Основните файлови формати за електронни четци са FB2 и EPUB. Документите с такива разширения за имена могат да се показват правилно на почти всяко устройство, включително и на най-простите. Не по-малко популярен е PDF форматът, в който се съхранява много полезна информация, включително редки материали. И ако на компютъра и повечето мобилни устройства такива файлове могат да се четат без проблеми, електронните четци не се справят с всички тях и не винаги.

Помощта идва от конвертори, които ви позволяват да конвертирате сложни документи в по-прости и обратно. Такива решения могат да бъдат както настолни, така и браузърни приложения. Ние ще разгледаме последните - уеб услуги за конвертиране на PDF-файлове във формата на електронни книги FB2.

Прочетете още: Как да конвертирате FB2 в PDF файл онлайн

Как да конвертирате PDF в FB2

Ако имате достъп до интернет, можете да конвертирате файла от един формат в друг, без да изтегляте съответния софтуер на компютъра. За да направите това, съществуват редица универсални онлайн инструменти, които изпълняват същите задачи качествено и бързо.

Тези услуги са предимно безплатни и не използват ресурсите на компютъра ви. Всичко се прави за сметка на обработващата сила на специализираните сървъри.

Метод 1: Онлайн конвертиране

Един от най-големите уеб конвертори. Службата бързо се справя дори с големи файлове и ви позволява да прецизирате параметрите на получения документ. Така че, преди да започнете преобразуването, можете да посочите целевата програма, за да прочетете книгата, да промените нейното име и автор, да зададете основния размер на шрифта и т.н.

Онлайн услуга онлайн-конвертиране

 1. Трябва само да изтеглите необходимия документ на сайта, като кликнете върху бутона "Изберете файл" или да използвате импортирането от източник на трета страна.
  Ние импортираме PDF-файл в Online-Convert онлайн услуга
 2. Посочете необходимите настройки за работната книга и щракнете върху Конвертиране на файл .
  Започваме процеса на конвертиране на PDF в FB2 чрез използване на онлайн плика
 3. След като приключи процесът на конвертиране, завършеният документ FB2 ще бъде автоматично изтеглен на вашия компютър.
  Запишете крайната книга FB2 с онлайн-конвертиране на компютъра
  В случай че автоматичното изтегляне на файла не започне, използвайте връзката "директна връзка за изтегляне" на отворената страница.
 4. Ако искате да конвертирате PDF в FB2 и да оптимизирате готовия документ за преглед на конкретно устройство, тази услуга ще се справи добре.

Метод 2: Преобразуване

За разлика от онлайн-Convert, този инструмент е по-малко гъвкав, но в същото време по-удобен и разбираем за обикновения потребител. Работата с Convertio включва минимум действия и възможно най-бърз резултат.

Онлайн услуга Convertio

 1. Просто импортирайте PDF файла в сайта от компютър или отдалечен източник.
  Започваме процеса на конвертиране на PDF в FB2 чрез онлайн услугата Convertio
  Можете да изберете подходящата опция за зареждане, като използвате иконите на червения бутон.
 2. След като сте определили документа, който ще се импортира, уверете се, че файловия формат "FB2" е зададен в полето "в" . Ако е необходимо, изберете подходящата стойност от падащия списък.
  Започваме да конвертираме PDF документ в FB2
  След това кликнете върху бутона "Конвертиране" .
 3. След известно време, в зависимост от размера на документа източник, ще получите връзка за изтегляне на готовия файл във формат FB2.
  Изтеглете файла FB2 от онлайн услугата Convertio
 4. По този начин, използвайки Convertio, можете да конвертирате всички PDF документи, чийто размер не надвишава 100 MB. За да конвертирате по-големи файлове, ще бъдете помолени да закупите дневен или месечен абонамент за услугата.

Метод 3: ToEpub

Безплатен инструмент, който ви позволява да конвертирате PDF файлове в различни формати на електронни книги, включително FB2. Основната отличителна черта на услугата е високата скорост на обработка на документи на сървъра. В допълнение, ToEpub може да конвертира до 20 файла едновременно.

Онлайн услуга на Еубб

 1. За да започнете процеса на конвертиране на PDF документ, изберете "FB2" в списъка с целеви формати.
  Стартирайте преобразуването в FB2 в услугата ToEpub
  След това импортирайте желания файл, като кликнете върху бутона "Изтегляне" .
 2. Напредъкът при конвертирането на всеки избран от вас документ ще се покаже в областта по-долу.
  Напредък на преобразуването на документи в услугата ToEpub
 3. За да изтеглите готовия файл на компютъра си, използвайте бутона "Изтегляне" под скицата на книгата.
  Изтеглете преобразуваните файлове от ToEpub в компютъра
  В случай на многократна реализация, кликнете върху "Изтегляне на всички", за да запазите всички конвертирани документи на твърдия диск.
 4. Услугата не налага никакви ограничения върху количеството импортирани PDF файлове, което ви позволява да използвате ToEpub за обработка на "тежки" документи. Но по същата причина ресурсът съхранява материалите, преобразувани на сървъри, само за 1 час. Ето защо, за да избегнете загуба, преработените книги най-добре се изтеглят незабавно на компютъра.

Метод 4: Go4Convert

Онлайн конвертор на текстови формати. Решението е просто, но в същото време силно: обработването на обемни документи с неговата помощ изисква минимално време. Няма ограничения за размера на входните файлове.

Go4Convert онлайн услуга

 1. Конвертирането на PDF документ в FB2 започва веднага след неговата импортиране в сайта.
  Изтеглете PDF файла в Go4Convert за преобразуване в FB2-книга
  За да изтеглите файл в Go4Convert, използвайте бутона "Избор от диск" . Или плъзнете го в съответната област на страницата.
 2. Веднага след като процесът на изтегляне започне да се преобразува.
  Процесът на конвертиране на файл в Go4Convert

Възможностите да изберете къде да експортирате готовия документ, който услугата не предлага. След обработката на сървъра резултатът от реализацията автоматично се изтегля в паметта на компютъра ви.

Метод 5: Конвертиране на файлове

Един от най-големите ресурси за конвертиране на файлове от различни типове. Всички поддържани формати на документи, аудио и видео се поддържат. Общо 300 комбинации от входни и изходни файлови формати са налични, включително двойка PDF -> FB2.

Конвертиране на файлове онлайн услуга

 1. Можете да изтеглите документа за реализация директно на главната страница на ресурса.
  Изтеглете PDF файла за конвертиране в FB2, като използвате услугата "Конвертиране на файлове" онлайн
  За да импортирате файл, кликнете върху бутона "Преглед" в полето с подпис "Изберете местен файл" .
 2. Форматът за въвеждане на документа ще бъде определен автоматично, но окончателното разширение ще трябва да бъде определено от вас.
  Стартираме процеса на конвертиране на PDF документ в услугата "Конвертиране на файлове"
  За да направите това, изберете "Електронна книга на FictionBook (.fb2)" в падащия списък "Изходен формат" . След това започнете преобразуването с бутона "Конвертиране" .
 3. Когато файлът се обработва, ще получите съобщение за успешното преобразуване на документа.
  Съобщение за успешното преобразуване на документ в "Конвертиране на файлове"
  За да отворите страницата за изтегляне, кликнете върху връзката "Кликнете тук, за да отидете на страницата за изтегляне" .
 4. Можете да изтеглите завършената книга FB2 чрез автоматично генерирана "връзка" след надписа "Моля, изтеглете конвертирания файл" .
  Връзка за изтегляне на преобразуван документ от услугата "Конвертиране на файлове"
 5. Използването на услугата е напълно безплатно. Няма ограничение за броя на конвертируемите документи в "Конвертиране на файлове". Има само ограничение на максималния размер на документа, качен на сайта - 250 мегабайта.

Прочетете още: Преобразуване на PDF в ePub

Всички услуги, разгледани в статията, изпълняват своята задача "перфектно". Избирайки едно и също решение, е необходимо да отбележим ресурса Go4Convert. Инструментът е възможно най-прост, безплатен и много умен. Перфектно подходящ за конвертиране на всички PDF документи, включително много големи.