Системите за охлаждане на видеокарти (въздух) са оборудвани с един или няколко вентилатора, които осигуряват отвеждане на топлината от радиатора в контакт с графичния чип и други елементи на дъската. С течение на времето ефективността на раздуването може да бъде намалена поради развитието на ресурса или по други причини.

В тази статия нека да поговорим кои фактори могат да доведат до нестабилна работа и дори да спрат феновете на видеокартата.

Не завъртайте вентилаторите на видеокартата

Понякога не е лесно да забележите, че един или няколко "twisters" са престанали да работят върху системата за охлаждане на графичните карти, тъй като цялото компютърно оборудване е в затворено положение. В този случай можем да подозираме, че нещо не е наред, когато се получи прегряване на картата, което се придружава от неуспехи в работата на последната.

Прочетете повече: Премахване на прегряването на видеокартата

При отваряне на кутията се установява, че когато натиснете бутона "Power", вентилаторите на охладителя на видеокартата не се стартират. Можете също така да видите това при първия тест на инсталираното устройство. Нека разгледаме по-подробно причините за това поведение на охладителната система.

Причини за спиране на феновете

Повечето съвременни графични карти независимо контролират скоростта на вентилатора ( PWM ), т.е. те започват да се развиват само когато се достигне определена температура на чипа. Преди да прецените неизправностите, е необходимо да проверите функционирането на охладителната система при натоварване и ако охладителят не се включи (изцяло или само един от "krutilok") при температури от 60 до 65 градуса, тогава имаме неизправност на механичната или електронната част.

 1. Механичните повреди основно намаляват до едно: изсушаване на смазването в лагера. Това може да накара вентилатора да започне само при пълно натоварване (най-високото напрежение, предавано от PWM) или изобщо да откаже да работи. Временно проблемът може да бъде решен чрез смяна на смазочната течност.
  • Първо, трябва да премахнете охладителя от видеокартата, като развиете няколко винта на гърба.

   Демонтиране на охладителната система за поправка на вентилатора на видеокартата

  • След това отделете уреда с вентилаторите от радиатора.

   Разделяне на устройството с вентилатори от охладителя на радиатора на видеокартата

  • Сега развийте фиксиращите винтове и извадете вентилатора.

   Отстраняване на вентилатора в охладителната система на видеокартата

  • Изваждаме етикета от задната страна.

   Премахване на защитния етикет от задната част на вентилатора в охладителната система на видеокартата

  • Фенове могат да бъдат обслужвани и без. В първия случай под етикета намираме защитна тапа, изработена от каучук или пластмаса, която просто трябва да извадите, а във втората трябва да направите дупка за себе си.

   Защитна щекера на задната част на вентилатора в охладителната система на видеокартата

  • Тъй като в нашия случай няма изрезки, ще използваме някакъв инструмент и ще направим малка дупка ясно в центъра.

   Създаване на отвор в долната част на вентилатора в охладителната система на видеокартата, за да се замени смазката

  • След това трябва да се отървете от старата мазнина, като изплакнете лагера с алкохол или бензин (чист, наречен "галош"). Това може да се направи със спринцовка. По време на измиването течността трябва да се разпределя с движенията на подметката на вентилатора нагоре и надолу. След това, вентилаторът трябва да се изсуши.

   Измиване на вентилатора в охладителната система на видеокартата с алкохол или бензин

   Категорично не се препоръчва използването на разтворители (ацетон, бял спирт и други), тъй като те могат да разтварят пластмаса.

  • Следващата стъпка е да напълните гресът в лагера. За тези цели е подходяща и обикновена спринцовка, пълна със силиконово масло. Такова смазващо вещество е най-ефективното и безопасно за пластмаса. Ако няма такова масло, може да използвате друго, подходящо масло за шевни машини или фитинг за фризьорски артикули.

   Смазване на лагера на вентилатора в охладителната система на видеокартата със силиконова грес

   Смазочният материал трябва да бъде разпределен в лагера със същите движения нагоре и надолу. Не бъдете твърде ревностен, достатъчно две или три капки. След поддръжката на вентилатора монтажът се извършва в обратен ред. Ако проблемът не може да бъде решен, може би износването стигна до етап, когато няма да бъдат ефективни мерки.

 2. Неизправността на електронните компоненти води до пълна повреда на вентилатора. Ремонтът на такива продукти е изключително нерентабилен, по-евтино е да си купите нов охладител. Ако няма друг изход, тогава можете да опитате да възстановите електрониката у дома, но това изисква оборудване и умения.

  Електронни компоненти на вентилатора в охладителната система на видеокартата

 3. Когато ремонтирате вентилаторите в системата за охлаждане на видеокарти, е важно да запомните, че това само ще доведе до временно подобряване на производителността. Такива охладители трябва да бъдат заменени при първа възможност с нови, или самостоятелно, или в сервизен център.

Грешките в охлаждащото устройство могат да доведат до по-сериозни проблеми до "изхвърлянето" на графичния чип в случай на прегряване, така че да наблюдавате внимателно температурата на видеокартата и редовно да проверявате дали вентилаторите работят. Първата покана за действие трябва да бъде увеличаване на шума от системния блок, говорейки за развитието на ресурса или изсушената мазнина.