SSD

Почти всеки потребител вече е чувал за твърди дискове, а някои дори ги използват. Въпреки това, не много хора мислеха за това как тези дискове се различават един от друг и защо SSD е по-добре от HDD. Днес ще ви разкажем разликата и ще направим малък сравнителен анализ.

Отличителни особености на твърдотелни устройства от магнитни

Областта на приложение на SSD се разширява всяка година. Сега SSD може да се намери почти навсякъде - от лаптопи до сървъри. Причината за това е висока скорост и надеждност. Но нека да поговорим за всичко в ред, така че първо да видим каква е разликата между магнитното хранилище и твърдотелния диск.

Като цяло основната разлика е в начина, по който се съхраняват данните. Така HDD използва магнитен метод, т.е. данните се записват на диска чрез магнитизиране на зоните му. В SSD цялата информация се записва в специален тип памет, която се представя във формата на микросхеми.

Характеристики на устройството с твърд диск

МОР

Ако погледнете от вътрешната страна магнитния твърд диск (MZD), това е устройство, което се състои от няколко диска, глави за четене / запис и електрическо задвижване, което върти дисковете и движи главите. Това означава, че MZ в много отношения е подобна на рекорден винилов рекордьор. Скоростта на четене / запис на такива модерни устройства може да достигне от 60 до 100 MB / s (в зависимост от модела и производителя). Скоростта на въртене на дисковете обикновено варира от 5 до 7000 об / мин, а при някои модели скоростта на въртене достига 10 000. Въз основа на специално устройство съществуват три основни недостатъка и само две предимства пред SSD.

минуси:

  • Шумът, който идва от електродвигателите и въртенето на дисковете;
  • Скоростта на четене и писане е относително ниска, тъй като известно време се изразходва за позициониране на главите;
  • Висока вероятност от механични аварии.

плюсове:

  • Сравнително ниска цена за 1 GB;
  • Голямо количество съхранение на данни.

Устройства за SSD устройства

SSD дискове

Задвижването в твърдо състояние е фундаментално различно от магнитните устройства за съхранение. Няма движещи се елементи, т.е. няма електрически двигатели, движещи се глави и въртящи се дискове. И всичко това благодарение на напълно нов начин за съхранение на данни. Понастоящем има няколко типа памет, които се използват в SSD. Те също имат два интерфейса за свързване с компютъра - SATA и ePCI. За типа SATA скоростта на четене / запис може да достигне до 600 MB / s, в случай на ePCI може да варира от 600 MB / s до 1 GBytes / s. SSD устройството е необходимо в компютъра за по-бързо четене и запис на информация от диска и отзад.

Прочетете още: Сравнение на типовете флаш памети NAND

Благодарение на устройството си SSD имат много повече предимства пред MZD, но има и някои недостатъци.

плюсове:

  • Няма шум;
  • Висока скорост на четене / запис;
  • По-малко податливи на механична повреда.

минуси:

  • Висока цена за 1 ГБ.

Още малко сравнение

Сега, след като разгледахме основните характеристики на дисковете, ще продължим нашия сравнителен анализ. Външните SSD и MOR също са различни. Отново, благодарение на характеристиките си магнитното хранилище е много по-голямо и по-дебело (ако не се взима под внимание при лаптопите), докато SSD са също толкова сравними с твърдите дискове за лаптопи. Също така твърдите дискове консумират няколко пъти по-малко енергия.

Обобщавайки нашето сравнение, по-долу е таблица, където можете да видите разликите между дисковете в цифри.

Сравнение между SSD и HDD

заключение

Въпреки факта, че SDS е почти всичко по-добро от московската железопътна система, те имат няколко недостатъка. А именно това е обемът и цената. Ако говорим за силата на звука, в момента твърдите дискове губят значително магнитни. Разходите също така се възползват от магнитните дискове, защото те са по-евтини.

Е, сега знаете какви са основните разлики между различните видове устройства, така че остава само да решите какво е по-добро и по-рационално да използвате - твърд диск или SSD.

Прочетете още: Изберете SSD за вашия компютър