В Sony Vegas Pro можете да регулирате цвета на записаното видео. Ефектът от корекцията на цветовете често се използва, а не само върху слабо заловен материал. С него можете да настроите определено настроение и да направите снимката по-сочна. Нека да разгледаме как да регулирате цвета в Sony Vegas.

В Sony Vegas няма нито един инструмент, с който можете да направите корекция на цветовете. Помислете за тях.

Цветни криви в Sony Vegas

1. Качете видеоклипа, който искате да приложите, към видео редактора. Ако ефектът трябва да бъде наложен само върху определен фрагмент, разделете видеото с помощта на клавиша "S". Сега кликнете върху бутона "Специални ефекти на събитието" върху избрания фрагмент.

Специални ефекти от събитието в Sony Vegas

2. Сега от списъка с ефекти изберете специалния ефект "Цветни криви" ("Цветови криви").

Цветни криви в Sony Vegas

3. И сега работете с кривата. Отначало може да изглежда, че е неудобно да се използва, но е важно да се разбере принципът, а след това ще бъде лесно. Точката в горния десен ъгъл е отговорна за светлинните тонове, ако го плъзнете вляво от диагонала - ще светне тоновете на светлината, ако е надясно - потъмнее. Точката в долния ляв ъгъл е отговорна за тъмните тонове, а както при предишната, ако издърпате наляво от диагонала - то ще изсветли тъмните тонове, а надясно - още по-тъмно.

Настройване на цветните криви в Sony Vegas

Гледайте за промените в прозореца за предварителен преглед и задайте най-подходящите настройки.

Цветен коректор в Sony Vegas

1. Друг ефект, който можем да използваме е "Color Corrector". Отидете в менюто за избор на специални ефекти и намерете "Color Corrector".

Цветен коректор в Sony Vegas

2. Сега можете да преместите плъзгачите и да промените настройките за корекция на цветовете. Всички промени, които виждате в прозореца за предварителен преглед.

Настройване на корекцията на цветовете в Sony Vegas

Баланс на цветовете в Sony Vegas

1. И последният ефект, който ще разгледаме в тази статия - "Баланс на цвета" ("Баланс на цвета"). Намерете го в списъка с ефекти.

Баланс на цветовете в Sony Vegas

2. Преместете плъзгачите, които можете да осветите, потъмните или просто налагате цвят върху видеоклипа. Гледайте за промените в прозореца за предварителен преглед и задайте най-подходящите настройки.

Настройване на баланса на цветовете в Sony Vegas

Разбира се, не сме взели предвид всички ефекти, с които можете да настроите цвета в Sony Vegas. Но като продължите да изследвате възможностите на този видеоредактор, ще намерите много повече ефекти.