На предния панел на системния модул са разположени бутоните, които са необходими за включване / изключване / рестартиране на компютъра, твърдите дискове, светлините и задвижването, ако последните са осигурени от дизайна. Процесът на свързване на предната страна на системния елемент към дънната платка е задължителна процедура.

Важна информация

Първо погледнете външния вид на всеки свободен съединител на системната платка, както и кабелите за свързване на компонентите на предния панел. Когато се свързвате, е важно да следвате определен ред, защото ако свържете елемент в грешен ред, може да не работи правилно, да не работи изобщо или да наруши цялата система.

Затова е важно предварително да проучите местоположението на всички елементи. Ще бъде много добре, ако на дънната платка има инструкция или друга хартия, обясняваща реда на свързване на тези или други компоненти към дънната платка. Дори ако документацията за дънната платка на друга, различна от руския език, не я изхвърляйте.

Помнете, че местоположението и името на всички елементи са прости, защото те имат определен външен вид и са маркирани. Трябва да се помни, че инструкциите, дадени в статията, са от общ характер, поради което местоположението на някои компоненти на вашата дънна платка може да е малко по-различно.

Стъпка 1: Свържете бутоните и индикаторите

Този етап е от жизненоважно значение за работата на компютъра, така че трябва да се изпълни първо. Преди да започнете работа, препоръчваме да изключите компютъра от мрежата, за да избегнете внезапен скок на напрежението.

На дънната платка се разпределя специално устройство, което е предназначено само за подреждане на проводниците на индикаторите и бутоните. Нарича се "Предно табло" , "ПАНЕЛ" или "F-ПАНЕЛ" . На всички дънни платки се подписва и се намира в долната част, по-близо до предназначеното място на предния панел.

Помислете за свързването на кабелите по-подробно:

  • Червен проводник - предназначен за включване / изключване на бутона;
  • Жълт проводник - се свързва с бутона за рестартиране на компютъра;
  • Синият кабел е отговорен за един от индикаторите за състоянието на системата, които обикновено светват, когато компютърът се рестартира (някои модели нямат това);
  • Зеленият кабел се използва за свързване на дънната платка към индикатора за захранване на компютъра.
  • За свързване на захранването е необходим бял кабел.

кабели

Понякога червените и жълтите кабели "променят" своите функции, което може да бъде объркващо, затова е препоръчително да се запознаете с инструкциите преди да започнете работа.

Мястото за свързване на всеки проводник обикновено е маркирано със съответния цвят или има специален идентификатор, който се предписва на самия кабел или в инструкцията. Ако не знаете къде да свържете този или онзи кабел, свържете го "на случаен принцип", защото след това можете отново да свържете отново всичко.

Места за свързване

За да проверите правилността на свързването на кабелите, свържете компютъра към мрежата и опитайте да го включите с бутона на кутията. Ако компютърът е включен и всички светлини са включени, сте свързали всичко правилно. Ако не, изключете компютъра от мрежата и опитайте да промените кабелите на места, може би просто сте инсталирали кабела на грешен съединител.

Стъпка 2: Свържете останалите компоненти

В този момент трябва да свържете съединителите за USB и високоговорителя на системния модул. Дизайнът на някои случаи не осигурява тези елементи на предния панел, така че ако не откриете изходи за USB върху кутията, можете да пропуснете тази стъпка.

Мястото за свързване на съединителите се намира недалеч от слота за свързване на бутоните и индикаторите. Те също носят определени имена - F_USB1 (най-разпространеният вариант). Трябва да се има предвид, че тези места могат да бъдат повече от една на дънната платка, но можете да се свържете с всеки. Кабелите имат подходящите подписи - USB и HD аудио .

Аудио и USB кабели

Свързването на входния USB кабел изглежда така: вземете кабел с думите "USB" или "F_USB" и го свържете към един от сините съединители на дънната платка. Ако имате версия USB 3.0, ще трябва да прочетете инструкцията, защото в този случай трябва само да свържете кабела към един от съединителите, в противен случай компютърът няма да работи правилно с USB устройства.

USB слот

Също така трябва да свържете HD аудио аудио кабел. Конекторът за него изглежда почти същият като при USB изходите, но има различен цвят и се нарича AAFP или AC90 . Обикновено се намира близо до USB връзката. На дънната платка той е само един.

За да свържете елементите на предния панел с дънната платка, не е трудно. Ако направите грешка, можете да го коригирате по всяко време. Ако обаче не решите това, компютърът може да не работи правилно.