Захранването е необходимо за подаване на електричество към дънната платка и някои от нейните компоненти. Общо има 5 кабела за връзка, всяка от които има различен брой контакти. Навън те се различават една от друга, така че те трябва да бъдат свързани към строго дефинирани съединители.

Още за съединителите

Стандартното захранване има само 5 проводника с различни характеристики. Повече за всеки:

 • Захранване на самата дънна платка изисква 20/24-пинов кабел. Тя може да се отличи с неговия характерен размер - това е най-големият модул на всичко, което идва от BP;
 • 4/8-пинов модул се използва за свързване към отделно захранване на охладител с процесор;
 • 6/8-пинов модул за захранване на видеокартата;
 • Захранващият кабел за захранване на SATA твърди дискове е най-тънкият от всички, обикновено има различен цвят от останалите кабели;
 • Допълнителен проводник за изготвяне на стандарта Molex. Изисква се за свързване на стари твърди дискове;
 • Конектор за захранване на устройството. Има модели за захранване, където няма такъв кабел.

Захранващи кабели

За нормална работа на компютъра трябва да свържете поне първите три кабела.

Ако не сте закупили захранване, трябва да сте сигурни, че тя съответства максимално на вашата система. За да направите това, сравнете силата на захранващия блок и консумацията на електроенергия на компютъра (преди всичко процесора и видеокартата). Все още трябва да намерите захранване за формата на вашата дънна платка.

Етап 1: Монтаж на захранващия блок

Първоначално трябва само да осигурите захранването от вътрешната страна на кутията на компютъра. За тази цел се използват специални винтове. Инструкцията стъпка по стъпка изглежда така:

 1. За да започнете, изключете компютъра от мрежата, свалете страничния капак, направете прахосмукачка (ако е необходимо) и извадете старото захранване. Ако току-що купихте кутия и инсталирахте дънната платка с необходимите елементи, пропуснете тази стъпка.
 2. Почти всички сгради имат специални места за захранване. Инсталирайте PSU там. Не забравяйте да обърнете внимание на факта, че вентилаторът от захранващия блок е пред специална дупка в корпуса на компютъра.
 3. Място за фиксиране на захранващия блок

 4. Опитайте да фиксирате захранващия блок, така че да не падне извън системата, докато го закрепите с винтове. Ако го поправите в повече или по-малко стабилна позиция, не работи, след това я задръжте с ръце.
 5. Затегнете винтовете на PSU от задната страна на системата, така че да е добре фиксирана.
 6. Ако има отвори за винтове отвън, те също трябва да бъдат завинтени.
 7. Завийте винта

Стъпка 2: Свържете

Когато захранването е фиксирано, можете да започнете да свързвате кабелите към основните компоненти на компютъра. Опашката за свързване изглежда така:

 1. Първоначално най-големият кабел е свързан с 20-24 пина. Намерете най-големия съединител (най-често бял) на дънната платка за свързване на този проводник. Ако броят на контактите е подходящ, той ще бъде инсталиран без никакви проблеми.
 2. Свързване на захранването

 3. Сега свържете захранващия кабел към процесора. Има 4 или 8 контакта (зависи от модела на захранване). Много подобно на кабела, за да се свържете с видеокартата, за да избегнете грешките, е желателно да проучите документацията за дънната платка и захранващия блок. Конекторът за свързване се намира или в близост до най-големия конектор за захранване, или до гнездото на процесора.
 4. Свързване на процесора

 5. По същия начин, с втората стъпка, свържете се с видеокартата.
 6. За да стартирате компютъра, когато започнете да зареждате операционната система, е необходимо да се свържете към PSU и твърдите дискове, като използвате SATA кабел. Има червен цвят (черни тапи) и е много различен от останалите кабели. Конекторът, в който искате да поставите този кабел, е на твърдия диск в долната част. По-старите твърди дискове се захранват от кабелите на Molex.
 7. Захранващ конектор

 8. При необходимост е възможно захранването на задвижването чрез свързване на необходимия кабел (и) към него. След като свържете всички кабели, опитайте да включите компютъра, като използвате бутона на предния панел. Ако събирате само компютър, преди това не забравяйте да свържете самия преден панел.

Прочетете повече: Как да свържете предния панел към дънната платка

Свързването на захранването не е твърде трудно, но този процес изисква точност и търпение. Не забравяйте, че захранването трябва да бъде предварително избрано, адаптирайки се към изискванията на дънната платка, за да се осигури максимална производителност.