Канадската компания Corel отдавна спечели пазара на векторни графики, като пусна CorelDRAW. Тази програма всъщност се е превърнала в стандарт. Използва се от дизайнери, инженери, студенти и много други. Дизайнът на популярни приложения, рекламите, които виждате навсякъде - голяма част от тях са създадени с помощта на CorelDRAW.

Разбира се, тази програма не е за елита и вие, ако искате, можете да я използвате и просто да изтеглите пробна версия (или да купите пълна версия) от официалния сайт. И сега, нека да разгледаме основните характеристики.

Създаване на обекти

Чертеж в CorelDRAW

Работата в програмата започва естествено със създаването на криви и фигури - основните елементи във вектора. И за тяхното създаване има просто огромен брой много разнообразни инструменти. От прости: правоъгълници, полигони и елипси. За всеки от тях можете да посочите позицията, ширината / височината, ъгъла на въртене и дебелината на линиите. Освен това всеки от тях има свои собствени уникални параметри: за правоъгълник можете да изберете вида ъгли (закръглени, скосени), за многоъгълници изберете броя на ъглите, а от кръгове можете да получите красиви диаграми, като просто изрежете сегмента. Заслужава да се отбележи, че другите фигури (триъгълници, стрелки, схеми, описания) се намират в подменюто.

Чертеж 2 в CorelDRAW

Отделно се предлагат инструменти за свободно изтегляне, които могат да бъдат разделени на две групи. Първият включва свободни форми, прави линии, Bezier криви, счупени линии и криви до 3 точки. Основните настройки тук са еднакви: позиция, размер и дебелина. Но втората група - артистичен дизайн - е призована да донесе красота. Има избор от четки, пръскачки и калиграфска писалка, за всяка от които има много стилове на писане.

Чертеж 3 в CorelDRAW

Накрая, създадените обекти могат да бъдат преместени, завъртяни и променени, като се използват инструментите за избор и форма. Тук бих искал да отбележа такава интересна функция като "паралелен размер", с която можете да измерите разстоянието между две прави линии - например стените на къщата в чертежа.

Създаване на предмети

в CorelDRAW

Очевидно е невъзможно да се създадат всички необходими форми на обекти, използващи примитиви. Създаването на някои уникални форми в CorelDRAW осигурява функцията за формиране на обекти. Тя работи много просто: съчетавате от два до няколко прости обекти, избирате вида на взаимодействие и веднага получавате готовия продукт. Обектите могат да бъдат комбинирани, кръстосани, опростени и т.н.

Подравняване на обекти

подравняване на обекти в CorelDRAW

Искате ли всичките ви елементи да бъдат красиви по ваше изображение? Тогава сте в. Функцията "подравняване и разпространение", тъй като очевидно не звучи, ви позволява да подредите избраните обекти по единия от краищата или в центъра и също да регулирате относителните им позиции (например от най-големия към по-малкия).

Работа с текст

текст в CorelDRAW

Текстът е важна част от рекламните и уеб интерфейси. Разработчиците на програмата също така разбират това перфектно и следователно предлагат доста широка функционалност за работа с него. В допълнение към очевидния шрифт, размер и цвят, можете да персонализирате стиловете за писане (лигатури, орнаменти), запълнете фона, подравнете (ляво, ширина и т.н.), тирета и интервали. Като цяло, почти като добър текстов редактор.

Конвертирайте растерните изображения във вектор

преобразуване в вектор в CorelDRAW

Тук всичко работи много просто: добавете растерно изображение и в контекстното му меню изберете "Проследяване". На това, всъщност всичко - в един миг ще получите готов векторен чертеж. Единствената забележка - Inkscape , прегледът на който излезе по-рано, след като векторизацията можеше да работи с възли, което позволи да се промени изображението. В CorelDRAW за съжаление не намерих такава функция.

Растерни ефекти на изображението

bitmap ефекти в CorelDRAW

Не е необходимо да трансформирате растерно изображение, тъй като програмата осигурява минимална обработка. Основният тип взаимодействие с тях е налагането на ефекти. Има много, но нещо наистина уникално не е намерено.

достойнство

• Широки възможности
• Персонализируем интерфейс
• Много уроци за работа с програмата

недостатъци

• Плащане

заключение

Така че, CorelDRAW съзнателно използва такава голяма популярност сред специалисти от различни сортове. Програмата има широка функционалност и е напълно разбираема дори за начинаещия интерфейс.

Изтеглете пробна версия на CorelDRAW

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт