Такива програми за разглеждане на уеб страници, като Google Chrome, Opera, Yandex Browser, са много популярни. На първо място, тази популярност се основава на използването на модерен и ефективен двигател WebKit, а след това и на Blink вилицата. Но не всеки знае, че първият браузър, който използва тази технология, е Chrome. По този начин всички горепосочени програми, както и много други, се основават на това приложение.

Безплатен уеб браузър с отворен код, Chromium, бе разработен от общността на авторите на Chromium с активното участие на Google, който след това използва технологията за собственото си потомство. Също така в развитието участваха такива известни компании като NVIDIA, Opera, Yandex и някои други. Целият проект на тези гиганти даде плодовете си под формата на такъв отличен браузър, като Chromium. Тя обаче може да се счита за "сурова" версия на Google Chrome. Но в същото време, независимо от факта, че Chrome служи като основа за създаване на нови версии на Google Chrome, той има пред своя по-известен колега редица предимства, например скоростта на работа и осигуряването на поверителност.

Навигация в интернет

Би било странно, ако основната функция на Chromium, подобно на други подобни програми, нямаше да бъде навигация по Интернет, а нещо друго.

Хромът, подобно на други приложения на двигателя Blink, се отличава с една от най-високите скорости на работа. Но, като се има предвид, че този браузър разполага с минимум допълнителни функции, за разлика от приложенията, направени на неговата основа (Google Chrome, Opera и др.), А преди тях дори има предимство в скоростта. В допълнение, Chrome има свой собствен най-бърз драйвер на JavaScript - v8.

Преглеждайте интернет в браузъра на Chromium

Chromium ви позволява да работите в няколко раздели едновременно. Всеки раздел на уеб браузъра съответства на отделен системен процес. Това прави възможно дори в случай на аварийно изключване на отделен раздел или разширение на него, да не се затвори изцяло програмата, а само проблематичен процес. Освен това, когато затворите раздела, RAM се освобождава по-бързо, отколкото при затваряне на раздела в браузърите, където един процес е отговорен за цялата програма. От друга страна, такава схема на работа зарежда системата малко повече от вариант с един процес.

Chromium поддържа всички най-нови уеб технологии. Сред тях са Java (с помощта на приставката), Ajax, HTML 5, CSS2, JavaScript, RSS. Програмата поддържа работата с протоколите за прехвърляне на данни http, https и FTP. Работата с електронна поща и протокола за бърз обмен на IRC съобщения в Chrome не са налице.

Докато сърфирате в интернет през Chromium, можете да разглеждате мултимедийни файлове. Но, за разлика от Google Chrome, този браузър може да разглежда само отворени формати като Theora, Vorbs, WebM, но не са достъпни търговски формати като MP3 и AAC за гледане и слушане.

Търсачки

Търсещата машина по подразбиране в Chrome е естествено Google. Основната страница на тази търсачка, ако не промените първоначалните настройки, се появява при стартиране и при превключване към нов раздел.

Но можете да търсите и от всяка страница, в която се намирате, чрез полето за търсене. В този случай Google също се използва по подразбиране.

В руската версия на Chrome са вградени търсачките Yandex и Mail.ru. Освен това потребителите могат по желание да добавят всяка друга търсачка чрез настройките на браузъра или да променят името на търсачката, която е зададена по подразбиране.

Търсене в браузъра Chromium

отметки

Както и почти всички съвременни уеб браузъри, Chrome ви позволява да запазвате URL адресите на любимите си уеб страници в отметки. Ако желаете, маркерите могат да бъдат поставени на лентата с инструменти. Можете също да получите достъп до тях от менюто с настройки.

Маркерите се управляват чрез мениджъра на отметките.

Мениджър на браузъра в Chromium

Запазване на уеб страници

В допълнение, всяка интернет страница може да бъде запазена локално на компютъра. Възможно е да запазите страниците като обикновен файл в html формат (в този случай само текст и маркиране ще бъдат запазени) и с допълнително запазване на папката с изображения (тогава снимките ще бъдат достъпни и при преглед на запазените страници на място).

Запазване на страница в браузъра на Chromium

конфиденциалност

Високото ниво на поверителност е хобито на браузъра Chrome. Въпреки че функционалността е по-лоша от Google Chrome, но за разлика от него предоставя по-голяма степен на анонимност. Така че, Chromium не предава статистически данни, доклади за грешки и идентификатор на RLZ.

Управление на задачите

Chromium има собствен мениджър на задачите. С него можете да наблюдавате процесите, стартирани по време на работата на браузъра, а също и ако искате да ги спрете.

Управление на задачите в

Добавки и приставки

Разбира се, собствената функционалност на Chromium не може да се нарече впечатляваща, но може да бъде значително разширена чрез добавяне на добавки и добавки. Например можете да свържете преводачи, медийни товарачи, инструменти за промяна на IP адреси и т.н.

Разширения на браузъра в Chrome

На практика всички добавки, предназначени за браузъра на Google Chrome, могат да бъдат инсталирани в Chrome.

предимства:

  1. Висока скорост на работа;
  2. Програмата е абсолютно безплатна и има код с отворен код;
  3. Подкрепя поддръжка;
  4. Подкрепа за модерни стандарти за уеб;
  5. Cross-платформа;
  6. Многоезичен интерфейс, включително руски;
  7. Висока степен на поверителност и липса на прехвърляне на данни към разработчика.

недостатъци:

  1. Всъщност експериментален статут, в който много версии са "сурови";
  2. Малка собствена функционалност, в сравнение с подобни програми.

Както можете да видите, браузърът Chrome, въпреки "мръсната" версия на Google Chrome, има определен кръг от фенове благодарение на много висока скорост на работа и осигурява по-високо ниво на поверителност на потребителите.

Свали Chromium безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт