Доброто охлаждане на компютърните компоненти е едно от най-важните правила, които трябва да се спазват при непрекъсната работа на компютъра. Правилно настроеният въздушен поток вътре в корпуса и възможността за експлоатация на охладителната система позволяват да се увеличи ефективността на охладителя на графичния адаптер. Въпреки това, дори при висока степен на изчистване на системата, видео картата може да прегрее. За това и говорете в тази статия.

Прегряване на видеокартата

За начало е необходимо да се разбере какво означава "прегряване", т.е. при каква температура е необходимо да звучи тревога. Проверете степента на отопление на GPU, като използвате специално проектирани програми, например, GPU-Z ,

Цифрите, създадени от софтуера, не могат да кажат много на неподготвения потребител, така че нека се обърнем към производителите на видеокарти. И "червеното" и "зеленото" определиха максималната допустима работна температура за своите чипове, равна на 105 градуса.

Необходимо е да се разбере, че това е точно горният таван, когато графичният процесор започне да намалява собствената си честота, за да се охлади (дроселиране). Ако такава мярка не доведе до желания резултат, системата спира и рестартира. За нормална работа на видеокартата температурата не трябва да надвишава 80 - 90 градуса. Идеалният може да се счита за стойност от 60 градуса или малко по-висока, но на мощни адаптери това е почти невъзможно да се постигне.

Решаване на проблеми с прегряване

Има няколко причини за прегряване на видеокартата.

 1. Лоша вентилация на корпуса.

  Много потребители пренебрегват такова просто правило, което гарантира циркулация на въздуха. Принципът "колкото повече фенове, толкова по-добре" не работи тук. Важно е да се създаде "вятър", т.е. поток в една посока, така че студеният въздух да бъде взет от едната страна (отпред и отдолу) и изхвърлен от другия (зад и надясно).

  Нормална циркулация вътре в системния модул на компютъра

  Ако тялото няма необходимите вентилационни отвори (отгоре и отдолу) със седалки за охладители, трябва да инсталирате по-мощни "ощипвания" на съществуващите.

 2. Охлаждащата система е запушена от прах.

  Мръсна охладителна система на видеокартата

  Ужасна гледка, нали? Такава степен на запушване на охладителя на видеокартата може да доведе до значително намаляване на ефективността и следователно до прегряване. За да премахнете праха, свалете горната част на охладителната система с фиксирани вентилатори (при повечето модели, като демонтирането е изключително просто) и прах с четка. Ако не можете да направите охладителя, използвайте обикновена прахосмукачка.

  Премахване на прах от защитната система за видеокарти с прахосмукачка

  Не забравяйте да извадите видеокартата от кутията преди процедурата за почистване.

  Прочетете повече: Изключете графичната карта от компютъра

 3. Термично проводимата паста между графичния процесор и дъното на охладителя е станала неизползваема.

  С течение на времето, паста, която е посредник между охладителя и графичния процесор, губи свойствата си и започва да прави топлина по-лоша. В този случай той трябва да бъде заменен. Не забравяйте, че когато анализирате видеокартата (счупването на уплътненията на фиксиращите винтове), губите гаранцията, за да замените термичната паста, по-добре е да се свържете с нея. Ако гаранцията е изтекла, тогава можете да действате безопасно.

  Прочетете повече: Сменете топлинната паста на видеокартата

Обърнете внимание на вентилацията на корпуса, поддържайте охлаждащите системи чисти и можете да забравите за такъв проблем като прегряване и придружаващите го прекъсвания на видеокартата.