И въпреки че Mozilla Firefox се счита за най-стабилния браузър, в процеса на използване някои потребители могат да срещнат различни грешки. В тази статия ще говорим за грешката "Грешка при установяване на сигурна връзка", а именно, как да го коригирате.

Съобщението "Грешка при установяване на защитена връзка" може да се покаже в два случая: когато отидете на защитен сайт и съответно, когато отидете на незащитена страница. Ще обсъдим двата типа проблеми по-долу.

Как да разреша грешка, когато отида на сигурен сайт?

В повечето случаи потребителят се сблъсква с грешка, когато установява защитена връзка, когато отива в защитен сайт.

Фактът, че сайтът е защитен, потребителят може да каже "https" в адресната лента преди името на самия сайт.

Ако срещнете съобщението "Възникна грешка при установяване на сигурна връзка", след това можете да видите обяснението за причината за проблема.

Причина 1: Сертификатът няма да бъде валиден до датата [дата]

Когато отидете на защитен уебсайт, Mozilla Firefox автоматично проверява сайта за сертификати, които ще гарантират, че данните ви ще бъдат прехвърлени само до мястото, където са предназначени.

Обикновено този вид грешка показва, че вашият компютър има грешна дата и час.

В този случай ще трябва да промените датата и часа. За да направите това, кликнете в долния десен ъгъл на иконата за дата и в показания прозорец изберете "Настройки за дата и час" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

На екрана ще се появи прозорец, в който се препоръчва активирането на елемента "Задаване на автоматично време" , след което системата автоматично ще зададе правилната дата и час.

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

Причина 2: Срокът на сертификата е изтекъл [дата]

Тази грешка може да говори и за неправилно зададено време и може да е истински знак, че сайтът все още не е актуализирал своите сертификати навреме.

Ако датата и часът са инсталирани на вашия компютър, вероятно има проблем в сайта и докато той актуализира сертификатите, достъпът до сайта може да бъде получен само чрез добавяне към изключенията, които са описани в края на статията.

Причина 3: Сертификатът няма доверие, защото неговият сертификат за издатели е неизвестен

Подобна грешка може да възникне в два случая: сайтът наистина не се нуждае от доверие или проблемът е в файла cert8.db, намиращ се в папката на потребителския профил в Firefox, която е била повредена.

Ако сте сигурни за сигурността на сайта, вероятно проблемът все още е в повредения файл. И за да реши проблема, Mozilla Firefox ще трябва да създаде нов такъв файл, което означава, че е необходимо да изтриете старата версия.

За да стигнете до папката с профили, кликнете върху бутона за менюто на Firefox и в показания прозорец кликнете върху иконата с въпросителен знак.

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

В същата област на прозореца се показва допълнително меню, в което ще трябва да кликнете върху "Информация за решаване на проблеми" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

В отворения прозорец кликнете върху бутона "Показване на папка" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

След като на екрана се покаже папката с профили, трябва да затворите Mozilla Firefox. За да направите това, кликнете върху бутона за менюто на браузъра и кликнете върху бутона "Изход" в показания прозорец.

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

Сега се върнете в папката с профили. Намерете файла cert8.db в него, кликнете с десния бутон върху него и изберете "Изтриване" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

След като файлът бъде изтрит, можете да затворите папката на потребителския профил и отново да стартирате Firefox.

Причина 4: няма доверие в сертификата, защото липсва верига от сертификати

Подобна грешка възниква, като правило, поради антивирусите, при които се активира функцията за SSL сканиране. Отворете антивирусните настройки и деактивирайте функцията за сканиране на мрежа (SSL).

Как да отстраня грешка, когато отида на незащитена страница?

Ако се появи съобщението "Възникна грешка при прехода към сигурна връзка", ако отидете на незащитена страница, това може да означава конфликт на инфузии, допълнения и теми.

Първо, отворете менюто на браузъра и отидете в раздела "Добавки" . В лявата част на прозореца, като отворите раздела "Разширения" , деактивирайте максималния брой инсталирани разширения за вашия браузър.

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

След това отворете раздела "Изглед" и изтрийте всички теми на трети страни, като оставите и приложите стандарта за Firefox.

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

След като изпълните тези стъпки, проверете за грешка. Ако е така, опитайте да деактивирате хардуерното ускорение.

За да направите това, кликнете върху бутона за менюто на браузъра и отидете в секцията "Настройки" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

В лявата част на прозореца отидете в раздела "Разширени" и в горната част отворете подраздела "Общи" . В този прозорец е необходимо да махнете отметката от опцията "Ако е възможно, използвайте хардуерно ускорение" .

Грешка в Firefox при установяване на защитена връзка

Заобиколно решение за грешка

Ако все още не сте успели да премахнете съобщението "Възникна грешка при установяване на защитена връзка", но сте сигурни за сигурността на сайта, можете да решите проблема, като заобиколите постоянното предупреждение за Firefox.

За да направите това, кликнете върху бутона "Или можете да добавите изключение" в прозореца за грешка, след което кликнете върху бутона "Добавяне на изключение", който се появява.

На екрана ще се появи прозорец, в който кликнете върху бутона "Получаване на сертификат" , и след това кликнете върху бутона "Потвърждаване на изключението за сигурност" .

Видео урок:

Надяваме се тази статия да ви помогне да разрешите проблемите с Mozilla Firefox.