как да разберете версията на драйвера за графична карта nvidia
За оптимална графична производителност от NVIDIA са необходими редовни актуализации на софтуера. Преди да изпълните тази процедура, препоръчително е да разберете версията на драйверите, които вече са инсталирани на компютъра. Операцията е доста проста.

Разберете версията на драйвера

Можете да получите информация за версията на инсталирания софтуер за видео адаптера от NVIDIA с помощта на инструменти на трети страни, приложение от производителя или с помощта на системни инструменти.

Метод 1: GPU-Z

Разработчиците на помощната програма CPU-Z освобождават и инструмента GPU-Z, който показва параметрите на графичната карта, инсталирана в компютъра, включително информация за инсталираните драйвери.

Изтеглете GPU-Z

 1. Помощната програма се предлага в преносима форма - просто използвайте изпълним файл.
 2. Отворете GPU-Z за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 3. След като започнете, намерете реда „Driver Version“ в главния прозорец - цялата необходима информация за софтуера за видео адаптер е налице.

  Получаване на информация за инсталирани NVIDIA драйвери в GPU-Z
  Първите 10 цифри са самата версия на драйвера, а числата в скоби след етикета “NVIDIA” са номерът на издаването на пакета.

 4. Датата на пускане на драйвера може да бъде намерена в полето „Дата на драйвера“ .

Дата на издаване на NVIDIA драйвери за инсталиран GPU-Z
Както можете да видите, използването на GPU-Z за получаване на необходимата информация е много просто. Единственият недостатък на това решение, макар и да не е най-критичният, е липсата на руски език.

Метод 2: Контролен панел на NVIDIA

Контролният панел на драйвера обикновено се включва с драйверите за „зелената“ видеокарта - софтуерен инструмент за конфигуриране на определени GPU параметри, с който можете да разберете и версията на инсталирания софтуер.

 1. В „Desktop“ намерете празно място, задръжте курсора на мишката върху него и щракнете с десния бутон на мишката. Ще се появи контекстно меню, в което изберете „NVIDIA Control Panel“ .
 2. Отворете NVIDIA Control Panel за инсталирани драйвери.

 3. След стартиране на инструмента използвайте менюто "Помощ" , в което изберете "Информация за системата" .
 4. Информация за системата в контролния панел на NVIDIA за инсталирани драйвери

 5. В информационния прозорец намерете редовете „Версия на драйвера“ и „Тип драйвер“ . В първия можете да разберете точния номер на версията, а във втория можете да намерите опцията за завършване на софтуерния пакет.

Информация за инсталирани драйвери в контролния панел на NVIDIA

Метод 3: Системни инструменти

Необходимата информация може да бъде получена и от някои системни модули - диагностични инструменти DirectX , Прозорци за системна информация или Диспечер на устройства .

DirectX диагностичен инструмент
Графичният API на DirectX зависи от хардуерните и софтуерни характеристики на видеокартата, затова винаги показва версията на инсталираните драйвери.

 1. Отворете инструмента Run (клавиши Win + R ), след това въведете dxdiag в него и щракнете върху OK .
 2. Обадете се на dxdiag за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 3. След стартиране на инструмента, отидете на раздела "Екран" (компютри с процесор без вградено видео ядро) или "Конвертор" (компютри с графични процесори, монтирани в процесора, или лаптопи с хибридни системи).
 4. Отворете раздели за графична карта на dxdiag за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 5. Намерете блока „Драйвери“ . Информацията за номера на опаковката и датата на нейното пускане се съдържа съответно в редовете „Версия“ и „Дата“ .

Извличане на информация за инсталирани драйвери на NVIDIA в dxdiag

Информация за системата
Във всички текущи версии на Windows е вградено средство за показване на данни за системата, което може да показва и версиите на драйверите, налични в системата, включително за видеокарти. Ще го използваме.

 1. Повторете първата стъпка от предишната инструкция, просто сега напишете командата msinfo32 .
 2. Отворете msinfo32 за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 3. Отворете клона „Компоненти“ и изберете „Дисплей“ .
 4. Изберете дисплей в msinfo32 за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 5. Намерете реда „Версия на драйвера“ - номерът, показан в него, е версията на инсталираните драйвери.

Версия на инсталираните драйвери на NVIDIA в msinfo32

Диспечер на устройства
Също така, необходимата информация може да бъде получена в "Диспечер на устройства" .

 1. Ще използваме прозореца Изпълнение отново - въведете кода devmgmt.msc .
 2. Отворете Device Manager за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 3. Намерете секцията „Видео адаптери“ в списъка с оборудване и го отворете. След това изберете елемента, съответстващ на вашата NVIDIA графична карта, щракнете с десния бутон върху нея и изберете опцията "Properties" .
 4. Отворете свойствата в Диспечер на устройства за информация за инсталирани драйвери на NVIDIA

 5. В "Properties" отидете на раздела "Driver" . Позицията „Версия на драйвера“ ще посочи номера на версията на софтуера, а „Дата на разработка“ - датата на излизането му.

Извличане на инсталирани драйвери на NVIDIA в Device Manager

Всички системни инструменти не показват номера на освобождаването на драйвера, което може да се нарече недостатък на този метод.

заключение

По този начин разгледахме няколко варианта за получаване на информация за версията на драйвера за графични карти NVIDIA. Както можете да видите, по-пълна информация може да бъде получена или чрез средства на трети страни, или чрез контролния панел на видеокартата.