Сега почти всяка къща има компютър или лаптоп, най-често има няколко устройства наведнъж. Можете да ги свържете помежду си посредством локална мрежа. В тази статия ще разгледаме подробно процеса на нейната връзка и конфигурация.

Методи за свързване за създаване на локална мрежа

Комбинирането на устройства в една локална мрежа ви позволява да използвате споделени услуги, мрежов принтер, директно да споделяте файлове и да създавате зона за игри. Има няколко различни начина за свързване на компютрите към една и съща мрежа:

Препоръчваме ви първо да се запознаете с всички налични възможности за свързване, така че да можете да изберете най-подходящия. След това можете да преминете към настройката.

Метод 1: Мрежов кабел

Свързването на две устройства посредством мрежов кабел е най-лесно, но има един важен недостатък - само два компютъра или лаптопа могат да бъдат свързани. Достатъчно е потребителят да има един мрежов кабел, да го вмъкне в подходящите конектори на бъдещите участници в мрежата и да конфигурира предварително връзката.

Свържете два компютъра чрез мрежов кабел

Метод 2: Wi-Fi

Този метод ще изисква две или повече устройства с възможност за свързване чрез Wi-Fi. Създаването на мрежа по този начин увеличава мобилността на работното място, освобождава кабели и ви позволява да свържете повече от две устройства. По-рано, по време на настройката потребителят трябва ръчно да регистрира IP адресите на всички членове на мрежата.

Свързване на устройства чрез Wi-Fi

Метод 3: Превключване

Опцията за използване на превключвател изисква няколко мрежови кабела, номерът им трябва да съответства на броя на устройствата, свързани към мрежата, и на един превключвател. Към всеки порт на превключвателя е свързан лаптоп, компютър или принтер. Броят на свързаните устройства зависи само от броя на пристанищата на превключвателя. Недостатъкът на този метод е необходимостта от закупуване на допълнително оборудване и ръчно въвеждане на IP адреса на всеки участник в мрежата.

LAN през превключвателя

Метод 4: Маршрутизатор

С помощта на рутер се осъществява и създаването на локална мрежа. Предимството на този метод е, че освен кабелните устройства, то е свързано чрез Wi-Fi, разбира се, ако маршрутизаторът го поддържа. Тази опция е една от най-удобните, тъй като ви позволява да комбинирате смартфони, компютри и принтери, конфигурирате интернет във вашата домашна мрежа и не изисква индивидуални мрежови настройки на всяко устройство. Има един недостатък - от потребителя се изисква да купува и конфигурира маршрутизатора.

LAN чрез рутер

Как да настроите локална мрежа на Windows 7

След като сте решили връзката и сте я извършили, е необходимо да извършите някои манипулации, така че всичко да работи правилно. Всички методи, с изключение на четвъртия, изискват редактиране на IP адреси на всяко устройство. Ако сте свързани посредством маршрутизатор, можете да пропуснете първата стъпка и да продължите към следното.

Стъпка 1: Регистриране на мрежовите настройки

Тези действия трябва да се извършват на всички компютри или лаптопи, свързани към същата локална мрежа. От потребителя не се изискват допълнителни знания или умения, а просто следвайте инструкциите:

 1. Отидете на "Старт" и изберете "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете "Център за мрежи и споделяне " .
 4. Център за мрежи и споделяне на Windows 7

 5. Изберете "Промяна на настройките на адаптера".
 6. Променете настройките на адаптера на Windows 7

 7. В този прозорец изберете безжична или LAN връзка, в зависимост от избрания от вас метод, щракнете с десния бутон на мишката върху неговата икона и отидете на "Properties" .
 8. Windows 7 свойства на мрежата

 9. В раздела "Мрежи" трябва да активирате реда "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" и да отидете на "Properties" .
 10. Интернет протокол версия 4 Windows 7

 11. В отворения прозорец забелязвайте трите реда с IP адреса, маската на подмрежата и шлюза по подразбиране. Първият ред трябва да е 192.168.1.1 . На втория компютър последната цифра ще се промени на "2" , на третия - "3" и т.н. Във втория ред стойността трябва да бъде 255.255.255.0 . И стойността на "Първичен шлюз" не трябва да съвпада със стойността в първия ред, ако е необходимо, просто променете последния номер на друг.
 12. Задаване на интернет протокол в Windows 7

 13. По време на първата връзка ще се появи нов прозорец с опции за местоположение в мрежата. Тук трябва да изберете подходящия тип мрежа, това ще гарантира подходяща защита и някои настройки на защитната стена на Windows ще бъдат приложени автоматично.
 14. Настройване на местоположение в мрежата за Windows 7

Стъпка 2: Проверете мрежовите и компютърни имена

Свързаните устройства трябва да принадлежат към една и съща работна група, но имат различни имена, така че всичко да работи правилно. Проверката е много проста, трябва да изпълните няколко стъпки:

 1. Върнете се в "Старт" , "Контролен панел" и изберете "Система" .
 2. Windows 7 система

 3. Тук трябва да обърнете внимание на линиите "Компютър" и "Работна група" . Първото име на всеки участник трябва да е различно, а второто - да съвпадне.
 4. Името на компютъра и работната група Windows 7

Ако имената съвпадат, променете ги, като кликнете върху "Промяна на настройките" . Тази проверка трябва да се извърши на всяко свързано устройство.

Стъпка 3: Проверете защитната стена на Windows

Защитната стена на Windows трябва да е активирана, така че трябва да я проверите предварително. Ще ви трябва:

 1. Отидете на "Старт" и изберете "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете "Администрация" .
 4. Отворете прозореца за администрация на Windows 7

 5. Изберете "Управление на компютъра" .
 6. Управление на компютри Windows 7

 7. В секцията "Услуги и приложения" трябва да отидете в параметъра "Защитна стена на Windows" .
 8. Защитна стена на Windows

 9. Тук уточнете типа стартиране "Автоматично" и запазете избраните настройки.
 10. Автоматично стартиране на защитната стена на Windows 7

Стъпка 4: Проверете работата на мрежата

Последната стъпка е да тествате мрежата за ефективност. За целта използвайте командния ред. Можете да направите анализа, както следва:

 1. Задръжте клавишната комбинация Win + R и въведете cmd .
 2. Стартирайте прозореца с написана cmd команда в Windows

 3. Въведете командата ping и IP адреса на друг свързан компютър. Натиснете Enter и изчакайте да приключи обработката.
 4. Проверете ефективността на локалната мрежа в Windows 7

 5. Ако настройката е успешна, броят на изгубените пакети, показани в статистиката, трябва да бъде нула.

Това завършва процеса на свързване и конфигуриране на локалната мрежа. Още веднъж бих искал да обърна внимание на факта, че всички методи, с изключение на свързването чрез маршрутизатор, изискват ръчно задаване на IP адреси на всеки компютър. В случай на използване на маршрутизатор, тази стъпка е пропусната. Надяваме се, че тази статия е полезна и лесно бихте могли да настроите домашна или обществена локална мрежа.