Актуализирането на софтуера и операционната система често отваря нови, интересни функции и възможности, решава проблемите, които са били в предишната версия. Обаче актуализирането на BIOS не винаги се препоръчва, защото ако компютърът работи правилно, е малко вероятно да се възползвате от актуализацията и лесно могат да се появят нови проблеми.

Информация за актуализацията на BIOS

BIOS е основната система за въвеждане и извеждане на информация, която се записва по подразбиране във всички компютри. Системата, за разлика от операционната система, се съхранява на специален чипсет, разположен на дънната платка. BIOS е необходим за бърза проверка на основните компоненти на компютъра при оперативност при включване, стартиране на операционната система и въвеждане на промени в работата на компютъра.

Въпреки факта, че BIOS е във всеки компютър, той също е разделен на версии и разработчици. Например, BIOS от AMI ще се различава значително от аналога от Phoenix. Освен това BIOS версията трябва да бъде избрана поотделно за дънната платка. В този случай трябва също така да разгледате съвместимостта с някои компоненти на компютъра (RAM, CPU, видеокарта).

Самият процес на надстройване не изглежда твърде сложен, но неопитни потребители се съветват да се въздържат от самоконтрол. Актуализацията трябва да бъде изтеглена директно от официалния сайт на производителя на дънната платка. В същото време трябва да обърнете внимание на изтеглената версия, която напълно съответства на текущия модел на дънната платка. Също така се препоръчва да се четат прегледи за новата версия на BIOS, ако е възможно.

BIOS Update

Кога трябва да надстроя BIOS?

Нека актуализациите на BIOS не окажат силно влияние върху производителността, но понякога те значително подобряват производителността на компютъра. Само в тези случаи е препоръчително да изтеглите и инсталирате актуализации:

  • Ако в новата версия на BIOS са коригирали тези грешки, които са ви причинили тежки неудобства. Например, имаше проблеми при стартирането на операционната система. Също така в някои случаи производителят на дънната платка или лаптопа може да препоръча да актуализира BIOS.
  • Ако искате да надстроите компютъра си, ще трябва да актуализирате BIOS, за да инсталирате най-новия хардуер, тъй като някои по-стари версии може да не го поддържат или да го поддържат неправилно.

Актуализирането на BIOS е необходимо само в редки случаи, когато това е наистина важно за по-нататъшното функциониране на компютъра. Също така, при надстройване е желателно да направите резервно копие на предишната версия, така че ако е необходимо, можете да направите бързо връщане назад.