Данните, които се съхраняват на компютър или лаптоп, често имат по-висока стойност за потребителя, отколкото самото устройство. Това не е изненадващо, защото повреденото устройство, независимо колко струва, винаги може да бъде заменено, но информацията, която се намира върху него, не винаги може да бъде върната. За щастие има доста специализирани инструменти за възстановяване на данни и всяка от тях има свои предимства и недостатъци.

Възстановете загубената информация

Както вече казахме, има доста програми, с които можете да възстановите случайно изтритите или изгубени данни. Алгоритъмът на работа и използването на повечето от тях не е много различен, така че в тази статия ще разгледаме само едно софтуерно решение - EaseUS Data Recovery Wizard.

Този софтуер се плаща, обаче, за работа с малки количества информация ще бъде достатъчно на безплатната му версия. Самите данни могат да бъдат възстановени както от вътрешни (твърди и твърди дискови устройства), така и от външни устройства (флаш памети, карти с памет и т.н.). Така че нека започнем.

Инсталиране на програмата

Първо трябва да изтеглите въпросното приложение на вашия компютър и да го инсталирате. Това се прави просто, но има няколко забележителни нюанси.

Изтеглете съветника за възстановяване на данни EaseUS от официалния сайт.

 1. Следвайте връзката по-горе, за да започнете да изтегляте приложението. Кликнете върху бутона "Безплатно изтегляне", за да изтеглите безплатната версия и да определите папката за изпълнимия файл в прозореца "Explorer", който ще се отвори. Кликнете върху бутона Запазване .
 2. Изтегляне на EaseUS Data Recovery Wizard от официалния сайт

 3. Изчакайте, докато изтеглянето завърши, след което стартирайте изтегления EaseUS Data Recovery Wizard.
 4. Стартирайте съветника за възстановяване на данни EaseUS за инсталиране

 5. Изберете предпочитания език на програмата - "руски" - и кликнете върху "OK" .
 6. Избиране на езика за инсталиране на помощника за възстановяване на данни EaseUS

 7. В приветстващия прозорец на помощника за инсталиране кликнете върху Напред .
 8. Стартиране на инсталацията на помощника за възстановяване на данни EaseUS

 9. Приемете условията на лицензното споразумение, като кликнете върху съответния бутон в следващия прозорец.
 10. Приемане на лицензионното споразумение на помощника за възстановяване на данни на EaseUS

 11. Изберете пътя за инсталиране на програмата или оставете стойността по подразбиране, след което кликнете върху "Потвърждаване" .

  Избиране на пътя и потвърждаване на инсталирането на помощника за възстановяване на данни EaseUS

  Забележка: Съветникът за възстановяване на данни на EaseUS, като всеки подобен софтуер, не се препоръчва да бъде инсталиран на диска, данните, от които възнамерявате да възстановите в бъдеще.

 12. След това поставете отметки в квадратчетата за отметка, за да създадете пряк път на "Настолни компютри" и в панела за бързо стартиране, или да ги премахнете, ако тези опции не ви интересуват. Кликнете върху "Инсталиране" .
 13. Прехвърлете в началото на инсталацията на помощника за възстановяване на данни EaseUS

 14. Изчакайте до края на инсталирането на програмата, чийто прогрес може да се наблюдава в проценти.
 15. Инсталиране на съветника за възстановяване на данни EaseUS на вашия компютър

 16. След като инсталацията приключи, ако не премахнете отметката от последния прозорец, Съветникът за възстановяване на данни EaseUS ще бъде стартиран веднага след като кликнете върху бутона "Завършване" .

Завършване на инсталацията на помощника за възстановяване на данни EaseUS

Възстановяване на данни

Основните характеристики на съветника за възстановяване на данни EaseUS вече са обсъдени в отделна статия, която може да бъде намерена от тази връзка , Накратко, използвайки програмата, можете да възстановите всеки тип файл в следните ситуации:

 • Случайно изтриване от "Кошницата" или заобикаляща го;
 • Форматиране на устройство;
 • Повреда на устройството за съхранение;
 • Изтриване на дял на диска;
 • Вирусна инфекция;
 • Грешки и неуспехи в операционната система;
 • Липса на файлова система.

Важно: Качеството и ефективността на процедурата за възстановяване зависи от това колко време данните са изтрити от диска и колко пъти е била записана нова информация. Подобна, не по-малко важна роля играе степента на увреждане на устройството.

След като прегледахме необходимата теория, преминете към по-важна практика. В главния прозорец на съветника за възстановяване на данни EaseUS всички дялове на диска, инсталиран в компютъра, и свързаните с него външни устройства, ако има такива, се показват.

 1. В зависимост от това, къде искате да възстановите данни, например от дял на твърдия диск или от външно USB флаш устройство, изберете съответното устройство в главния прозорец.
  Опции за избор на устройство за възстановяване на данни в съветника за възстановяване на данни EaseUS

  Освен това можете да изберете конкретна папка за търсене на изтрити файлове. Ако знаете точното местоположение на изгубените данни - това ще бъде най-ефективният вариант.
  Избиране на конкретна папка за възстановяване на данни в съветника за възстановяване на данни EaseUS

 2. Избиране на дял / дял / папка за търсене на изтрити файлове, кликнете върху бутона "Сканиране", намиращ се в долния десен ъгъл на главния прозорец на програмата.
 3. Преход за сканиране на устройство в помощника за възстановяване на данни на EaseUS

 4. Ще започне процедурата за търсене, чиято продължителност зависи от размера на избраната директория и от броя на файловете, които съдържа.

  Започнете възстановяването на данни в съветника за възстановяване на данни EaseUS

  Процесът на сканиране и времето до завършването му ще бъдат показани в долната част на браузъра за папки, вграден в помощника за възстановяване на данни EaseUS.

  Проверка на хода на избраното устройство в помощника за възстановяване на данни EaseUS

  Директно в процеса на сканиране вече можете да виждате папки със файлове, подредени по тип и формат, както е посочено от името им.

  Папки с файлове, разделени на формати в съветника за възстановяване на данни EaseUS
  Всяка папка може да бъде отворена чрез двойно кликване и преглеждане на нейното съдържание. За да се върнете в главния списък, просто изберете коренната директория в прозореца на браузъра.

 5. Файлове в директорията по време на възстановяване на данни в EaseUS Data Recovery Wizard

 6. След като изчакате процедурата за потвърждаване да приключи, потърсете директорията, съдържаща предварително изтрити или изгубени данни в списъка с директории - всичко, което трябва да направите, е да знаете техния тип (формат). Така че обикновените изображения ще бъдат разположени в папка, чието име съдържа думата "JPEG" , анимация - "GIF" , текстови документи Word - "Microsoft DOCX file" и т.н.

  Файлове в папки, сортирани по тип в EaseUS Data Recovery Wizard

  Маркирайте желаната директория, като поставите отметка в квадратчето до името й или отидете до нея и изберете по един и същи начин конкретни файлове. След като сте решили този избор, кликнете върху бутона "Възстановяване" .

  Възстановете избраните файлове в съветника за възстановяване на данни EaseUS

  Забележка: Между другото, можете да превключвате между директории, като използвате интегрирания браузър. В браузъра за папки можете да сортирате съдържанието им по име, сила на звука, дата, тип и местоположение.

  Преглеждайте и подреждайте възстановимите данни в съветника за възстановяване на данни EaseUS

 7. В прозореца на System Explorer, който се показва , изберете папката, за да запазите файловете, които да се възстановят, и кликнете върху OK .

  Избиране на папка за записване на възстановими файлове в съветника за възстановяване на данни EaseUS

  Важно: Не запазвайте възстановяемите файлове на устройството, на което са били разположени преди това. По-добре е да използвате за целта друг диск или USB флаш устройство.

  Предупреждение за запазване на данни на устройство в помощника за възстановяване на данни на EaseUS

 8. След известно време (в зависимост от броя на избраните файлове и техния размер) данните ще бъдат възстановени.

  msgstr "ширина =

  Папката, в която сте решили да ги запазите в предишната стъпка, автоматично ще се отвори.

  Папка с възстановени файлове в EaseUS Data Recovery Wizard

  Забележка : Програмата възстановява не само самите файлове, но и пътя, по който са били преди това разположени - тя се пресъздава като поддиректории в избраната за запаметяване директория.

  Оригиналното местоположение на възстановените файлове в съветника за възстановяване на данни EaseUS

 9. След като приключи възстановяването на данните, можете да продължите да работите с помощника за възстановяване на данни EaseUS, като се върнете на главния екран, като натиснете бутона "Начало" .

  Възможността за запазване на сесия в програмата EaseUS Data Recovery Wizard

  Ако желаете, можете да запазите последната сесия.

Главен прозорец на EaseUS Data Recovery Wizard

заключение

Както можете да видите, няма нищо трудно за възстановяване на изтрити или изгубени файлове, без значение какъв формат имат или на кой диск се съхраняват. Програмата за помощ за възстановяване на данни на EaseUS, прегледана в този материал, върши работата много добре. Изключение може да бъде само случаят, когато диск или флаш устройство с преди това изтрити данни е доста повреден или нова информация е била многократно записана върху тях, но в този случай на практика такъв софтуер ще бъде безсилен. Надяваме се тази статия да ви е от полза и да ви помогне да върнете важни данни.