Микротик произвежда мрежово оборудване, поддържащо собствена операционна система RouterOS. Чрез него се извършва конфигурирането на всички налични модели рутер от този производител. Днес ще се съсредоточим върху рутера RB951G-2HnD и ще ви разкажем подробно как да го конфигурирате сами.

Подготовка на маршрутизатора

Разопаковайте устройството и го поставете във вашия апартамент или къща на най-удобното място. Вижте панела, където се показват всички налични бутони и конектори. Свържете кабела от доставчика и LAN кабела за компютъра към всички налични портове. Струва си да се помни кой номер е направен, тъй като той ще бъде полезен за по-нататъшно редактиране на параметрите в самия уеб интерфейс.

Портове на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Уверете се, че Windows получава IP адреси и DNS автоматично. Това се отбелязва със специален маркер в менюто за конфигуриране на IPv4, което трябва да бъде срещу стойностите "Получаване автоматично" . Как да проверите и промените този параметър, можете да научите от другата ни статия в линка по-долу.

Настройка на мрежата за маршрутизатор Mikrotik RB951G-2HnD

Повече подробности: Настройки за мрежата на Windows 7

Конфигуриране на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Както беше споменато по-рано, конфигурацията се извършва с помощта на специална операционна система. Работи в два режима - софтуер и уеб интерфейс. Местоположението на всички елементи и процедурата за тяхното настройване са почти еднакви, само появата на някои бутони леко се променя. Например, ако в програмата да добавите ново правило, трябва да кликнете върху бутона под формата на плюс, а в уеб интерфейса това е бутонът "Добавяне" . Ние ще работим в уеб интерфейса и вие, ако изберете Winbox, повторете точно ръководството по-долу. Преходът към операционната система е както следва:

 1. След като свържете маршрутизатора към компютъра, отворете уеб браузър и въведете адресната лента 192.168.88.1 , след което натиснете Enter .
 2. Влезте в уеб конфигурацията на Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Ще се покаже екранът за приветстване на OS. Тук кликнете върху съответната опция - "Winbox" или "Webfig" .
 4. Началният прозорец на уеб интерфейса Mikrotik RB951G-2HnD

 5. След като изберете уеб интерфейса, въведете admin на потребителското име и оставете линията с парола празна, тъй като тя не е зададена по подразбиране.
 6. Влезте в уеб интерфейса на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 7. Ако сте изтеглили програмата, след стартирането й ще трябва да изпълните точно същите действия, но първо, редът "Свързване към" показва IP адреса 192.168.88.1 .
 8. Свързване към програмата Winbox рутер Mikrotik RB951G-2HnD

 9. Преди да започнете конфигурацията, трябва да нулирате текущата, т.е. да възстановите всичко до фабричните настройки. За да направите това, отворете категорията "Система" , отидете в секцията "Reset Configuration" , маркирайте опцията "No Default Configuration" и кликнете върху "Reset Configuration" .
 10. Изтрийте старата конфигурация на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Изчакайте рутера да се рестартира и да влезе отново в операционната система. След това можете да продължите директно към отстраняването на грешки.

Настройка на интерфейса

При свързването трябваше да запомните до кои от пристанищата са свързани проводниците, тъй като в маршрутизаторите Mikrotik те са еднакви и подходящи както за WAN връзката, така и за локалната мрежа. За да избегнете объркване в други параметри, променете името на съединителя, към който преминава WAN кабелът. Това буквално се прави в няколко действия:

 1. Отворете категорията "Интерфейси" и намерете желания номер в списъка "Ethernet" , след което кликнете върху него с левия бутон на мишката.
 2. Редактиране на интерфейса на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Променете името му на удобно, например в WAN, и можете да излезете от това меню.
 4. Променете името на интерфейса на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Следващата стъпка е да създадете мост, който ще ви позволи да комбинирате всички портове в едно пространство за работа с всички свързани устройства. Мостът се коригира, както следва:

 1. Отворете категорията "Бридж" и кликнете върху "Добавяне на нов" или върху плюс, когато използвате Winbox.
 2. Добавете нов мост към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Ще видите прозорец за конфигуриране. В него оставете всички стойности по подразбиране и потвърдете добавянето на моста, като кликнете върху бутона "OK" .
 4. Приложете добавянето на нов мост към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 5. В същата секция разгънете раздела "Портове" и създайте нов параметър.
 6. Добавете нов порт за мостовия маршрутизатор Mikrotik RB951G-2HnD

 7. В менюто за редактиране посочете интерфейса "ether1" и приложите настройките.
 8. Порт с етерния интерфейс на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 9. След това създайте точно същото правило, само в реда "Интерфейс" посочете "wlan1" .
 10. Порт с wlan интерфейс на маршрутизатор Mikrotik RB951G-2HnD

Това завършва процедурата за настройка на интерфейса и сега можете да продължите да работите с останалите елементи.

Кабелна настройка

На този етап от конфигурацията ще трябва да се свържете с документацията, предоставена от доставчика, когато сключвате договорната документация или да се свържете с него чрез горещата линия, за да определите параметрите на връзката. Най-често доставчикът на интернет услуги подготвя серия настройки, които въвеждате във фърмуера на маршрутизатора, но понякога всички данни се получават автоматично чрез DHCP. В такава ситуация мрежовата настройка в RouterOS се извършва, както следва:

 1. Създайте статичен IP адрес. За да направите това, първо разширете категорията "IP" , изберете секцията "Addresses" в нея и кликнете върху "Add New" .
 2. Отидете при добавяне на нов IP адрес в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Всеки удобен адрес се избира като подмрежа, а за маршрутизаторите на Mikrotik най-добрата опция е 192.168.9.1/24 , а в реда "Интерфейс" посочвате порта, към който е свързан кабелът от доставчика. Когато приключите, кликнете върху "OK" .
 4. Добавете нов IP адрес в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 5. Не оставяйте категорията "IP" , просто отидете в секцията "DHCP Client" . Тук създайте опция.
 6. Отидете при добавянето на нов DHCP клиент към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 7. Като интернет, посочете един и същ порт от доставчика на кабел и потвърдете завършването на създаването на правилото.
 8. Потвърдете добавянето на нов DHCP клиент в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 9. След това се връщаме в "Адреси" и виждаме дали има друг ред с IP адреса. Ако отговорът е "да", конфигурацията е успешна.
 10. Проверка на IP адресите на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

По-горе сте запознати с настройката за автоматично получаване на параметри на доставчика чрез функцията DHCP, но голям брой компании предоставят такива данни специално на потребителя, така че те ще трябва да бъдат зададени ръчно. Допълнителни указания ще ви помогнат с това:

 1. Предишното ръководство показва как да създадете IP адрес, така че следвайте същите стъпки, а в менюто с опции, което се отваря, въведете адреса, предоставен от вашия доставчик, и проверете интерфейса, към който е свързан интернет кабелът.
 2. Добавете IP адреса от доставчика на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Сега добавете портала. За да направите това, отворете секцията "Маршрути" и кликнете върху "Добавяне на нова" .
 4. Отидете при добавяне на шлюз на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 5. В линията "Портал" посочете шлюза, посочен в официалната документация, и след това потвърдете създаването на ново правило.
 6. Добавете нов шлюз към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 7. Получаването на информация за домейните става чрез DNS сървъра. Без правилните настройки, интернет няма да работи. Следователно в категорията "IP" изберете подраздел "DNS", задайте стойността на "Servers", която е посочена в договора, и кликнете върху "Apply" .
 8. Добавете нов DNS към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Последният елемент за настройка на кабелна връзка е да редактирате DHCP сървъра. Той позволява на всички свързани устройства да получават автоматично мрежови параметри и се конфигурира само в няколко стъпки:

 1. В "IP" отворете менюто "DHCP Server" и кликнете върху бутона "DHCP Setup" .
 2. Отидете на DHCP сървъра на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Интерфейсът за управление на сървъра може да остане непроменен и незабавно да преминете към следващата стъпка.
 4. Конфигуриране на DHCP на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Остава само да въведете DHCP адреса, получен от доставчика, и да запазите всички промени.

Настройване на безжична точка за достъп

В допълнение към кабелната връзка моделът RB951G-2HnD на маршрутизатора също поддържа операция чрез Wi-Fi, но този режим трябва първо да се коригира. Цялата процедура е проста:

 1. Отворете категорията "Безжична мрежа" и кликнете върху "Добавяне на нов", за да добавите точка за достъп.
 2. Добавете нова точка за достъп на Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Активирайте точката, въведете името й, с което ще се покаже в менюто с настройки. В реда "SSID" задайте произволно име. На него ще намерите мрежата си чрез списъка с наличните връзки. Освен това в секцията има функция "WPS" . Активирането му дава възможност за бързо удостоверяване на устройството, като се натисне само един бутон на рутера. В края на процедурата кликнете върху "OK" .
 4. Настройте нова точка за достъп на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

  Вижте също: Какво е WPS на рутер и защо?

 5. Отидете в раздела "Профил за защита" , където се избират правилата за сигурност.
 6. Отидете до точката за достъп за сигурност на Mikrotik RB951G-2HnD

 7. Добавете нов профил или кликнете върху член, за да го редактирате.
 8. Добавете нов профил за сигурност към маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 9. Въведете име на потребителския профил или го оставете стандартно. В реда "Режим" изберете параметъра "динамични ключове" , отбележете елементите "WPA PSK" и "WPA2 PSK" (това са най-надеждните типове криптиране). Задайте им две пароли с минимална дължина от 8 знака, след което завършете настройката.
 10. Конфигуриране на сигурността на безжичната мрежа Mikrotik RB951G-2HnD

На този етап процесът на създаване на безжична точка за достъп приключи, след като рестартирате маршрутизатора, той трябва да функционира нормално.

Опции за защита

Абсолютно всички правила за сигурност на мрежата на рутер на Mikrotik се задават чрез секцията "Защитна стена" . Той съдържа огромен брой политики, добавянето на които се осъществява, както следва:

 1. Отворете секцията "Защитна стена" , където ще се показват всички настоящи правила. Отворете добавката, като кликнете върху "Добавяне на нова" .
 2. Отидете при добавяне на правило за защитната стена за маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Менюто задава необходимите правила, след което тези промени се запазват.
 4. Добавете правило за защитната стена на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Тук има огромно количество тънкости и правила, които обикновеният потребител не винаги се нуждае. Препоръчваме да прочетете другата ни статия в линка по-долу. В нея ще научите подробна информация за настройката на основните параметри на защитната стена.

Повече подробности: Създаване на защитна стена в маршрутизатора Mikrotik

Пълна настройка

Остава да се разглеждат само няколко не най-важните точки, след което процедурата за конфигуриране на маршрутизатора ще бъде завършена. И накрая, трябва да изпълните следните действия:

 1. Отворете категорията "Система" и изберете подраздел "Потребители" . В списъка намерете администраторския профил или създайте нов.
 2. Отидете да промените профила в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 3. Дефинирайте профил в една от групите. Ако е администратор, ще бъде по-правилно да зададете стойност "Пълна" , след което да кликнете върху "Парола" .
 4. Променете профила в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 5. Въведете парола за достъп до уеб интерфейса или Winbox и потвърдете.
 6. Променете паролата на профила на маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

 7. Отворете менюто "Часовник" и задайте точното време и дата. Тази настройка е необходима не само за нормалното събиране на статистически данни, но и за правилното функциониране на правилата на защитната стена.
 8. Променете времето на системата в маршрутизатора Mikrotik RB951G-2HnD

Сега рестартирайте маршрутизатора и процесът на настройка е напълно завършен. Както можете да видите, понякога е трудно да се разбере цялата операционна система, но всеки може да се справи с нея с малко усилия. Надяваме се статията ви да ви помогне да настроите RB951G-2HnD и ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите.