Компанията производител на смартфони и много други устройства Xiaomi е известна днес на всички фенове на устройства с Android. Много хора знаят, че победоносната шествие за успеха на Xiaomi не е започнала с производството на балансирани устройства, а с разработването на Android-фърмуер MIUI. Натрупал популярност от доста време, черупката все още е в голямо търсене сред почитателите на потребителски решения, които използват MIUI като операционна система за смартфони и таблети от различни производители. И, разбира се, под управлението на MIU работи абсолютно всички хардуерни решения от Xiaomi.

Досега са създадени няколко успешни екипа за разработка, които произвеждат т.нар. Локализиран и пренесен фърмуер, подходящ за употреба както от Xiaomi, така и от други производители на устройства. Самият Xiaomi предлага на потребителите няколко вида MIUI. Такова разнообразие често озадачава начинаещите потребители на тази система, те не могат да разберат разликите между типовете, типовете и версиите, защо отказват да актуализират устройството си, но губят много възможности.

MIUI фърмуер предефинира Android

Обмислете общите типове и типове MIUI, което ще позволи на читателя да разбере всички неразбираеми и след това лесно да избере най-добрата версия на системата за своя конкретен модел на смартфон или таблет.

Официален фърмуер MIUI от Xiaomi

Най-правилното решение за обикновените потребители в повечето случаи е използването на официалния софтуер, създаден от производителя на устройството. Що се отнася до устройствата Xiaomi, програмистите от официалния екип на MIUI предлагат за всеки от своите продукти няколко фърмуера, разделени по тип, в зависимост от региона на местоназначението и типа, в зависимост от наличието на експериментални функции и възможности в софтуера.

Официалната версия на фърмуера MIUI

 1. Така че, в зависимост от регионалната принадлежност, официалните версии на MIUI са:
  • Китай ROM (китайски)
  • Както подсказва името, Китай ROMs са предназначени за потребители от Китай. В този фърмуер има само два интерфейсни езика - китайски и английски. Също така тези решения се характеризират с липсата на услуги на Google и често са изобилстващи с китайски предварително инсталирани приложения.

   Фирмен софтуер MIUI China Rom

  • Глобален ROM (глобален)

  Крайният потребител на глобалния софтуер според плана на производителя е да стане всеки купувач на Xiaomi устройство, който живее и използва смартфон / таблет извън Китай. Данните за фърмуера са снабдени с възможност за избор на език на интерфейса, включително руски, и също така са освободени от приложения и услуги, които функционират напълно само в КНР. Има пълна поддръжка за всички услуги на Google.

 2. Firmware MIUI Глобалната версия на английски

 3. В допълнение към регионалното разделение на китайски и глобални, фърмуерът MIUI е Стабилен, Разработчик, Алфа-типове. Алфа версиите на MIUI са налични за ограничен брой модели на Xiaomi устройства и се предоставят изключително на потребители на фърмуера на Китай. В повечето случаи се използва стабилен, по-рядко решение за разработчици. Разликите между тях са както следва.
  • Стабилен (стабилен)
  • Firmware на MIUI е стабилен

   В Стабилните версии на MIUI няма критични грешки, те съответстват на името им, т.е. те са най-стабилни. Обобщавайки, можем да кажем, че стабилният фърмуер MIUI в даден момент е референтната и най-добрата от гледна точка на средния потребител. Няма фиксиран интервал от време, през който се освобождават нови версии на стабилен фърмуер. Обикновено актуализирането се извършва на всеки 2-3 месеца.

  • Разработчик (програмист, седмично)

  MIUI версия за разработка на фърмуер

  Този тип софтуер е проектиран в по-голяма степен за напреднали потребители, както и за тези, които обичат да експериментират с нови функции. Фърмуерът на разработчика съдържа, в сравнение със стабилните версии, някои новости, които разработчиците след тестването планират да включат в следващите Стабилни издания. Въпреки че версиите за програмисти са най-иновативните и прогресивни, те могат да се характеризират с известна нестабилност. Актуализирането на този тип операционна система се извършва ежеседмично.

Изтегляне на официални версии на MIUI

Xiaomi почти винаги среща своите потребители и това включва и възможността за изтегляне и инсталиране на софтуерни пакети. Всички типове фърмуер могат да се изтеглят на официалния сайт на производителя, като кликнете върху линка:

Изтеглете фърмуера MIUI от официалния сайт на Xiaomi

MIUI Xiaomi официалния уеб сайт на фърмуера

 1. На официалния ресурс на Xiaomi не е трудно да се движите. За да получите подходящия софтуерен пакет за вашето устройство, трябва само да изберете устройството в списъка на поддържаните (1) или да намерите модела през полето за търсене (2).
 2. Фърмуер MIUI официален модел за търсене на сайт

 3. Ако имате нужда от пакет за инсталиране в смартфон / таблет Xiaomi, след като моделът е определен, изборът на типа софтуер, който ще бъде изтеглен, е "Китай" или "Глобален" .
 4. Фърмуера MIUI на. Xiaomi Китай уеб сайт и глобален фърмуер

 5. След като определите регионалните аксесоари за Xiaomi устройства, можете да избирате между два типа елементи: "Стабилна ROM" и "Developer ROM" от последните версии.
 6. MIUI фърмуер е официалният сайт на Xiaomi Stable и Developer.

 7. За устройства от други производители опцията Developer / Stable не е налице. Най-често потребител на устройство, което не е издадено от Xiaomi, ще намери един фърмуер за разработчици

  Firmware MIUI разработчик фърмуер за производители на трети страни

  и / или пренесени (за конкретно устройство) решения от трета страна ентусиасти.

 8. Фърмуера MIUI на. сайт Xiaomi Ported Rom.

 9. За да стартирате изтеглянето, трябва само да кликнете върху бутона "Изтегляне на пълния ROM" в областта, съответстваща на нуждите на типа на софтуера на потребителя.
 10. Firmware за изтегляне на фърмуера на MIUI от официалния уеб сайт на Xiaomi

След като завършите горните стъпки, потребителят записва пакета на твърдия диск на компютъра или в паметта на устройството с Android чрез стандартното приложение "System Update" Xiaomi устройства.

MIUI инсталиране на официалния фърмуер чрез System Update

Що се отнася до фърмуера за устройства от други производители, те са инсталирани в повечето случаи чрез модифицирана среда за възстановяване TWRP ,

Прочетете още: Как да мигате устройство с Android чрез TWRP

Firmware за Fastboot от официалния екип на MIUI

Ако имате нужда от официално устройство за бърз старт за машината Xiaomi, инсталирано MiFlash , трябва да използвате следната връзка:

Изтеглете fastboot-фърмуер смартфони Xiaomi за MiFlash от официалния сайт

MIUI изтеглите официалния firmware от уеб сайта на Xiaomi

Изтеглянето на архива с файловете за инсталиране чрез MiFlash е лесна процедура. Достатъчно е да намерите в имената на връзки за изтегляне на файлове от софтуерния модел на вашето устройство,

MIUI Официална сатенена Xiaomi модел за бързо устройство за фърмуера на фърмуера

след това от същите имена определете типа и вида на софтуера и за да започнете да изтегляте пакета, просто кликнете върху желаната връзка.

MIUI Официален сайт Xiaomi избор на тип и тип на fastboot-фърмуер за изтегляне

Прочетете още: Как да мига Xiaomi смартфон чрез MiFlash

Локализиран фърмуер MIUI

Преди да влезе на световния пазар и да получи огромна популярност, Xiaomi, както беше споменато по-горе, се занимаваше с развитието на собствената си вариация на Android. Вероятно, при отсъствието на първоначално голям екип от разработчици, първите версии на MIUI не се характеризират с разделение в Китай и Глобал и не се превеждат на различни, включително руски, езици.

MIUI първата китайска версия на операционната система

В същото време иновациите, донесени от създателите на черупката, както и широк спектър от възможности, не са били пренебрегвани от ентусиастите по света, включително от страните от рускоезичния регион. По този начин имаше цели екипи от съмишленици, които събираха около себе си огромен брой почитатели на готови версии от MIU от разработчици от трети страни.

MIUI в света

Участниците в тези проекти се занимават с локализирането и подобряването на MIUI и готовите софтуерни решения са почти незначителни в сравнение с официалните версии на софтуера Xiaomi и в някои случаи ги надминават. Освен това, всички локализирани ROM са базирани на официалния фърмуер на Китай, така че те са поставени в съответствие с фабричните решения по отношение на стабилността и функционалността.

Важно е да се отбележи, че инсталирането на локализирани MIUI на устройства с блокиран буутлоудър може да ги повреди!

Преди да продължите да изтегляте и инсталирате описаните по-долу решения, трябва да отключите буутлоудъра, като следвате инструкциите в статията:

Урокът: Отключване на буутлоудъра на устройство Xiaomi

MIUI Русия

MIUI Русия (miui.su) - един от първите отбори, чрез усилията на които бе създаден официалният фен сайт MIUI в Русия. Тези ентусиасти се занимават с локализирането на операционната система MIUI, както и със собствени Xiaomi приложения на руски, беларуски и украински езици.

MIUI официален фен сайт в Русия miui.su

Изтегляне готови за инсталиране чрез TWRP версия на MIUI за смартфони и таблети Xiaomi, както и пристанища за устройства на други производители могат да бъдат на официалния сайт на феновете MIUI Russia.

Изтеглете софтуера miui.su от официалния сайт

MIUI страницата за изтегляне на фърмуера на miui.su

Ресурсът заема водеща позиция сред подобни проекти по отношение на броя на наличния портативен фърмуер. Представени решения за почти всички популярни модели смартфони от много производители.

MIUI Голям избор от пренесен фърмуер на сайта miui.su

Процедурата за изтегляне е много подобна на изтеглянето на пакета от официалния сайт на Xiaomi.

 1. По същия начин трябва да изберете модел на устройството от списъка (1) или да намерите желания смартфон с помощта на полето за търсене (2).
 2. miui.su търсене на модели за изтегляне на фърмуера

 3. Определете типа на фърмуера, който трябва да бъде изтеглен - седмично (разработчик) или стабилен (стабилен).
 4. miui.su изберете седмичен или стабилен фърмуер за изтегляне

 5. И натиснете бутона "Изтегляне на фърмуера" , направен под формата на зелен кръг, съдържащ изображението на стрелката, насочена надолу.

miui.su фърмуер изтегляне бутон

MiuiPro

Екипът MiuiPro разработи и подкрепи официалния фен сайт MIUI в Беларус. За да се гарантира наличието на интерфейса на руския език в техните програмисти на фърмуера, използвайте хранилището на екипа miui.su. Версиите на операционната система от MiuiPro се отличават с разширен комплект добавки и също така включват и няколко кръпки.

miuipro официалния сайт на дома

Освен това, участниците в проекта MiuiPro освобождават и усъвършенстват различни допълнителни програми, в повечето случаи много полезни за потребителите на MIUI.

MiuiPro екип за разработка на приложения

Изтеглете пакети от операционната система от MiuiPro на официалния сайт на проекта:

Изтеглете фирмения софтуер MiuiPro от официалния сайт

Страницата за изтегляне на фърмуера на MiuiPro

Както и при предишната команда, считана от нас, процесът на товарене на пакет с вмъкване е подобен на процедурата на официалния сайт Xiaomi.

 1. Намерехме модела.
 2. MiuiPro модел устройство търси изтегляне на фърмуера

 3. Определете дали има такава възможност за конкретна версия на софтуера на устройството (на сайта са представени само седмични и преносими фърмуери).
 4. MiuiPro избор на версия на фърмуера за изтегляне

 5. Натиснете бутона "Изтегляне" под формата на оранжев кръг със стрелка, насочена надолу.

  Бутон MiuiPro за изтегляне на фърмуера на избраната версия

  И потвърждаваме желанието ни да получим модифицирана версия на MiUI от MiuiPro, като кликнете върху бутона "Изтегли покупка" в полето за заявка.

MiuiPro изтегляне на фърмуера

Multirom.me

Разликите между софтуера MIUI, предлаган от екипа на Multirom, включват преди всичко използването на разработчиците на собствената си полезност за превод на интерфейса, наречен Methic, както и наличието на собствено хранилище на руски език, използвано в елементите на софтуера. В допълнение, решенията на Multirom са оборудвани с богат набор от различни кръпки и добавки.

Начална страница на официалния сайт на Multirom

 1. За да изтеглите софтуерни пакети от Multirom, трябва да отидете на връзката:

 2. Изтеглете фърмуера Multirom от официалния сайт

  Страницата за изтегляне на фърмуера на MiuiPro

 3. След като преминем през връзката, ние вече вече познаваме. Избираме модела,

  Модел за смартфони Multirom search за изтегляне на фърмуера

  и кликнете върху бутона "Изтегляне" в прозореца, който се отваря.

 4. Multirom стартиране на фърмуера

 5. Не е излишно да отбележим много ограничен брой пристанища за производителите на устройства, различни от Xiaomi,

  Има много ограничен брой преносими фърмуери

  както и наличието само на версии за разработка на фърмуера Multirom.

Мултиром има само седмичен фърмуер за разработчици

Xiaomi.eu

Друг проект, който представя на потребителите си сглобките на MIUI, е Xiaomi.eu. Популярността на решенията на екипа се дължи на присъствието в тях, освен на руския, на редица европейски езици. Що се отнася до списъка с допълнения и поправки, решенията на екипа са много подобни на софтуера на MIUI Russia. За да изтеглите фърмуера Xiaomi.eu, трябва да отидете на официалния ресурс на общността.

Изтеглете фърмуера Xiaomi.eu от официалния сайт

Xiaomi.eu Официален сайт на общността

Сайтът на връзката по-горе е форум за проекта, а търсенето на необходимото решение е донякъде неудобно в сравнение с организацията на изтеглянето от ресурсите на други екипи, участващи в превода и разработването на MIUI. Нека разгледаме по-подробно процеса.

 1. След изтеглянето на главната страница отидете на връзката "ROM Downloads" .
 2. Xiaomi.eu страницата за изтегляне за изтегляне на фърмуера

 3. Скролирайки малко, намираме таблицата "Списък на устройствата" .

  Xiaomi.eu таблица на моделите и имената на фърмуера

  В тази таблица трябва да намерите модела на устройството, за който искате софтуерен пакет в графата "Устройство" , и да съхраните / запазите стойността на съответната клетка в колоната "ROM име" .

 4. Xiaomi.eu търси име на фърмуер в таблицата

 5. Предаваме една от връзките, разположени над таблицата "Списък на устройствата" . Кликването върху връзките, озаглавени "Изтегли WEEKLY", ще доведе до страницата за изтегляне на фърмуера на разработчика, а под връзката "DOWNLOAD STABLES" - съответно стабилна.
 6. Xiaomi.eu препраща към страниците за изтегляне на фърмуера

 7. В отворения списък на наличните пакети откриваме име, съдържащо стойността на колоната "ROM име" за дадено устройство от таблицата.
 8. Xiaomi.eu потърси желания фърмуер по име от таблицата

 9. Кликнете върху името на файла, който искате да изтеглите, и в отворения прозорец кликнете върху "Започнете изтеглянето".

Xiaomi.eu изтегля избрания фърмуер

заключение

Изборът на конкретен фърмуер на MIUI трябва да се диктува главно от предпочитанията на потребителя, както и от нивото на подготовка и готовност за експериментите. Новодошлите на MIUI, притежаващи устройства Xiaomi, вероятно ще предпочетат използването на глобални официални версии. По-опитни потребители обикновено смятат, че най-доброто решение е използването на разработка и локализиран фърмуер.

При избора на най-подходящата портатирана версия на MIUI, потребителят няма устройството Xiaomi, вероятно ще трябва да инсталирате няколко различни решения и след това да решите кой е по-подходящ за конкретното устройство.