За да свържете монитора към компютър, се използват специални конектори, които са запоени на дънната платка или са разположени на видеокартата, както и специални кабели, подходящи за тези съединители. Един от най-популярните видове пристанища за показване на цифрова информация на компютърния монитор е DVI. Но това отнема много място пред HDMI, което днес е най-популярното решение.

Обща информация

DVI-конекторите започват да стават неактуални, затова ако решите да изградите компютър от нулата, по-добре е да намерите дънни платки и видеокарти, които имат по-модерни конектори за извеждането на цифрова информация. Собствениците на стари монитори или тези, които не искат да харчат пари, е по-добре да избират модели с DVI или къде се намират. Тъй като HDMI е най-разпространеният порт, желателно е да изберете видео карти и дънни платки, където е.

Видове съединители за HDIMI

Проектът HDMI осигурява 19 контакта, броят на които не се различава от вида на съединителя. Тя може да промени качеството на работа, но видовете сами по себе си интерфейс се различават само по размер и технология, които се използват. Тук са характеристиките на всички налични видове:

 • Тип А - най-големият и най-популярен на пазара. Поради своя размер може да се монтира само в компютри, телевизори, лаптопи, монитори;
 • Тип С - заема по-малко място от по-големия си колега, така че често може да се намери в някои модели лаптопи, повечето нетбуци и някои таблети;
 • Тип D - най-малкият до сега HDMI съединител, който е вграден в таблети, PDA и дори смартфони;
 • Видове HDMI съединители

 • Има отделен тип автомобили (по-точно за свързване на бордови компютър с различни външни устройства), което има специална защита срещу вибрации, генерирани от двигателя, внезапни промени в температурата, налягането, нивото на влажност. Обозначена с латинската буква E.

Видове съединители за DVI

В DVI, броят на контактите зависи от вида на конектора и варира от 17 до 29 контакта, а качеството на изходния сигнал е много различно в зависимост от типовете. В момента се използват следните видове DVI съединители:

 • DVI-A е най-старият и най-примитивен конектор за предаване на аналогови сигнали на стари монитори (не LCD!). Има само 17 контакта. Най-често в тези монитори изображението се показва чрез технологията на катодна тръба, която не е в състояние да покаже висококачествена картина (HD и по-висока) и да повреди зрението;
 • DVI-I - е в състояние да изведе както аналогови, така и цифрови, дизайнът предлага 18 контакта + 5 в допълнение, има и специално разширение, където има 24 основни контакта и 5 допълнителни. Може да показва изображението в HD формат;
 • DVI-D - е предназначен само за цифрово предаване на сигнал. Стандартният дизайн осигурява 18 контакта + 1 допълнителна, разширената включва 24 контакта + 1 допълнителна. Това е най-модерната версия на конектора, която без загуба на качество е в състояние да предава изображения с разделителна способност от 1980 х 1200 пиксела.
 • DVI конектори

HDMI има и няколко вида съединители, които са класифицирани според размера и качеството на трансмисията, но те работят само с LCD дисплеи и са в състояние да осигурят по-добро качество на сигнала и изображението, отколкото техните DVI екрани. Работата само с цифрови монитори може да се разглежда като плюс и минус. Например, за собствениците на остарели монитори - това ще бъде недостатък.

Отличителни характеристики

Въпреки факта, че и двата кабела работят върху една и съща технология, те имат забележими различия помежду си:

 • HDMI кабелът предава изображението само в цифров вид, независимо от вида на конектора. И DVI има разнообразни портове, които поддържат както цифрово предаване на сигнала, така и аналогов или само аналогов / цифров. За собствениците на стари монитори най-добрият вариант би бил DVI порт, а за тези с монитор и видеокарта, които поддържат 4K резолюция, HDMI ще бъде отлична опция;
 • DVI може да поддържа няколко потока, което ви позволява да свързвате няколко монитора към компютъра, докато HDMI работи правилно само с един монитор. DVI обаче може да работи нормално с няколко монитора, при условие, че тяхната резолюция не е по-висока от нормалната HD (това важи само за DVI-I и DVI-D). Ако е необходимо да работите с няколко монитора едновременно и имате високи изисквания за качество на изображението, обърнете внимание на DisplayPort-конектора;
 • Видове съединители DisplayPort

 • HDMI технологията може да излъчва звук, без да свързва допълнителни слушалки, а DVI не е способен на това, което понякога причинява значителни неудобства.

Прочетете още: Кое е по-добро от DisplayPort или HDMI

Съществуват сериозни различия в характеристиките на кабелите. HDMI има няколко типа, всеки от които е изработен от определен материал и е в състояние да предава сигнала на дълги разстояния (например оптичната опция предава сигнал за повече от 100 метра без проблеми). Медните HDMI кабели за широко потребление могат да се похвалят с дължина до 20 метра и скорост на предаване от 60 Hz в резолюцията на Ultra HD.

DVI кабелите не са много разнообразни. На рафтовете можете да намерите само кабели за обща консумация, които са изработени от мед. Тяхната дължина не надвишава 10 метра, но за домашна употреба тази дължина е достатъчно. Качеството на предаването е практически независимо от дължината на кабела (повече от резолюцията на екрана и броя на свързаните монитори). Минималната възможна честота на опресняване на екрана за DVI е 22 MHz, което не е достатъчно за удобно гледане на видео (да не говорим за игрите). Максималната честота е 165 MHz. За комфортна работа, човек е достатъчно 60 MHz, което при нормално натоварване този конектор осигурява безпроблемно.

DVI кабел

Ако избирате между DVI и HDMI, е по-добре да се спрете в последния, тъй като този стандарт е по-модерен и перфектно адаптиран към новите компютри и монитори. За тези, които имат стари монитори и / или компютри, е желателно да се обърне внимание на DVI. Най-добре е да закупите опцията, в която са монтирани и двата конектора. Ако трябва да работите с няколко монитора, е по-добре да обърнете внимание на DisplayPort.