Google TalkBack е специално приложение, предназначено за хора със зрителни проблеми и има за цел да улесни процеса на използване на модерен смартфон. В момента програмата се предлага изключително на операционната система Android .

Службата на Google по подразбиране е на всяко устройство с Android, така че не е необходимо да изтегляте самата програма от Market Play, за да я използвате. Активирането на TalkBack идва от настройките на телефона в раздел "Специални функции" .

Обработка на действия

Най-важната функция на приложението - звукови елементи, които се задействат веднага след натискането на потребителя. По този начин хората с увредено зрение могат да се радват на всички предимства на телефона поради ориентацията към ухото. На самия екран избраните компоненти са очертани в правоъгълна зелена рамка.

Осветяване на елементите благодарение на приложението Google TalkBack

Синтез на речта

В секцията "Настройки за синтез на речта" има възможност да изберете темпото и тона на текста, който се излъчва. Има повече от 40 езика, от които да избирате.

Синтез на реч в Google TalkBack

Кликването върху иконата на зъбно колело в същото меню отваря допълнителен списък с персонализираните параметри. Това включва:

 • Параметърът "Volume Speech" , който ви позволява да увеличите силата на звука на гласовите елементи в случай, че едновременно с това се възпроизвеждат други звуци;
 • Корекция на интонацията (изразителна, леко изразена, равномерна);
 • Глас на номерата (време, дати и др.);
 • Посочете "Само Wi-Fi" , което значително спестява интернет трафика.

Разширени настройки

жестове

Основните манипулации при използването на това приложение се правят чрез пръсти. Услугата TalkBack е отблъснато от този факт и предлага набор от стандартни бързи команди, които ще опростят движението около различните екрани на смартфона. Например, ако сте направили последователни движения с пръст наляво и надясно, потребителят ще свали видимия списък надолу. Съответно, след като се движите наляво и надясно на екрана, списъкът ще се покачи. Всички жестове могат да бъдат преконфигурирани колкото е възможно по-удобно.

Бързи жестове в Google TalkBack

Управление на детайлите

Раздел "Подробности" ви позволява да персонализирате параметрите, които са свързани с гласа на отделните елементи. Някои от тях са:

 • Клавиши с гласово действие (винаги / само за екранната клавиатура / никога);
 • Гласът на типа на елемента;
 • Глас, когато екранът е изключен;
 • Текст глас;
 • Гласът на позицията на курсора в списъка;
 • Редът на описанието на елементите (състояние, име, тип).

Подробности в Google TalkBack

Опростете навигацията

В подраздел "Навигация" има няколко настройки, които помагат на потребителя бързо да се адаптира към приложението. Ето една удобна функция "Активиране с едно щракване" , тъй като по подразбиране е необходимо да натиснете пръст два пъти подред, за да изберете елемент.

Google TalkBack навигация

Ръководство за проучване

Когато за първи път стартирате Google TalkBack, приложението предлага кратък курс, в който собственикът на устройството ще се научи да използва бързи жестове, да се придвижва в падащи менюта и т.н. В случай, че не се разберат функциите на приложението, в секцията "TalkBack Tutorial " има аудио уроци и практически упражнения по различни аспекти.

Ръководство на TalkBack

достойнство

 • Програмата е незабавно вградена в много устройства с Android;
 • Поддържат се много езици по света, включително и руски език;
 • Голям брой различни настройки;
 • Подробно уводно ръководство, което ви помага бързо да започнете.

недостатъци

 • Приложението не винаги отговаря правилно на допир.

В крайна сметка можем да кажем, че Google TalkBack е абсолютно необходима за хората с увредено зрение. Google Компанията успя да изпълни своята програма с огромен брой функции, благодарение на които всеки може да оптимизира приложението по най-удобния за себе си начин. В случай че по някаква причина TalkBack първоначално отсъства по телефона, винаги можете да го изтеглите от Market Play.

Изтеглете безплатно Google TalkBack

Изтеглете последната версия на приложението от Google Play