Character Maker 1999 - един от първите представители на графичните редактори, които работят на пикселно ниво. Тя е предназначена да създава знаци и различни обекти, които могат да бъдат използвани, например, за създаване на анимации или компютърни игри. Програмата е подходяща както за професионалисти, така и за новодошли в тази област. Нека да я разгледаме по-подробно.

Workspace

В основния прозорец има няколко области, които са разделени според функционалните. За съжаление елементите не могат да се преместват около прозореца или да се променят по размер, което е недостатък, тъй като не всички потребители се чувстват комфортно с това подреждане на инструментите. Комплектът от функции е минимален, но достатъчно е да създадете знак или обект.

Работно пространство на

Проектът

Условно има две снимки пред вас. Този, показан вляво, се използва за създаване на един елемент, например меч или някакъв детайл. Панелът отдясно съответства на размерите, които са били посочени при създаването на проекта. В нея са поставени готови заготовки. Можете просто да кликнете върху една от плочите с десния бутон на мишката и след това да редактирате съдържанието му. Това разделение е чудесно за рисуване на картини, където има много повтарящи се елементи.

Създаване на проект за Charamaker

лента с инструменти

Charamaker е оборудван със стандартен набор от инструменти, който е достатъчен, за да създаде пикселно изкуство. В допълнение, програмата все още има няколко уникални функции - подготвени шаблони за модели. Техният рисунък се извършва чрез запълване, но можете също да използвате молив, само вие трябва да прекарате малко повече време. Пипетата също присъства, но не е в лентата с инструменти. За да го активирате, просто насочете мишката към цвета и кликнете с десния бутон на мишката.

Лентата с инструменти Charamaker

Цветна палитра

Тук почти всичко е същото като в други графични редактори - просто една керемида с цветя. Но отстрани са плъзгачите, с които можете веднага да настроите избрания цвят. Освен това има възможност за добавяне и редактиране на маски.

Цветна палитра Шарамайър

Контролен панел

Всички останали настройки, които не се показват в работното пространство, са тук: запазване, отваряне и създаване на проект, добавяне на текст, работа с фон, редактиране на мащаба на изображението, отмяна на действия, копиране и поставяне. Съществува и възможност за добавяне на анимация, но в тази програма се изпълнява лошо, така че няма смисъл дори да се обмисля.

Контролен панел на

достойнство

  • Удобно управление на цветовата палитра;
  • Наличие на модели на модели.

недостатъци

  • Липса на руски;
  • Лошо изпълнение на анимацията.

Character Maker 1999 е страхотно за създаване на отделни елементи и герои, които по-късно ще бъдат включени в различни проекти. Да, в дадената програма е възможно да се създадат различни изображения с набор от елементи, но за тази цел не всички необходими функции, които значително усложняват самия процес.