Изтеглете FBReader за Android безплатно на руски език

Смартфоните и таблетите с Android отдавна вече не се използват от собствениците по предназначение, съчетавайки много допълнителни функции като електронна книга. По подразбиране най-популярните формати за такава литература не се поддържат от устройства с Android, изискващи специални приложения. Една от такива програми е FBReader, която позволява не само да се отварят файлове с книги, но и да се организира пълна библиотека с много сортирани произведения.

Прочетете също: Четене на книги във FB2 на Android

Първи стъпки

При първото стартиране на четеца ще бъде представено вградено ръководство за основните функции и функции на приложението, като се започне с поддържаните формати и завърши с отстраняване на проблеми. Това ръководство не е задължително да се чете, но в същото време може да помогне в бъдеще.

Ръководство за работа в FBReader за Android

В допълнение към ръководството на началната страница можете да разберете за популярни произведения към момента на последната актуализация. Подобна функция ще бъде полезна за феновете на новите продукти.

Местна библиотека

Има два типа библиотеки, които можете да избирате в приложението, локални и мрежови. В първия случай можете да отидете на етажерката, в настройките на приложението или да отворите списъка с електронна литература на устройство с Android, като вземете предвид определено сортиране.

Преглеждайте местната библиотека във FBReader за Android

Ако някои книги не бяха открити при първото стартиране на приложението, можете да сканирате отново през менюто в библиотеката. Това ще провери файловата система за нови работи в директорията sdcard/books .

Сканирайте телефона си във FBReader за Android

лавица за книги

Първоначално рафтът е допълнителен модул за програмата, но по подразбиране е наличен и в премиум платената версия на приложението. Първата опция не може да бъде наречена уместна, тъй като има много ограничена поддръжка и съдържа реклами.

Използване на рафт за книги във FBReader за Android

При FBReader Premium недостатъците са сведени до минимум, което прави полицата по-удобна и необходима за приложението. В същото време дизайнът и в двете версии е до знака.

Файлова система

Използвайки отделен раздел "Файлова система", можете ръчно да изберете директории в паметта на устройството, които участват в сканирането. По подразбиране е sdcard/books само една директория sdcard/books , но други могат да се добавят по желание.

Преглед на файловата система във FBReader за Android

Папките са достъпни за добавяне във външна и вътрешна памет. Директорията не може да бъде добавена за бърз достъп от „Файлова система“ , но можете да изберете файл с книга, която автоматично се добавя в библиотеката.

Мрежова библиотека

Втората версия на библиотеката е малко по-различна, като предоставя допълнителни секции, насочени основно към мрежовите възможности. Например тук можете да се запознаете с няколко избрани книги и просто да разширите библиотеката сами.

Преглеждайте мрежовата библиотека във FBReader на Android

Чрез секцията "Всички директории" можете да активирате или деактивирате секции в мрежовата библиотека с различни колекции литература. В този случай, ако добавите каталога си, ще трябва да посочите подходящия URL адрес за страницата в Интернет.

Преглеждайте директории в FBReader на Android

Каталожни литри

Този каталог по същество действа като електронен магазин, който ви позволява директно да четете книги на уебсайта на LiteRes и да правите покупка. За да платите, трябва да обвържете съответния акаунт, предварително конфигуриран за закупуване на стоки.

Вижте директорията LiteRes в FBReader на Android

Книжна мрежа FBReader

Чрез книжната мрежа FBReader можете да обвържете акаунта си в Google с приложението, като по този начин отворите достъп до вътрешната система за синхронизация. Чрез този раздел можете да прехвърлите произведения от локално съхранение към облака за по-голяма надеждност.

Обвързване на Google акаунт във FBReader за Android

Синхронизиране на Google Drive

За да конфигурирате синхронизацията на локалната библиотека с Google Drive , ще бъде достатъчно да прочетете стандартното ръководство в секцията „Книжна мрежа“, след като свържете акаунта. От тук на свой ред е на разположение допълнителен раздел с настройките на "Синхронизация" .

Настройки за синхронизиране с Google в FBReader за Android

След като включите синхронизирането на библиотеката със облачното хранилище, книгите постепенно ще бъдат преместени в Google Drive на свързания акаунт, но само ако има свободно място. Условията за изтегляне могат да бъдат контролирани чрез настройки, например чрез деактивиране на автоматично движение или чрез добавяне на тази функция само за Wi-Fi връзка.

Използване на Google синхронизация във FBReader на Android

Навигация и четене на книги

Основната функция на приложението е отварянето на произведения в различни формати. Самият инструмент няма никакви функции, комбиниращ шрифта по подразбиране на тъмен цвят и фоново изображение с хартиен шаблон.

Основният интерфейс в FBReader на Android

Повечето произведения във FB2 формат съдържат не само текст, но и снимки, които се зареждат без проблеми и са правилно представени в приложението. В допълнение, FBReader върши отлична работа по обработката на авторския дизайн на книгата, автоматично променя цветовете, шрифтовете и текстовото оформление за цитати или пояснения.

Примерно персонализиране в FBReader за Android

Доста важен детайл в този четец е контролния панел, който се отваря във всяка книга чрез дълго докосване на части от текст. Чрез менюто можете: да създадете отметка, да извършите незабавен превод, да използвате думата като заявка за търсене, да споделите част от текста (снимка 2) и просто да го копирате в буфера на клип. Няма смисъл да се съсредоточаваме върху всеки параметър, тъй като в една или друга степен същото присъства в повечето приложения на Android.

Допълнителни инструменти в книгата във FBReader за Android

Еднократно натискане навсякъде в книгата показва друго допълнително меню. Той значително ускорява навигацията (екран 1) и търсенето (екран 2).

Навигация и търсене в FBReader на Android

Настройки за дизайн

Чрез помощното меню във всяка книга, отворено с едно докосване на празно място, можете да използвате нощния режим, като по този начин промените цвета на текста и фона на по-подходящ за тъмно. Можете да се върнете в първоначалното състояние със същия бутон.

Използване на нощен режим в FBReader за Android

Когато отидете на настройките по свое усмотрение, размерът на текста и ориентацията на екрана могат да бъдат променени. Освен това, на страницата с параметрите е възможно да се конфигурира подробно всеки елемент на дизайна, включително цветове, шрифт и фоново изображение за четеца.

Разширени настройки в FBReader за Android

Такива параметри се отнасят до читателя и като цяло и не могат да бъдат обвързани с отделни книги.

Допълнителни модули

Като последна функция на приложението е важно да се споменат допълнителни модули, присъстващи отделно в Play Market и изискване на инсталирания клиент FBReader да работи. С тяхна помощ се отварят някои възможности като поддръжка за PDF формат.

Пример за допълнителни модули за FBReader на Android

достойнство

  • Безплатен достъп до функциите на приложението;
  • Поддръжка на голям брой електронни литературни формати;
  • Удобна система за дизайн с фонове и шрифтове;
  • Поддръжка за закупуване и добавяне на книги от приложението;
  • Голям брой параметри за контрол на всяка функция на програмата;
  • Вградена система за електронна библиотечна синхронизация;
  • Поддръжка на допълнителни модули, които значително разширяват функционалността;
  • Редовни актуализации, свързани главно с отстраняване на проблеми;
  • Официална поддръжка на руския език в най-новата версия.

недостатъци

Отчасти единственият недостатък е наличието на платена версия на FBReader Premium, която се характеризира с няколко допълнителни параметъра и дизайн. Въпреки това, ниската цена и липсата на очевидни предимства пред безплатната версия анулира този минус.

С FBReader можете завинаги да забравите за други четци за Android, тъй като приложението почти няма недостатъци, като в същото време предоставя огромно количество функции безплатно. Няма досадна реклама или платен абонамент, просто изтеглете приложението от Play Store, добавете книга и се насладете на четенето. В същото време процесът на запознаване с книгата може да се направи по-приятно чрез промяна на такива параметри като фон, шрифт, цвят и размер на текста.

Прочетете също: Приложения за четене на книги за Android

Изтеглете FBReader за Android безплатно

Изтеглете най-новата версия на приложението от Google Play Store