Няма нищо изненадващо в това, че много потребители искат екранът на компютъра да показва най-висококачественото и приемливо изображение за очите на потребителя в определена светлина. Това може да бъде постигнато, включително и чрез регулиране на яркостта на монитора. Нека да разберем как да се справим с тази задача на компютър с Windows 7.

Методи за корекция

Един от най-лесните начини за промяна на яркостта на екрана е да направите настройките с помощта на бутоните на монитора. Можете също така да разрешите този проблем чрез настройките на BIOS. Но в тази статия ще се съсредоточим върху възможностите за решаване на проблема чрез инструментите на Windows 7 или използването на софтуер, инсталиран на компютъра с тази операционна система.

Всички опции могат да бъдат разделени на 3 групи:

 • Корекция с помощта на софтуер на трета страна;
 • Корекция посредством приложението за управление на видеокартата;
 • ОС инструменти.

Сега ще разгледаме всяка група по-подробно.

Метод 1: Монитор плюс

Първо, ще научим как да разрешим проблема с програма за мониторинг на монитори от трета страна.

Изтегляне на монитор Plus

 1. Тази програма не изисква инсталация. Следователно, след като го изтеглите, просто разархивирайте съдържанието на архива и активирайте изпълнимия файл на приложението Monitor.exe. Миниатюрният контролен панел на програмата се отваря. В него текущата яркост (на първо място) и контраста (на второ място) на монитора са показани на фигури чрез фракцията.
 2. Яркост и контраст на монитора в програмата "Монитор плюс"

 3. За да промените яркостта, първо се уверете, че заглавката на Monitor Plus е настроена на "Monitor - Brightness" .
 4. Режимът "Яркост" в програмата "Монитор плюс" е зададен

 5. Ако е зададено "Контраст" или "Цвят" , за да превключите режима, кликнете върху елемента "Next" , представен под формата на иконата "=" , докато желаната стойност бъде зададена. Или използвайте комбинацията Ctrl + J.
 6. Преминете към следващия режим в "Монитор плюс"

 7. След като желаната стойност се появи на програмния панел, натиснете "Zoom in", за да увеличите яркостта под формата на иконата "+" .
 8. Увеличете яркостта на монитора Plus

 9. Всяко кликване върху този бутон увеличава яркостта с 1%, което може да се наблюдава, като се променят индикаторите в прозореца.
 10. Яркостта се увеличава с един в Monitor Plus

 11. Ако използвате комбинацията от горещи клавиши Ctrl + Shift + Num + , всеки път, когато въведете тази комбинация, стойността ще се увеличи с 10%.
 12. Яркостта се увеличава с 10% в програмата Monitor Plus

 13. За да намалите стойността, кликнете върху бутона "Намаляване" под формата на знак "-" .
 14. Намаляване на яркостта в монитора Plus

 15. При всяко кликване, показателят ще бъде намален с 1%.
 16. Яркостта се намалява с една в програмата Monitor Plus

 17. Когато използвате комбинацията Ctrl + Shift + Num-, стойността ще бъде намалена с 10% наведнъж.
 18. Яркостта се намалява с 10% в програмата Monitor Plus

 19. Можете също така да контролирате екрана в миниатюрно състояние, но ако искате да зададете по-точно настройките за гледане на различни типове съдържание, кликнете върху бутона "Покажи - Скриване" под формата на елипсис.
 20. Преминаване към по-точни настройки на яркостта в Monitor Plus

 21. Извежда се списък с режими за работа с компютър и съдържание, за които можете да зададете нивото на яркост отделно. Има такива режими:
  • Снимки (снимки);
  • Кино (кино);
  • Video (Видео)
  • Game (Игра);
  • Текст (текст);
  • Уеб (интернет);
  • Потребител (User).

  За всеки режим препоръчваният параметър вече е посочен. За да го използвате, маркирайте името на режима и кликнете върху бутона "Прилагане" под формата на знак ">" .

 22. Избор и прилагане на режим на яркост в Monitor Plus

 23. След това параметрите на монитора ще се променят към тези, които съответстват на избрания режим.
 24. Настройките на яркостта са променени в съответствие с избрания режим в Monitor Plus

 25. Но ако по някаква причина не отговаряте на стойностите, присвоени на определен режим по подразбиране, те могат лесно да бъдат променени. За да направите това, изберете името на режима и след това в първото поле отдясно на името въведете стойността в процента, който искате да присвоите.

Промяна на предварително зададената стойност на яркостта за конфигурационния режим в програмата Monitor Plus

Метод 2: F.lux

Друга програма, която може да работи с настройките на параметъра на монитора, който наблюдаваме, е F.lux. За разлика от предишното приложение, той може автоматично да се настройва за специфично осветление, в зависимост от ежедневния ритъм във вашия район.

Изтегляне на F.lux

 1. След като изтеглите програмата, трябва да я инсталирате. Пуснете инсталационния файл. Отваря прозорец с лицензионен договор. Трябва да го потвърдите, като кликнете върху "Приемам" .
 2. Потвърждаване на лицензионното споразумение в инсталационния прозорец F.lux в Windows 7

 3. След това програмата е инсталирана.
 4. Инсталиране на .lux в Windows 7

 5. Прозорецът е активиран, където се препоръчва да рестартирате компютъра, за да конфигурирате напълно системата под F.lux. Запазете данните във всички активни документи и затворете приложенията. След това кликнете върху "Рестартиране сега" .
 6. Рестартирайте компютъра след инсталирането на програмата F.lux в Windows 7

 7. След рестартирането програмата определя автоматично местоположението ви чрез интернет. Но можете да посочите и вашата позиция по подразбиране при липса на интернет. За целта кликнете върху иконата "Посочване на местоположение по подразбиране" в отвореното поле.
 8. Отидете на местоположението по подразбиране в .lux в Windows 7

 9. Отваря вградената помощна програма на операционната система, в която трябва да посочите съответните данни в полетата "Пощенски код" и "Държава" . Другата информация в този прозорец е по избор. Кликнете върху "Прилагане" .
 10. Въвеждане на данни за местоположението по подразбиране в Windows 7

 11. Освен това, едновременно с предишните прозорци на системата ще се отвори прозорецът F.lux, в който вашето местоположение ще се показва според информацията от сензорите. Ако това е вярно, просто кликнете върху "OK" . Ако не съвпадне, посочете истинската точка на картата и само тогава кликнете върху "OK" .
 12. Потвърждение на местоположението на картата в програмата F.lux в Windows 7

 13. След това програмата автоматично ще коригира най-оптималната яркост на екрана в зависимост от това дали ден или нощ, сутрин или вечер във вашия район. Естествено, за тази цел F.lux трябва непрекъснато да работи на компютъра във фонов режим.
 14. Препоръчителната яркост в програмата F.lux в Windows 7

 15. Но ако не сте доволни от текущата яркост, която програмата препоръчва и инсталира, можете ръчно да я настроите, като плъзнете плъзгача наляво или надясно в главния прозорец на F.lux.

Ръчно регулиране на яркостта в програмата F.lux в Windows 7

Метод 3: Програма за управление на видео карта

Сега се научаваме как да разрешаваме задачата с помощта на програмата за управление на видеокартата. Обикновено това приложение е налице на инсталационния диск, който се доставя с видео адаптера и се инсталира заедно с драйверите на видеокартата. Ще разгледаме примера софтуер за управление на NVIDIA видео адаптера ,

 1. Програмата за управление на видео адаптера е предписана в автомата и започва с операционната система, работеща във фонов режим. За да активирате графичната среда, преместете се в тавата и потърсете иконата "NVIDIA Settings" . Кликнете върху него.

  Пускане на контролния панел на NVIDIA през иконата на тавата в Windows 7

  Ако по някаква причина приложението не е добавено към автомата или сте го прекратили, можете да започнете ръчно. Отидете на "Desktop" и кликнете върху свободното място с десния бутон на мишката ( PCM ). В активираното меню кликнете върху "Контролен панел на NVIDIA" .

  Стартиране на контролния панел на NVIDIA чрез контекстното меню на работния плот в Windows 7

  Друга възможност да стартираме инструмента, от който се нуждаем, е да го активираме чрез контролния панел на Windows . Кликнете върху "Старт" и след това отидете на "Контролен панел" .

 2. Отидете на контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. В прозореца, който се отваря, отворете секцията "Изглед и персонализиране" .
 4. Отворете секцията Изглед и персонализиране на контролния панел в Windows 7

 5. Отидете в раздела, кликнете върху "Контролен панел на NVIDIA" .
 6. Отидете в контролния панел на NVIDIA в секцията Изглед и персонализиране на контролния панел в Windows 7

 7. Пуска се "NVIDIA Control Panel" . В левия панел на черупката на програмата, в блока "Дисплей", преминете към секцията "Регулиране на цветовите настройки за работния плот" .
 8. Отидете на Настройване на настройките за цветове на работния плот в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 9. Прозорецът за настройка на цветовите настройки се отваря. Ако към компютъра ви са свързани няколко монитора, изберете името на устройството, което искате да конфигурирате в блока "Избиране на дисплея, чиито параметри искате да промените" . След това отидете на полето "Изберете как да зададете цвят" . За да можете да променяте параметри чрез корпуса "NVIDIA Control Panel" , превключете радио бутона в положение "Използване на настройките на NVIDIA" . След това отидете на опцията "Яркост" и плъзнете плъзгача наляво или надясно, съответно намалете или увеличите яркостта. След това кликнете върху "Прилагане" , след което промените ще бъдат запазени.
 10. Можете да зададете отделно настройките за видеоклипа. Кликнете върху "Регулиране на цветовите настройки за видеоклипа" в блока "Видео" .
 11. Отидете на Регулиране на цветовите настройки за видео в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 12. В прозореца, който се отваря, в "Избор на дисплея, чиито параметри искате да промените" изберете целевия монитор. В секцията "Настройване на цветовете" преместете превключвателя на позиция "Използване на настройките на NVIDIA" . Кликнете върху раздела Цвят, ако е отворен друг. За да увеличите яркостта на видеото, плъзнете плъзгача надясно и го намалете наляво. Кликнете върху Прилагане . Въведените настройки ще бъдат използвани.

Променете яркостта на видеоклипа в секцията Регулиране на настройките на цветовете за видео в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

Метод 4: Персонализиране

Настройките, които ни интересуват, могат да бъдат коригирани, като се прилагат само инструментите на операционната система, и по-специално инструментът "Цвят на прозореца" в секцията "Персонализиране" . Но за да се случи това, една от темите на Aero трябва да е активна на компютъра. Освен това трябва да се отбележи, че настройките ще променят не само показаните на екрана, но само границите на прозорците, лентата на задачите и менюто "Старт" .

Урокът: Как да активирате режим Aero в Windows 7

 1. Отворете "Desktop" и кликнете върху PCM в празното пространство. Изберете "Персонализиране" от менюто.

  Отидете в секцията Персонализиране чрез контекстното меню на работния плот в Windows 7

  Също така, инструментът, който ни интересува, може да бъде стартиран и чрез "контролния панел" . За да направите това , кликнете върху иконата "Персонализиране" в секцията "Дизайн и персонализиране" в този раздел.

 2. Отворете раздела Персонализиране в секцията Изглед и персонализиране на контролния панел в Windows 7

 3. Появява се прозорецът "Промяна на изображение и звук на компютър" . Кликнете върху името "Цвят на прозореца" най-долу.
 4. Отворете раздела Цвят на прозореца в Промяна на картината и звука на вашия компютър в Windows 7

 5. Системата за промяна на цвета на границите на прозорците, менюто "Старт" и лентата на задачите са стартирани . Ако не виждате инструментите за коригиране на необходимия параметър в този прозорец, кликнете върху "Показване на настройките за цвят" .
 6. преход към допълнителни настройки в секцията Промяна на цвета на границите на прозорците, менюто "Старт" и лентата на задачите в Windows 7

 7. Има допълнителни инструменти за настройка, които се състоят от цветове, яркост и наситеност. В зависимост от това дали искате да намалите или увеличите яркостта на горните елементи на интерфейса, плъзнете плъзгача съответно наляво или надясно. След като направите настройките за тяхното използване, кликнете върху "Запазване на промените" .

Променете настройките за яркост в Промяна на цвета на границите на прозорците, менюто "Старт" и лентата на задачите в Windows 7

Метод 5: Калибриране на цветовете

Можете също да промените зададения параметър на монитора, като активирате калибрирането на цветовете. Но вие също трябва да използвате бутоните на монитора.

 1. Докато в секцията "Контролни панели" "Външен вид и персонализация" натиснете "Екран" .
 2. Отворете секцията "Дисплей" в секцията Изглед и персонализиране на контролния панел в Windows 7

 3. В левия блок на прозореца, който се отваря, кликнете върху "Калибриране на цветовете" .
 4. Стартирайте инструмента Color Calibrate в секцията Display на раздела Control Panel на Windows 7

 5. Инструментът за калибриране на цвета на монитора се стартира В първия прозорец прочетете информацията в него и кликнете върху "Напред" .
 6. Добре дошли в инструмента за калибриране на екранни цветове в Windows 7

 7. Сега трябва да активирате бутона за меню на монитора, а в прозореца кликнете върху "Next" .
 8. Преминете към следващата стъпка в прозореца на инструмента Калибрирайте цветовете на екрана в Windows 7

 9. Отваря се прозорецът за настройка на гама. Но тъй като имаме тясна цел да променим конкретен параметър, а не да направим обща настройка на екрана, кликнете върху бутона "Напред" .
 10. Прозорецът за настройка на гама за инструмента Калибриране на цветовете на екрана в Windows 7

 11. В следващия прозорец, като плъзнете плъзгача нагоре или надолу, можете да зададете яркостта на монитора. Ако плъзнете плъзгача надолу, мониторът ще бъде по-тъмен и по-светъл. След настройването кликнете върху "Напред" .
 12. Настройване на яркостта в прозореца Калибриране на цветовете на екрана в Windows 7

 13. След това се препоръчва да преминете към контрола за настройка на яркостта на самия монитор, като натиснете бутоните на корпуса му. И в прозореца за калибриране на цветовете кликнете върху "Напред" .
 14. Отворете настройката за яркост на монитора в екрана Калибриране на екрана в Windows 7

 15. На следващата страница се препоръчва да регулирате яркостта, след като сте постигнали такъв резултат, както е показано на централната снимка. Кликнете върху "Напред" .
 16. Пример за нормална яркост в прозореца Калибриране на екрана в Windows 7

 17. Използвайте контролите за яркост на монитора, уверете се, че изображението в отворения прозорец съответства на централната снимка на предишната страница. Кликнете върху Напред .
 18. Настройване на яркостта на монитора в прозореца Калибриране на екрана в Windows 7

 19. След това се отваря прозорецът за настройка на контраста. Тъй като не е нужно да го коригираме, просто натиснете "Next" . Същите потребители, които все още искат да настроят контраста, могат да направят това в следващия прозорец точно според същия алгоритъм, както преди да направят корекцията на яркостта.
 20. Пример за настройка на прозореца за контраст Калибриране на цветовете на екрана в Windows 7

 21. В отворения прозорец, както вече споменахме по-горе, настройте контраста или просто кликнете върху "Напред" .
 22. Прозорец за настройка на контраста в прозореца Калибриране на цветен екран в Windows 7

 23. Отваря се прозорецът за настройка на баланса на цветовете. Не се интересуваме от тази настройка в рамките на разглежданата тема и следователно кликнете върху "Напред" .
 24. Пример за задаване на баланса на цветовете в прозореца Калибриране на цветовете на екрана в Windows 7

 25. В следващия прозорец кликнете върху "Напред" .
 26. Прозорец за задаване на баланса на цветовете в прозореца Калибриране на цветовете на екрана в Windows 7

 27. След това се отваря прозорец, който Ви информира, че новата калибрация е създадена успешно. Също така се предлага да се сравни текущата версия за калибриране с тази, която беше преди въвеждането на корекциите. За да направите това, натиснете бутоните "Предишна калибриране" и "Текущо калибриране" последователно. В този случай дисплеят на екрана ще се промени според тези настройки. Ако при сравняването на нова версия на нивото на яркост с предишното, всичко ви подхожда, можете да приключите с инструмента за калибриране на цветовете на екрана. Можете да махнете отметката от "Стартиране на инструмента за настройка ClearType ..." , защото ако сте променили само яркостта, няма да ви е необходим този инструмент. След това кликнете върху "Завършване" .

Завършване на инструмента за калибриране на цветовете в Windows 7

Както можете да видите, възможността за регулиране на яркостта на екрана на компютрите само със стандартни инструменти за OS в Windows 7 е доста ограничена. Така че можете да настроите само параметрите на границите на прозорците, "Taskbar" и менюто "Start" . Ако трябва да направите пълна корекция на яркостта на монитора, трябва да използвате бутоните, разположени директно върху него. За щастие има възможност да се реши този проблем, като се използва софтуер на трети страни или програма за управление на видео карти. Тези инструменти ще ви позволят да извършите персонализиране на цял екран, без да използвате бутоните на монитора.