Широкото разпространение на модифициран фърмуер на Android, както и различни допълнителни компоненти, които разширяват възможностите на устройствата, е възможно благодарение на появата на персонализирано възстановяване. Едно от най-удобните, популярни и функционални решения сред такъв софтуер е днес TeamWin Recovery (TWRP) , По-долу ще разгледаме подробно как да мигате устройство през TWRP.

Спомнете си, че всяка промяна на софтуерната част на устройства с Android, които не са предоставени от методите и методите на производителя на устройството, е вид хакерска система и поради това носи определен риск.

Важно! Всяко действие на потребителя със собственото си устройство, включително следвайки указанията по-долу, се извършва от него на негов собствен риск. За възможни отрицателни последици потребителят е отговорен за себе си!

Преди да изпълните стъпките на процедурата на фърмуера, ви препоръчваме да архивирате системата си и / или да архивирате потребителските си данни. За това как правилно да се провеждат тези процедури, можете да намерите в статията:

Урокът: Как да архивирате устройства с Android преди фърмуера

Инсталиране на възстановяване на TWRP

Преди да се придвижите директно към фърмуера чрез модифицирана среда за възстановяване, тя трябва да бъде инсталирана в устройството. Има много начини за инсталиране, основните и най-ефективните са обсъдени по-долу.

Метод 1: приложението за Android Официален TWRP App

Екипът за разработка на TWRP препоръчва да инсталирате решението си на устройства с Android, използвайки официалното приложение за TWRP App. Това е наистина един от най-лесните начини за инсталиране.

Официалното приложение на TWRP в Google Play

Изтеглете официалното приложение TWRP в Google Play Магазин

 1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте приложението.
 2. TWRP Официално инсталиране на приложението, стартиране

 3. При първото стартиране е необходимо да се потвърди осведомеността за риска при извършване на бъдещи манипулации и да се даде съгласие за предоставяне на правата на суперпотребителя на заявлението. Задайте съответните квадратчета в отметките и кликнете върху бутона "OK" . На следващия екран, изберете "TWRP FLASH" и предоставете на root права на приложението.
 4. TWRP официално App първи пускане, предоставяне на корен-права

 5. На главния екран на приложението е налице падащият списък "Избор на устройство" , в който трябва да намерите и изберете модела на устройството, за да инсталирате възстановяването.
 6. Избор на устройство за официално приложение на TWRP

 7. След като изберете устройството, програмата пренасочва потребителя към уеб страницата, за да зареди съответния графичен файл на променената среда за възстановяване. Изтеглете предложения файл * .img .
 8. TWRP Официално изтегляне на изображение за възстановяване на приложението

 9. След изтеглянето на изображението се върнете в главния екран на официалния TWRP App и кликнете върху бутона "Изберете файл, който да мига" . След това задайте пътя към програмата, където се намира файлът, изтегления в предишната стъпка.
 10. TWRP Официално избиране на файла за възстановяване

 11. След като приключи с добавянето на файла с изображение към програмата, процесът на подготовка за запис на възстановяването може да се счита за завършен. Натискаме бутона "FLASH TO RECOVERY" и потвърждаваме готовността за започване на процедурата - докоснете "OKAY" в полето за въпроси.
 12. TWRP официално начало на софтуера за възстановяване

 13. Процесът на запис е много бърз, в края на което се появява съобщението "Flash Comleted Succsessfuly!" . Кликнете върху "OKAY" . Процедурата за инсталиране на TWRP може да се счита за завършена.
 14. TWRP Официално приложение

 15. Освен това: За да рестартирате при възстановяване, е удобно да използвате специален елемент в официалното меню на App TWRP, достъпно чрез натискане на бутона с три ленти в горния ляв ъгъл на главния екран на приложението. Отворете менюто, изберете "Рестартиране" и след това натиснете бутона "REBOOT RECOVERY" . Устройството ще се рестартира автоматично в средата за възстановяване.

Официалното приложение на TWRP се рестартира в TvRP

Метод 2: За устройства MTC - SP FlashTool

В случай, че инсталирането на TWRP чрез официалното приложение TeamWin не е осъществимо, ще трябва да използвате приложението Windows, за да работите с дяловете на паметта на устройството. Собствениците на устройства, изградени на базата на процесора Mediatek, могат да използват програмата SP FlashTool , За това как да инсталирате възстановяване, с помощта на това решение, се казва в статията:

Урокът: Фърмуер за устройства с Android, базирани на MTK чрез SP FlashTool

Метод 3: За устройства от Samsung - Odin

Собствениците на устройства, произведени от Samsung, също могат да се възползват от модифицираната среда за възстановяване от TeamWin. За да направите това, трябва да инсталирате възстановяването на TWRP - метода, описан в статията:

Урокът: Фърмуер за устройства с Android от Samsung чрез Один

Метод 4: Инсталиране на TWRP чрез Fastboot

Друг почти универсален начин за инсталиране на TWRP е да се мига изображението на възстановяването Fastboot , По-подробно, действията за създаване на възстановяване по този начин се описват от връзката:

Урокът: Как да използвате флаш телефон или таблет с помощта на Fastboot

Фърмуер чрез TWRP

Въпреки очевидната простота на описаните по-долу действия, трябва да запомните, че модифицираното възстановяване е мощен инструмент, чиято основна цел е да работите с дяловете на паметта на устройството, така че трябва да действате внимателно и замислено.

В примерите по-долу microSD картата на устройството с Android се използва за съхраняване на използваните файлове, но TWRP ви позволява да използвате вътрешната памет на устройството и OTG за такива цели. Операциите, използващи някое от решенията, са сходни.

Инсталиране на zip файлове

 1. Изтеглете файловете, които да бъдат зашити в устройството. В повечето случаи това са фърмуер, допълнителни компоненти или лепенки във формат * .zip , но TWRP ви позволява да пишете на дялове на паметта и на графични файлове във формат * .img .
 2. Внимателно прочетете информацията в източника, където са получени файловете за фърмуера. Необходимо е ясно и недвусмислено да се разберат целите на досиетата, последствията от тяхното използване, възможните рискове.
 3. Предупреждение на сайта за изтегляне на фърмуера

 4. Освен всичко друго, създателите на модифицирания софтуер, които са поставили пакетите в мрежата, могат да отбележат изискванията за преименуване на файловете на техните решения преди фърмуера. Като цяло, фърмуер и добавки, разпространявани във формат * .zip , не трябва да бъдат разопаковани от архиватора! TWRP манипулира този формат.
 5. Копирайте необходимите файлове в картата с памет. Желателно е да се организира всичко в папки, които имат кратки, разбираеми имена, които по-късно ще избегнат объркване и най-важното - случайно записване на "грешния" пакет данни. Също така не се препоръчва да използвате руски букви и интервали в имената на папките и файловете.

  TWRP папка на картата с памет

  За да прехвърлите информация на карта с памет, желателно е да използвате четящо устройство за компютър или лаптоп, а не устройството, свързано към USB порта. По този начин процесът ще се случи в много случаи много по-бързо.

 6. Ние инсталираме картата с памет в устройството и отидем в TWRP-възстановяване по всеки удобен начин. В голям брой устройства с Android за вход се използва комбинация от хардуерни клавиши на устройството "Volume -" + "Power" . На изключеното устройство държим натиснат бутона "Сила на звука" и, като го задържим, се натиска клавиша "Power" .
 7. TWRP вход за възстановяване

 8. В повечето случаи досега потребителите разполагат с версии на TWRP с поддръжка на руски език. Но в по-старите версии на средата за възстановяване и неофициалното изграждане на възстановяването може да липсва русификация. За по-голяма гъвкавост на инструкциите, работата в английската версия на TWRP е показана по-долу, а имената на елементите и бутоните на руски език са посочени в скоби в описанието на действията.
 9. Избор на език за TWRP

 10. Много често разработчиците на програмисти препоръчват да се извърши така нареченото "изтриване" преди процедурата по инсталиране. почистване, разделите "Кеш" и "Данни" . Това ще премахне всички потребителски данни от устройството, но ще избегне широк спектър от грешки в софтуера, както и други проблеми.

  TWRP Wipe

  За да извършите операцията, натиснете бутона "Wipe" . В отвореното меню преместете отключващия механизъм със специална процедура "Прекарайте пръст към фабричните настройки" ("Плъзнете, за да потвърдите") отдясно.

  TWRP Изтриване на данните от кеша

  Когато процедурата за почистване приключи, се показва "Succsessful" . Натиснете бутона "Назад" и след това бутона в долния десен ъгъл на екрана, за да се върнете в основното меню TWRP.

 11. TWRP Wipe завърши

 12. Всичко е готово за стартиране на фърмуера. Кликнете върху бутона "Инсталиране" .
 13. TWRP инсталационен бутон

 14. Появява се екранът за избор на файл - импровизиран "Explorer". В горната част е бутонът "Съхранение" , който ви позволява да превключвате между типовете памети.
 15. TWRP бутон за избор на носител

 16. Избираме хранилището, където са копирани файловете, планирани за инсталиране. Списъкът е както следва:
  • "Internal Storage" - вътрешно съхранение на устройството;
  • "Външна SD карта" ("MicroSD") - карта с памет;
  • "USB-OTG" е USB устройство за съхранение, свързано към устройството чрез адаптер OTG.

  След като определите, поставете превключвателя в желаната позиция и натиснете бутона "OK" .

  TWRP избира мястото, където е разположен фърмуерът

 17. Намерете файла, от който се нуждаем, и го докоснете. Ще се отвори екран с предупреждение за възможни отрицателни последици, както и елемент "Проверка на подпис на файловия файл" . Този елемент трябва да се отбележи чрез инсталирането на кръстче в квадратчето, което ще предотврати използването на "неправилни" или повредени файлове, когато пишете в дяловете на паметта на устройството.

  Избор на файл с TWRP и стартиране на фърмуера

  След като всички параметри са дефинирани, можете да преминете към фърмуера. За да започнете, сменим специалната процедура за отключване "Плъзнете, за да потвърдите Flash" ("Плъзнете до Firmware Flash ") отдясно.

 18. Отделно, заслужава да се отбележи възможността за инсталиране на zip файлове в пакет. Това е доста удобна функция, която спестява много време. За да инсталираме няколко файла на свой ред, например фърмуер и след това gapps, кликваме върху бутона "Добавяне на още ципове" . По този начин можете да мигате до 10 пакета наведнъж.
 19. TWRP пакетна инсталация на zip файлове

  Извършването на партидна инсталация се препоръчва само с пълна увереност в изпълнението на всеки отделен компонент на софтуера, който се съдържа в файла, който ще бъде записан в паметта на устройството!

 20. Процедурата за записване на файлове в паметта на устройството започва, придружена от появата на надпис в полето за регистрация и попълването на индикатора за прогрес.
 21. Обновяване на фърмуера на TWRP

 22. Краят на инсталационната процедура е обозначен с надпис "Succsesful" . Можете да рестартирате в Android - бутона "Рестартиране на системата" , да почистите дяловете - бутона "Изтриване на кеша / Dalvik" или да продължите да работите в TWRP - бутона "Начало" ").
 23. Инсталирането на TWRP фърмуера е завършено

Инсталиране на IMG изображения

 1. За да инсталирате фърмуера и системните компоненти, разпределени във файловия формат * .img , чрез TWRP-възстановяване, като цяло са необходими същите действия, както при инсталирането на zip-пакети. Когато избирате файл за фърмуера (стъпка 9 от инструкциите по-горе), първо трябва да кликнете върху бутона "Изображения ..." .
 2. След това изборът на img-файлове ще стане достъпен. Освен това, преди записването на информация, ще бъде предложено да изберете секцията с памет на устройството, в което ще се копира изображението.
 3. TWRP инсталация img

  Във всеки случай е невъзможно да се мият неподходящи изображения в секциите на паметта! Това ще доведе до невъзможност за зареждане на устройството с почти 100% вероятност!

 4. В края на процедурата за запис *. Img, ние наблюдаваме дългоочаквания надпис "Succsessful" ("Done").

TWRP фърмуер img завършен

По този начин използването на TWRP за устройства с фърмуер Android като цяло е проста и не изисква много процедура за действие. Успехът по много начини предопределя верността на избора на файла за фърмуера на потребителя, както и нивото на разбиране на целите на манипулациите и техните последици.