Работата с голям обем данни може да се превърне в истински труден труд, ако няма специални програми на ръка. С тяхна помощ можете удобно да сортирате числата по редове и колони, да извършвате автоматични изчисления, да правите различни вложки и много други.

Microsoft Excel е най-популярната програма за структуриране на голямо количество данни. Той съдържа всички необходими функции, които са необходими за тази работа. В умели ръце, Excel може да върши по-голямата част от работата вместо на потребителя. Накратко да се запознаем с основните характеристики на програмата.

Създаване на таблици

Това е най-важната функция, с която започва цялата работа в Excel. Благодарение на разнообразието от инструменти, всеки потребител може да създаде таблица според предпочитанията си или даден модел. Колоните и редовете се разгъват до желания размер с мишката. Границите могат да бъдат направени от всякаква широчина.

Създаване на таблица в Microsoft Excel

Поради очертанията на цветовете, работата с програмата става по-лесно. Всичко е ясно разпределено и не се слива в една сива маса.

Променете цветовете на клетките в Microsoft Excel

Докато работите, колоните и редовете могат да бъдат изтрити или добавени. Можете също да извършвате стандартни действия (изрязване, копиране, поставяне).

Изтриване на клетки в Microsoft Excel

Клетъчни свойства

Клетките в Excel са областта на пресичане на ред и колона.

Клетка в Microsoft Excel

При съставянето на таблици винаги се получава, че някои стойности са цифрови, други парични стойности, трета дата и т.н. В този случай клетката получава определен формат. Ако действието трябва да бъде присвоено на всички клетки в колона или ред, форматирането се прилага за конкретната област.

Формат на клетките в Microsoft Excel

Форматиране на таблицата

Тази функция се отнася за всички клетки, т.е. към самата таблица. Програмата разполага с вградена библиотека от шаблони, което спестява време за дизайн на външен вид.

Формат на таблицата в Microsoft Excel

формула

Формулите са изрази, които извършват определени изчисления. Ако въведете старта си в клетката, всички възможни варианти ще бъдат представени в падащия списък, така че не е нужно да ги запомняте по сърце.

Формули в Microsoft Excel

С помощта на тези формули можете да правите различни изчисления по колони, редове или по какъвто и да е ред. Всичко това е персонализирано от потребителя за конкретна задача.

Сума от числа в Microsoft Excel

Вмъкване на обекти

Вградените инструменти ви позволяват да правите вложки от различни обекти. Могат да бъдат други таблици, диаграми, картини, файлове от интернет, изображения от компютърна камера, връзки, графики и др.

Добавяне на снимка в Microsoft Excel

преглед

Excel, подобно на други офис програми на Microsoft, включва вграден преводач и директории, в които са конфигурирани езици. Можете също да активирате проверката на правописа.

Преглед в Microsoft Excel

бележки

Можете да добавяте бележки към всяка област от таблицата. Това са специални бележки под линия, в които се въвежда референтна информация за съдържанието. Бележката може да остане активна или скрита, в който случай тя ще се появи, когато задържите курсора на мишката над клетката.

Забележка в Microsoft Excel

Персонализиране на външния вид

Всеки потребител може да персонализира показването на страници и прозорци по свое усмотрение. Цялото работно поле може да не се маркира или да се счупи от пунктираните линии на страниците. Това е необходимо, така че информацията да може да се побере в отпечатания лист.

Отпечатваема област в Microsoft Excel.

Ако някой не е удобно да използва мрежата, можете да я изключите.

Деактивирайте решетката в Microsoft Excel

Друга програма ви позволява да работите с една програма в различни прозорци, което е особено удобно с голямо количество информация. Тези прозорци могат да бъдат подредени произволно или подредени в определена последователност.

Windows в Microsoft Excel

Удобно средство е скалата. С него можете да увеличите или намалите показването на работното пространство.

Скалата в Microsoft Excel

заглавия

Преминавайки през многостранната таблица, можете да видите, че имената на колоните не изчезват, което е много удобно. Потребителят не трябва да се връща в горната част на таблицата всеки път, за да открие името на колоната.

Заглавия в Microsoft Excel

Разгледахме само основните характеристики на програмата. Всеки раздел има много различни инструменти, всеки от които изпълнява своята допълнителна функция. Но в една статия всичко е много трудно да се настанят.

Предимства на програмата

  • Има пробна версия;
  • Руски език;
  • Ясен интерфейс с подкана;
  • Има много функции.
  • Недостатъци на програмата

  • Няма напълно безплатна версия.
  • Изтеглете пробна версия на Excel

    Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт