ZTE е известно на потребителите като производител на смартфони, но както много други китайски корпорации, той също така произвежда мрежово оборудване, чийто клас включва устройството ZXHN H208N. Поради остарялата функционалност на модема е доста лоша и изисква повече конфигурация от най-новите устройства. Искаме да отделим тази статия в подробности за процедурата за конфигуриране на въпросния рутер.

Започнете да конфигурирате маршрутизатора

Първият етап от този процес е подготвителен. Следвайте стъпките по-долу.

 1. Поставете маршрутизатора на подходящо място. Трябва да се ръководите от следните критерии:
  • Очаквано покритие. За предпочитане е устройството да бъде поставен в приблизителния център на зоната, в която планирате да използвате безжична мрежа;
  • Бърз достъп за свързване на кабела на доставчика и свързване с компютъра.
  • Няма източници на смущения под формата на метални бариери, Bluetooth устройства или безжични радио периферни устройства.
 2. Свържете маршрутизатора с WAN кабела от доставчика на интернет, след което го свържете с компютъра. Необходимите портове са разположени на гърба на корпуса на устройството и са маркирани за удобство на потребителите.
  Портове на zte ZXHN H208N модем
  След това маршрутизаторът трябва да бъде свързан към захранването и включен.
 3. Подгответе компютъра, за който искате да зададете автоматично получаване на TCP / IPv4 адреси.

  Подготовка на мрежова карта за конфигуриране на zte ZXHN H208N модем

  Повече подробности: Настройване на локална мрежа на Windows 7

На този етап предварителната подготовка е приключила - ние се пристъпваме към създаването.

Конфигурация ZTE ZXHN H208N

За да отворите помощната програма за настройки на устройството, стартирайте интернет браузър, отидете на 192.168.1.1 и въведете думата admin в двете колони за данни за удостоверяване. Въпросният модем е доста стар и вече не се произвежда под тази марка, но моделът е лицензиран в Беларус под марката Promsvyaz , поради което и двата уеб интерфейса и конфигурационният метод са идентични на посоченото устройство. Режимът за автоматична конфигурация на въпросния модем отсъства и затова има само опцията за ръчна конфигурация за връзка с интернет и безжична мрежа. Нека разгледаме и двете възможности по-подробно.

Настройка на интернет

Това устройство поддържа директно само PPPoE връзка, за което трябва да направите следното:

 1. Разширете раздела "Мрежа" , "WAN връзка" .
 2. Отворете интернет настройката на модема ZTE ZXHN H208N

 3. Създайте нова връзка: уверете се, че в списъка "Име на връзката " е избрано "Създаване на WAN връзка " и въведете желаното име в реда "Ново име на връзката" .

  Създайте нова връзка и въведете VPI-VCI, за да конфигурирате интернет на модема ZTE ZXHN H208N
  Менюто "VPI / VCI" също трябва да бъде настроено на позиция "Създаване" и необходимите стойности (предоставени от доставчика) трябва да бъдат въведени в колоната със същото име в списъка.

 4. Задайте типа на модемната операция като "Маршрут" - изберете тази опция в списъка.
 5. Задайте режима на маршрутизатора, за да конфигурирате интернет на модема ZTE ZXHN H208N

 6. След това в блока за настройки за PPP задайте данните за упълномощаване, получени от доставчика на интернет услуги - въведете ги в колоните " Вход и парола" .
 7. Регистрирайте потребителско име и парола, за да конфигурирате интернет на модема ZTE ZXHN H208N

 8. В IPv4 свойствата, поставете отметка в квадратчето до "Enable NAT" и кликнете върху "Modify", за да приложите промените.

Активирайте NAT за конфигуриране на интернет на модема ZTE ZXHN H208N

Основната настройка на интернет е завършена и можете да продължите към конфигурацията на безжичната мрежа.

WI-Fi настройка

Безжичната мрежа на въпросния рутер е конфигурирана, като се използва следния алгоритъм:

 1. В главното меню на уеб интерфейса отворете секцията "Мрежа" и отидете до "WLAN" .
 2. Отваряне на настройките за Wi-Fi за конфигуриране на модема ZTE ZXHN H208N

 3. Първо изберете подраздела "Настройки на SSID" . Тук трябва да поставите отметка в квадратчето "Активиране на SSID" и да зададете името на мрежата в полето "Име на SSID" . Също така се уверете, че опцията "Скриване на SSID" е неактивна, в противен случай устройствата на трети страни няма да могат да открият създадения Wi-Fi.
 4. Опции за име на мрежа за конфигуриране на Wi-Fi на модема ZTE ZXHN H208N

 5. След това отидете на подточка "Защита" . Тук ще трябва да изберете вида защита и да зададете парола. Опциите за защита се намират в падащото меню "Тип удостоверяване" - препоръчваме да останете в "WPA2-PSK" .
  Настройки за сигурност за конфигуриране на Wi-Fi на модема ZTE ZXHN H208N
  Паролата за свързване към Wi-Fi се задава в полето "WPA Passphrase" . Минималният брой знаци е 8, но се препоръчва използването на поне 12 различни символа от латинската азбука. Ако излезете с подходяща комбинация за вас е трудно, можете да използвате генератор на пароли на нашия уебсайт. Шифровайте отпуск като "AES" , след което кликнете върху "Изпращане", за да завършите конфигурацията.

Шифроване за конфигуриране на Wi-Fi на модема ZTE ZXHN H208N

Конфигурацията на Wi-Fi е завършена и можете да се свържете с безжична мрежа.

IPTV настройка

Тези маршрутизатори често се използват за свързване на приемниците на интернет телевизия и кабелна телевизия. За двата типа ще трябва да създадете отделна връзка - следвайте тази процедура:

 1. Отворете секциите "Мрежа" - "WAN" - "Връзка WAN" . Изберете опцията "Създаване на WAN връзка" .
 2. Създайте нова връзка, за да конфигурирате IPTV на модема ZTE ZXHN H208N

 3. След това трябва да изберете един от шаблоните - използвайте "PVC1" . Характеристиките на маршрутизатора изискват въвеждане на данни VPI / VCI, както и избор на режим на работа. Като правило за IPTV стойностите на VPI / VCI са 1/34 и във всеки случай режимът на работа трябва да бъде зададен като "Bridge Connection" . Когато приключите с това, кликнете върху "Създаване" .
 4. IPTV настройките на модема ZTE ZXHN H208N

 5. След това трябва да препратите порта за свързване на кабел или декодер. Отворете раздела "Картиране на порта" в секцията "Връзка с WAN" . По подразбиране основната връзка е отворена под името "PVC0" - погледнете отблизо портовете, маркирани под него. Най-вероятно един или два съединителя ще бъдат неактивни - ще ги препратим за IPTV.
  Проверете портовете за конфигуриране на IPTV на модема ZTE ZXHN H208N
  Изберете в падащия списък вече създадената връзка "PVC1" . Маркирайте един от свободните портове под него и кликнете върху "Изпращане", за да приложите параметрите.

Отворете портове за свързване за настройка на IPTV на ZTE ZXHN H208N модем

След тази манипулация, интернет телевизионният приемник или кабелът трябва да бъдат свързани към избрания порт - в противен случай IPTV няма да работи.

заключение

Както можете да видите, конфигурирайте модема ZTE ZXHN H208N е доста проста. Въпреки липсата на много допълнителни функции, това решение остава надеждно и достъпно за всички категории потребители.