Един от най-важните компоненти на операционната система на компютъра е твърдият диск. Ето защо е много важно постоянно да проверявате ефективността му, за да откривате грешки дори и в началния етап на проблема. За тези цели, разработчиците са създали много различни комунални услуги. Една от най-добрите безплатни програми в тази област е Crystal Disk Info.

Приложението CrystalDiskInfo от японския разработчик Noriyuki Miyazaki има широки инструменти за наблюдение на състоянието на устройствата, включително SMART-диагностика. В същото време програмата работи не само с вътрешните твърди дискове на компютъра, но и с външни такива, които не могат да направят всяка такава полезност. В допълнение, CrystalDiskInfo много подробна информация, а също и някои допълнителни функции.

Обща информация за устройството

Основната функция на CrystalDiskInfo е да предоставя информация за твърдия диск. Програмата предоставя пълна техническа информация за устройствата за съхранение, свързани с компютъра, а именно следните данни:

 • името на диска;
 • обем;
 • версия на фърмуера;
 • номер на серията;
 • температура на нагряване;
 • интерфейс;
 • режим на свързване;
 • секции, върху които дискът е разделен;
 • количеството буфер за данни;
 • скорост на въртене;
 • общо време на работа;
 • възможности и т.н.

Техническа информация за диска в CrystalDiskInfo

SMART анализ

SMART анализът е признат стандарт за самодиагностика на твърд диск. CrystalDiskInfo е особено оценяван за предоставянето на много подробен SMART отчет в сравнение с други приложения. По-специално екранът показва дисковите оценки за следните индикатори: грешки при четене, ефективност, време на въртене, скорост на търсене, часове на работа, нестабилни сектори, температура, грешки на непоправимия сектор и др.

S.M.A.R.T. в програмата CrystalDiskInfo

Освен това програмата има много добро средство за визуализиране на тези показатели в динамиката под формата на графики.

Графики в програмата CrystalDiskInfo

агент

Информацията за Crystal Disk има агент, който ще работи във фонов режим в областта за уведомяване, периодично диагностицира твърдия диск и докладва, ако е открита неизправност. Този агент е деактивиран по подразбиране. Но потребителят може да го стартира по всяко време.

Стартиране на агента в CrystalDiskInfo

Управление на устройства

CrystalDiskInfo не само предоставя обширна информация за твърдия диск, но също така има и способността да управлява някои от неговите характеристики. По-специално, с помощта на полезността е възможно да се регулират захранването и нивата на шума.

Управление на дискове в CrystalDiskInfo

Промяна на дизайна

В допълнение, разработчиците предоставиха възможност на потребителя, ако желае, да промени визуалния дизайн на програмата. Въпреки това, в световен мащаб, за да промените дизайна, няма да е възможно, а само да изберете друга цветна регистрация.

Промяна на цветовата схема в CrystalDiskInfo

Предимства на CrystalDiskInfo

 1. Много голямо количество информация за работата на устройства за съхранение;
 2. Способност за управление на някои характеристики на дисковете;
 3. Възможност за промяна на цвета на дизайна;
 4. Многоезичен интерфейс (повече от 30 езика, включително руски);
 5. Наличието на преносима версия, която не изисква инсталиране на компютър;
 6. Програмата е абсолютно безплатна.

недостатъци CrystalDiskInfo

 1. Нивото на значимост на даден SMART индикатор не е посочено;
 2. По-скоро объркващ контрол върху приложението;
 3. Работи само на компютри с операционна система Windows.

Както можете да видите, инструментът CrystalDiskInfo е мощен инструмент за оценка на производителността на твърдия диск. Освен това има някои възможности за управление на индивидуалните характеристики на устройството. За тази цел програмата се радва на постоянна популярност сред потребителите, въпреки някои незначителни недостатъци.

Свали Crystal Disk Info безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт.