DLL

Сега много малък процент от хората продължават да използват операционната система Windows XP, тъй като тя отдавна е остаряла и нейната подкрепа от разработчиците също е спряла. Някои хора обаче все още го харесват или трябва да го инсталират поради слаби и остарели компоненти. Днес искаме да говорим за грешка, която най-често се среща от собствениците на тази конкретна версия на ОС. Състои се в това, че когато се опитате да стартирате определени програми, на екрана се появява грешка за липсата на файла dwmapi.dll. След това ще демонстрираме всички методи за решаване на този проблем, описвайки подробно всяка стъпка.

Метод 1: Инсталирайте dwmapi.dll сами

Като първият метод от днешния ни материал ще разгледаме възможността за независимо получаване на липсващия файл. Изтеглете го и го прехвърлете в C: WindowsSystem32 (32 бита) или C: WindowsSysWOW64 (64 бита).

Ако след това операционната система не може да види DLL, регистрирайте я, като използвате инструкциите на връзката по-долу.

Повече информация:

Метод 2: Преинсталиране на софтуер с деактивиран антивирус

Препоръчваме да използвате тази опция само за онези потребители, които имат допълнителна защита под формата на антивирусна програма, инсталирана на своя компютър и грешката се появи веднага след инсталирането на софтуера. Тогава причината най-вероятно се крие в премахването или карантината на dwmapi.dll, което обикновено се извършва от антивируса в случай на подозрение за определени обекти. Тази динамична библиотека с връзки първоначално не е включена в Windows XP и се използва взаимозаменяемо. Това предполага, че файлът трябва да бъде получен директно от програмата, но по някаква причина това не се е случило. Ще трябва да деактивирате текущата защита и след това да преинсталирате проблемното приложение, като преди това сте деинсталирали абсолютно всички файлове, свързани с него. Потърсете подробни препоръки по тази тема в други статии, като използвате връзките по-долу.

Повече информация:

Метод 3: Инсталирайте най-новите актуализации на Windows XP

По-горе посочихме, че dwmapi.dll се заменя в Win XP от други библиотеки, които изпълняват същата опция. Това обаче може да не се случи, ако вашият компютър не е инсталирал най-новите актуализации, които засягат съвместимостта на файловете. Можете да ги получите по абсолютно същия начин като всички други актуализации. Сега обаче предлагаме да направим това:

 1. Отвори "Старт" и се преместете в раздела "Контролен панел".
 2. Отидете до контролния панел, за да поправите грешката с файла dwmapi.dll в Windows XP

 3. Тук трябва да изберете категория "Център за сигурност" или "Център за сигурност".
 4. Отидете на системната актуализация, за да коригирате dwmapi.dll грешка в Windows XP

 5. Обърнете внимание на левия панел, където щракнете върху надписа „Проверете за най-новите актуализации от Windows Update“ или „Проверете за най-новите актуализации от Windows Update“.
 6. Придвижване до сайт за актуализация за отстраняване на проблема с файла dwmapi.dll в Windows XP

 7. Прозорецът Computer Update ще се отвори автоматично. Препоръчително е да изберете режим на бърза актуализация тук.
 8. Проверка за актуализация за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

След това всички останали действия ще бъдат извършени автоматично и ще трябва само да рестартирате компютъра си, за да влязат в сила промените. Ако по време на тази операция са възникнали допълнителни въпроси или грешки, препоръчваме ви да се запознаете с отделен материал по тази тема, като щракнете върху връзката по-долу.

Повече информация:

Метод 4: Инсталирайте Visual C ++ 2005

Има официална информация, че заменените файлове, които изпълняват същите опции като dwmapi.dll, се качват на компютъра при инсталиране на допълнителна библиотека, наречена 2005. Поради това препоръчваме да се обърнете към това решение, ако предишните опции не ви подхождат.

Изтеглете Visual C ++ 2005 от официалния сайт

 1. Следвайте връзката по-горе, за да стигнете до официалната страница за изтегляне. Щракнете тук върху бутона "Изтегли".
 2. Изтегляне на Visual C ++ за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP от официалния уебсайт

 3. Ще се появи нов прозорец, който ще ви подкани да изберете версия. Ако имате 32-битова операционна система, трябва само да изтеглите файла "Vcreclist_x86.exe"и ако 64-битова, тогава маркирайте и "Vcreclist_x64.exe"и след това щракнете върху "Следващия".
 4. Избиране на версията на Visual C ++ за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP на официалния уебсайт

 5. Необходимите инсталатори ще бъдат изтеглени автоматично. В края на процедурата започнете всеки от тях на свой ред.
 6. Стартирайте изпълнимия файл Visual C ++, за да поправите dwmapi.dll в Windows XP от официалния уебсайт

 7. Когато се покаже прозорецът за защита, потвърдете действието си, като щракнете с левия бутон върху "Изпълни".
 8. Потвърждение за стартиране на инсталация на Visual C ++ за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

 9. Прочетете условията на лицензионното споразумение и го потвърдете, за да започнете инсталацията.
 10. Потвърждение на лицензионното споразумение при инсталиране на Visual C ++ за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

 11. Изчакайте инсталацията да завърши, след което можете веднага да преминете към опити за стартиране на проблемния софтуер.
 12. Изчакваме да завърши инсталирането на Visual C ++, за да се поправи dwmapi.dll в Windows XP

 13. Освен това можете да разгледате раздела "Инсталирането и изтриването на програми" през "Контролен панел"... Всички инсталирани версии на Visual C ++ са показани тук.
 14. Проверка на инсталираните версии на Visual C ++ за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP чрез контролния панел

Дори ако този метод се окаже неефективен, през същото време не се губи, тъй като със сигурност ще се случи ситуация, когато компонентите, включени в Visual C ++, ще бъдат необходими за работата на определен софтуер. Тъй като вече ще ги имате на вашия компютър, вие не само ще спестите време за инсталация, но и ще можете да избегнете грешки, свързани с тези библиотеки.

Метод 5: Актуализирайте Internet Explorer до версия 8

Има и друга официална информация, която гарантира, че файлът dwmapi.dll и други подобни активно взаимодействат със стандартен браузър, наречен, предаващ или приемащ данни чрез него. Ако актуализацията, отговорна за актуализирането на IE, не е инсталирана на компютъра, грешката, която разглеждаме днес, може да се появи на екрана, когато възникне по време на работа или стартиране на определено приложение. Затова предлагаме да разрешим този проблем сами, като изтеглим необходимата актуализация.

Официална страница на Microsoft за актуализиране на Internet Explorer до версия 8

 1. Използвайте връзката по-горе, за да отидете на официалната страница за изтегляне на актуализацията, където щракнете върху бутона "Изтегли".
 2. Изтегляне на най-новия Internet Explorer за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

 3. Изчакайте изтеглянето на EXE да завърши, след което го отворете.
 4. Стартиране на Internet Explorer Installer за коригиране на dwmapi.dll в Windows XP

 5. Стартирайте изпълнимия файл за актуализация, като игнорирате съобщението за защита на операционната система.
 6. Потвърждение за стартиране на инсталатора на Internet Explorer за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

 7. Очаквайте извличане на файлове и автоматична инсталация.
 8. Изчаква се инсталацията на Internet Explorer да завърши, за да поправи dwmapi.dll в Windows XP

 9. Вече можете да стартирате Internet Explorer чрез „Всички програми“за да видите сами текущата версия.
 10. Стартиране на най-новия Internet Explorer за поправяне на dwmapi.dll в Windows XP

Днес се запознахте с пет различни метода за отстраняване на липсващия проблем dwmapi.dll в Windows XP. Както можете да видите, алгоритъмът на действие на всеки от тях е коренно различен, затова е най-добре да започнете да използвате всеки от методите по ред. Не трябва обаче да изключвате факта, че проблемният софтуер може да е несъвместим с Windows XP или да съдържа вградени грешки. Не забравяйте да прочетете описанието и коментарите за софтуера, преди да го инсталирате на вашия компютър.