В момента редакторите на растерни графики се използват сред обикновените потребители много по-често, отколкото векторни. И това е просто логично обяснение. Спомнете си кога за последен път обработихте снимка, за да я включите в социалната мрежа? И когато създадоха например оформлението на сайта? Това е същото.

Както в случая с други програми, за векторни редактори функционира правило: ако искате нещо добро, плащайте. Има обаче изключения от правилата. Например, Inkscape.

Добавяне на фигури и примитиви

инструменти в inkscape

Както се очаква, програмата има много инструменти за изграждане на цифри. Това са прости произволни линии, Bezier криви и линии, прави и полигони (освен това можете да посочите броя на ъглите, съотношението на радиусите и закръгляването). Със сигурност ще ви трябва и владетел, с който можете да видите разстоянието и ъглите между необходимите обекти. Разбира се, има и необходимите неща като подчертаване и изтриване.

Бих искал да отбележим, че за начинаещите ще бъде малко по-лесно да научат Inkscape благодарение на съветите, които се променят при избора на един или на инструмента.

Редактиране на контурите

очертава в Inkscape

Очертанието е една от основните понятия за векторна графика. Ето защо, разработчиците на програмата добави да работят с тях отделно меню, в дълбините на които ще намерите много полезни. Всички опции за взаимодействие, които можете да видите на екранната снимка по-горе, ще разгледаме приложението на един от тях.
Нека си представим, че трябва да нарисувате вълшебна фея. Можете отделно да създадете трапец и звезда, след което да ги подредите така, че контурите да се пресичат и да изберете меню "сума". В резултат на това ще получите една фигура, чието изграждане от линиите ще бъде много по-сложно. И има много такива примери.

Векторно изобразяване на растерни изображения

векторизация в Inkscape

Внимателните читатели вероятно забелязаха този елемент в менюто. Е, наистина, Inkscape може да конвертира растерните изображения във векторни изображения. В процеса можете да настроите режима за разпознаване на ръба, да премахнете петна, да изгладите ъглите и да оптимизирате контурите. Разбира се, крайният резултат зависи в голяма степен от изходния код, но лично резултатът е изпълнен във всички случаи.

Редактиране на създадени обекти

Обекти в Inkscape

Вече създадените обекти също трябва да бъдат редактирани. И тук освен стандартните "отразяват" и "завой", има интересни функции като обединяване на елементи в групи, както и няколко варианта на подреждане и подравняване. Тези инструменти ще бъдат изключително полезни, например при създаването на потребителски интерфейс, където всички елементи трябва да имат еднакъв размер, позиция и интервали между тях.

Работа със слоеве

слоеве в Inkscape

Ако сравните с редакторите на растерни изображения, настройките тук изплакаха котката. Въпреки това, по отношение на векторите на това е повече от достатъчно. Слоевете могат да се добавят, копират и се преместват нагоре / надолу. Интересна особеност е възможността да се премести селекцията на по-високо или по-ниско ниво. Също така, че е хубаво, че за всяко действие има клавишна комбинация, можете да го припомните просто като отворите менюто.

Работа с текст

текст в Inkscape

Почти във всяка работа в Inkscape се нуждаете от текст. И, трябва да кажа, тази програма има всички условия за работа с нея. В допълнение към очевидните шрифтове, размери и интервали има такава интересна възможност, като обвързващ текст към очертанията. Това означава, че можете да създадете произволен контур, да напишете текста отделно и след това да ги комбинирате, като натиснете един бутон. Разбира се, текстът, подобно на други елементи, може да бъде опънат, компресиран или преместен.

филтри

филтри в inkscape

Разбира се, това не са филтрите, които сте свикнали да виждате в Instagram, но те също са много интересни. Можете например да добавите специфична текстура към вашия обект, да създадете 3D ефект, да добавите светлина и сянка. Да, това, което ви казвам, вие сами можете да се насладите на разнообразието в екранната снимка.

достойнство

• Широки възможности
• Безплатно
• Наличие на приставки
• Наличие на подсказки

недостатъци

• Някои забавяния на работата

заключение

Изхождайки от всичко това, Inkscape е перфектен не само за начинаещи във векторни графики, но и за професионалисти, които не искат да дават пари за платени продукти на конкуренти.

Свали Inkscape безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт