, тъй като това е нивото, което вентилаторът може да даде при максимални настройки. Препоръчва се скоростта да бъде зададена в рамките на 70-8%. Ако дори нямате максимална скорост, трябва да помислите за закупуване на нов охладител, който може да даде повече обороти в секунда.
Промяна на скоростта на охладителя Speedfan

Можете да промените скоростта, като въведете съответния брой проценти или като превключите със стрелки.

Много е лесно да променяте скоростта на вентилатора в програмата Speedfan, тя може да се извърши в няколко прости стъпки, така че дори и най-несигурният и неопитен потребител да може да го разбере.