Файлът за хостове е системен файл, който съхранява списък с уеб адреси (домейни) и техните IP адреси. Тъй като има предимство пред DNS, тя често се използва за ускоряване на зареждането на определени сайтове, както и за елементарно локално блокиране на достъпа до интернет ресурс и реализацията на пренасочен.

Струва си да се отбележи, че файлът hosts често се използва от авторите на злонамерен софтуер, за да пренасочи потребителя към желания ресурс с цел популяризиране или кражба на лични данни.

Редактиране на хост файла в Windows 10

Нека да разгледаме как можете да внедрите промени в хост файла, за да го редактирате директно за локално блокиране на отделни интернет ресурси, както и корекцията му при заместване на оригиналното му съдържание със злонамерен софтуер. Във всеки от тези случаи трябва да знаете къде се намира този файл и как да го редактирате.

Къде е файлът за хостове

За да започнете да редактирате хост файл, първо трябва да го намерите. За да направите това, отворете "Explorer", отидете на устройството, в което е инсталиран Windows (обикновено "C" устройство), а след това в директорията "Windows" . След това преминете към следващия път "Система 32" - " драйвери " - "и т.н." . В последната директория се намира хост файла за хостове.

Силите

Файлът за хостовете може да бъде скрит. В този случай е необходимо тя да стане видима. Как да го направите, можете да прочетете в следния материал:

Показване на скрити папки в Windows 10

Промяна на хост файла

Основната цел на редактирането на хост файла в този случай е да се ограничи достъпът до определени интернет ресурси. Това могат да бъдат социални мрежи, сайтове за възрастни и други подобни. За да направите това, отворете файла и го редактирайте както следва.

  1. Придвижете се до директорията, която съдържа файла hosts.
  2. Отворете файла с Notepad.
  3. Файлове домакини

  4. Отидете до края на документа, който се отваря.
  5. За да заключите ресурса в нов ред, въведете следните данни: 127.0.0.1 . Например, 127.0.0.1 vk.com. В този случай пренасочва от сайта vk.com към локалния IP адрес на компютъра, което в крайна сметка ще доведе до това, популярната социална мрежа да стане недостъпна за локалната машина. Ако регистрирате IP адреса на уеб страница в хостовете си и след това името на домейна, това ще доведе до по-бързо зареждане на даден ресурс и даден компютър.
  6. Запазете файла, който искате да редактирате.

Струва си да се отбележи, че потребителят няма винаги да може да запазва файла за хостове, но само ако има административни права.

Очевидно е, че редактирането на хост файловете е доста тривиална задача, но всеки потребител може да го реши.