HDMI е най-популярният интерфейс за прехвърляне на цифрови видео данни от компютър към монитор или телевизор. Той е вграден в почти всеки модерен лаптоп и компютър, телевизор, монитор и дори някои мобилни устройства. Но той има по-малко известен конкурент - DisplayPort, който, според разработчиците, е в състояние да изведе по-добра картина на свързаните интерфейси. Да видим как тези стандарти се различават и кой е по-добър.

Какво да търсите

Обичайният потребител се препоръчва преди всичко да бъде внимателен към следните точки:

 • Съвместимост с други съединители;
 • Стойност за пари;
 • Звукова поддръжка. Ако не е така, тогава за нормална работа ще трябва да закупите допълнителна слушалка;
 • Преобладаването на този или на този тип съединител. По-често срещаните портове са по-лесни за фиксиране, замяна или прибиране на кабели към тях.

Потребителите, които работят професионално с компютър, трябва да обърнат внимание на следните точки:

 • Броят на нишките, които конекторът поддържа. Този параметър определя директно колко монитора могат да бъдат свързани към компютъра;
 • Максималната възможна дължина на кабелите и качеството на предаване над него;
 • Максималната поддържана разделителна способност на предаденото съдържание.

Видове съединители за HDIMI

HDMI интерфейсът има 19 контакта за предаване на изображения и се произвежда в четири различни фактора:

 • Тип А е най-популярната версия на този конектор, която се използва на почти всички компютри, телевизори, монитори, лаптопи. Най-голямата опция;
 • Тип С - намалена версия, която най-често се използва в нетбуците и някои модели лаптопи и таблети;
 • Тип D - е още по-малка версия на съединителя, използван в малка преносима технология - смартфони, таблети, PDA устройства;
 • Видове HDMI съединители

 • Типът E е предназначен изключително за автомобили, позволява да свържете всяко преносимо устройство към бордовия компютър на автомобила. Той има специална защита срещу промените в температурата, налягането, влажността и вибрациите, произведени от двигателя.

Видове съединители за DisplayPort

За разлика от HDMI-конектора, DisplayPort има още един контакт - само 20 контакта. Въпреки това броят на видовете и видовете съединители е по-малък, но наличните варианти са по-адаптивни към различните цифрови техники, за разлика от конкурента. Тези видове съединители са налични днес:

 • DisplayPort - пълен размер конектор, се предлага в компютри, лаптопи, телевизори. Подобно на A-тип на HDMI;
 • Mini DisplayPort е по-малка версия на порта, която може да се намери на някои компактни лаптопи и таблети. От гледна точка на производителността, той е по-скоро като конектор тип C от HDMI
 • Видове съединители DisplayPort

За разлика от HDMI-портовете, DisplayPort има специален заключващ елемент. Въпреки факта, че разработчиците на DisplayPort не са посочили в сертификацията за своя продукт точката за инсталиране на ключалката като задължителна, много производители все още произвеждат оборудването на пристанището с тези. Въпреки това, на Mini DisplayPort, само няколко производители инсталират настолни (най-често инсталирането на този механизъм на такъв малък съединител е непрактично).

Кабели за HDMI

Последната голяма актуализация на кабелите за този конектор бе получена в края на 2010 г., поради което бяха отстранени някои проблеми с възпроизвеждането на аудио и видео файлове. Магазините вече не продават кабели от стария модел, HDMI портовете са най-разпространените в света, някои потребители могат да имат няколко остарели кабела, които почти не могат да се различат от новите, което може да създаде редица допълнителни трудности.

Тези видове кабели за HDMI съединители в течение в момента:

 • HDMI стандартът е най-разпространеният и основен тип кабел, който може да поддържа видео предаване с резолюция не по-голяма от 720p и 1080i;
 • Стандартът HDMI & Ethernet е същият като предишния, но поддържа интернет технологии;
 • HDMI Стандарт

 • Високоскоростен HDMI - този тип кабел е по-подходящ за тези, които професионално работят с графики или като гледане на филми / игри с Ultra HD резолюция (4096 × 2160). Поддръжката на Ultra HD за този кабел обаче е малко непълна, което може да доведе до спадане на честотата на възпроизвеждане на видео до 24 Hz, което е достатъчно за удобно гледане на видеоклипа, но качеството на геймплея ще бъде много куцо;
 • Високоскоростен HDMI и Ethernet - същото като аналога на предишния параграф, но добавя поддръжка за 3D видео и интернет връзки.
 • Високоскоростен кабел

Всички кабели имат специална функция - ARC, която ви позволява да предавате и звука заедно с видеото. В модерните модели HDMI кабели има поддръжка за пълна ARC технология, благодарение на която един кабел може да предава звук и видео, без да е необходимо да свързвате допълнителни слушалки.

При по-старите кабели обаче тази технология не е така изпълнена. Можете да гледате видеоклипа и да чувате звука по едно и също време, но качеството му не винаги ще бъде най-доброто (особено когато свържете компютъра / лаптопа към телевизора). За да отстраните този проблем, трябва да свържете специален аудио конвертор.

Повечето кабели са изработени от мед, но тяхната дължина не надвишава 20 метра. За предаване на информация на по-дълги разстояния се използват следните подтипове кабели:

 • CAT 5/6 - използва се за предаване на информация на разстояние 50 метра. Разликата в версиите (5 или 6) не играе специална роля в качеството и разстоянието на трансфера на данни;
 • Коаксиален - ви позволява да прехвърляте данни на разстояние 90 метра;
 • Fiber-optic - необходимо е да се прехвърлят данни на разстояние от 100 метра или повече.

Кабели за DisplayPort

Има само 1 тип кабел, който днес има версия 1.2. Кабелът на DisplayPort е малко по-висок от този на HDMI. Например, един кабел DP може безпроблемно да предава видео с разделителна способност 3840 x 260 пиксела, без да губи качеството, остава идеален (поне 60 Hz) и също така поддържа 3D видео предаване. Възможно е обаче да има проблеми с предаването на звука, т.е. няма вграден ARC, а освен това тези DisplayPort кабели нямат възможност да поддържат интернет решения. Ако трябва да прехвърлите едновременно видео и аудио съдържание чрез един кабел, тогава е по-добре да изберете HDMI, защото За DP, ще трябва допълнително да закупите специална аудио слушалка.

Кабел на DisplayPort

Тези кабели са в състояние да работят с подходящите адаптери, не само с конектори DisplayPort, но и HDMI, VGA, DVI. Например, HDMI кабелите могат да работят без проблеми само с DVI, така че DP спечели срещу конкурента си в съвместимост с други конектори.

DisplayPort има следните видове кабели:

 • Пасивен. С негова помощ можете да прехвърлите изображението като 3840 × 216 пиксела, но за да може всичко да работи на максимални честоти (60 Hz - идеално), е необходимо дължината на кабела да е не повече от 2 метра. Кабелите с дължина в диапазона от 2 до 15 метра могат да възпроизвеждат само 1080p видео без загуба на честота на кадрите или 2560 × 1600 при лека загуба на скорост на кадрите (приблизително 45 Hz от 60);
 • Active. Тя може да предава видео изображение с размери 2560 × 1600 пиксела на разстояние до 22 метра, без да губи качеството на възпроизвеждането. Има направена промяна на влакното. В случая на последното, разстоянието на предаване без загуба на качество се увеличава до 100 или повече метра.

Също така, кабелите DisplayPort имат само стандартна дължина за домашна употреба, която не може да надвишава 15 метра. Модификации по тип влакна с оптични влакна и др. DP няма, така че ако трябва да предавате данни по кабел за разстояния, по-големи от 15 метра, ще трябва или да закупите специални разширения, или да използвате конкурентни технологии. Въпреки това, DisplayPort кабелите се възползват от съвместимостта с други съединители и като предаване на визуално съдържание.

Песни за аудио и видео съдържание

В този момент HDMI-съединителите също губят, защото те не поддържат мулти-резбован режим за видео и аудио съдържание, поради което извеждането на информация е възможно само на един монитор. За обикновения потребител това е достатъчно, но за професионални геймъри, видео монитори, графични и 3D дизайнери това може да не е достатъчно.

DisplayPort има ясно предимство по този въпрос, защото Изходните изображения в Ultra HD са възможни веднага на два монитора. Ако трябва да свържете 4 или повече монитора, трябва да намалите разделителната способност на всички до Full или просто HD. Освен това звукът ще се извежда поотделно за всеки монитор.

Ако работите професионално с графики, видео, 3D обекти, игри или статистически данни, след това обръщайте внимание на компютрите / лаптопите с DisplayPort. И още по-добре, купете устройството веднага с два съединителя - DP и HDMI. Ако сте обикновен потребител, който не изисква нищо от компютъра "над", тогава можете да спрете на модела с HDMI порт (такива устройства обикновено са по-евтини).