SSD

Поради използването на суаповия файл операционната система Windows 10 може да увеличи размера на RAM. В тези случаи, когато обемът на операциите завършва, Windows създава специален файл на твърдия диск, където се разтоварват програмните части и файловете с данни. С разработването на устройства за съхранение на информация, все повече потребители се питат дали е необходим същият суап файл на SSD.

Заслужава ли си да използвате суап файл на твърди дискове

Така че, днес ще се опитаме да отговорим на въпроса на много собственици на твърди дискове.

Заслужава ли си да използвате файла за пейджинг?

Както бе споменато по-горе, суаповият файл се създава автоматично от системата, когато има недостиг на RAM. Това е особено вярно, ако системата е по-малко от 4 гигабайта. Следователно е необходимо да се реши дали е необходим или не файл за пейджинг въз основа на размера на RAM. Ако компютърът ви има 8 или повече гигабайта RAM, можете безопасно да изключите файла за пейджинг. Това не само ще ускори работата на операционната система като цяло, но и ще удължи живота на диска. В противен случай (ако вашата система използва по-малко от 8 гигабайта RAM) пейджинг е по-добре да се използва, няма значение какъв вид носител използвате.

Управление на файла за пейджинг

За да активирате или деактивирате суаповия файл, трябва да направите следното:

  1. Отворете прозореца "Свойства на системата" и кликнете върху връзката "Разширени настройки на системата" .
  2. Системна информация

  3. В прозореца "Свойства на системата" кликнете върху бутона "Опции" в групата "Ефективност" .
  4. Свойства на системата

  5. В прозореца "Параметри на производителността" отворете раздела "Разширени" и кликнете върху бутона "Промяна" .

Параметри на ефективността

Сега сме в прозореца "Виртуална памет" , където можете да управлявате суаповия файл. За да я деактивирате, махнете отметката от квадратчето "Автоматично изберете размера на файла за пейджинг" и превключете ключа в позиция "Без пейджинг" . Също така тук можете да изберете диска, където ще бъде създаден файлът, и ръчно да зададете размера му.

Виртуална памет

Когато е необходим файл за пейджинг на SSD

Възможно е да има ситуация, при която в диска се използват и двата типа дискове (HDD и SSD), които не можете да правите без суап файл. След това е препоръчително да го прехвърлите на SSD устройство, тъй като скоростта на четене / запис на него е много по-висока. Това на свой ред ще повлияе положително на скоростта на системата. Помислете за друг случай, имате компютър с 4 гигабайта RAM (или по-малко) и SSD, на който е инсталирана системата. В този случай самата операционна система ще създаде суап файл и е по-добре да не го прекъсвате. Ако имате малък диск (до 128 GB), можете да намалите размера на файла (където това може да бъде направено, описано в инструкциите "Управление на файла за пейджинг" , представено по-горе).

заключение

И така, както виждаме, използването на файла за пейджинг зависи от размера на RAM. Ако обаче компютърът ви не може да работи без суап файл и е инсталиран твърд диск, най-добре е той да се прехвърли.