Допълнителен (дискретен) видео адаптер се изисква в случаите, когато процесорът няма интегриран графичен чип и / или компютърът трябва да работи правилно в тежки игри, графични редактори и програми за редактиране на видео.

Трябва да се помни, че видео адаптерът трябва да бъде възможно най-съвместим с настоящия графичен адаптер и процесор. Също така, ако планирате да използвате компютъра за тежки графични операции, уверете се, че имате възможност да инсталирате допълнителна охладителна система на дънната платка за видеокартата.

За производителите

Само няколко големи производители участват в издаването на графични карти за общо потребление. Важно е да се отбележи, че графичните адаптери се произвеждат с помощта на NVIDIA, AMD или Intel технологии. И трите корпорации се занимават с пускането и разработването на видеокарти, разглеждат ключовите си различия.

 • NVIDIA - най-известната компания, която произвежда графични адаптери за потребителска употреба. Неговите продукти първоначално са насочени към геймърите и тези, които професионално работят с видео и / или графика. Въпреки високата цена на продуктите, много потребители (дори не много взискателни) предпочитат тази компания. Неговите адаптери се отличават с надеждност, висока производителност и добра съвместимост;
 • AMD - основният конкурент на NVIDIA, разработва графични карти, използвайки собствена технология. Във връзка с процесора AMD, където има интегриран графичен адаптер, продуктите на "червеното" осигуряват най-висока производителност. AMD адапторите са много бързи, отлични са при овърклок, но имат проблеми с прегряването и съвместимостта с процесорите на "Blue" конкурента, но те не са много скъпи;
 • AMD

 • Intel - преди всичко, произвежда процесори с интегриран графичен адаптер на собствена технология, но също така създава и отделни графични адаптери. Intel видео картите нямат висока производителност, но те взимат своето качество и надеждност, затова са идеални за обикновена "офис машина". В същото време цената е доста висока;
 • Intel

 • MSI - произвежда видеокарти под патент на NVIDIA. На първо място, има ориентация към собствениците на игрални машини и професионално оборудване. Продуктите на компанията са скъпи, но в същото време продуктивни, качествени и на практика не създават проблеми със съвместимостта;
 • MSI лого

 • Gigabyte - друг производител на компютърни компоненти, който постепенно се развива в сегмента на игралните машини. Като цяло той произвежда видеокарти, използващи NVIDIA технология, но има опити да се произведат AMD базирани карти. Работата на графичните адаптери от този производител не предизвиква сериозни оплаквания, освен това те имат малко по-разумна цена от MSI и NVIDIA;
 • Лого на Gigabyte

 • ASUS - най-известният производител на компютърно оборудване на пазара на компютри и аксесоари за тях. Наскоро започнах да произвеждам видео карти според стандартите на NVIDIA и AMD. В повечето случаи компанията произвежда графични адаптери за игри и професионални компютри, но има и евтини модели за домашни мултимедийни центрове.
 • Asus

Също така си струва да си припомним, че видео картите са разделени на няколко основни серии:

 • NVIDIA GeForce . Тази линия се използва от всички производители, които произвеждат карти според стандарта NVIDIA;
 • AMD Radeon . Използва се от самата AMD и от производителите, които произвеждат продукти съгласно стандартите на AMD;
 • Intel HD графика . Използва се само от Intel.

Съединители за видеокарти

На всички модерни дънни платки има специален съединител тип PCI, с който можете да свържете допълнителен графичен адаптер и някои други компоненти. В момента тя е разделена на две основни версии: PCI и PCI-Express.

Първият вариант бързо се превръща в неактуална и не разполага с най-добрата лента, затова купуването на мощен графичен адаптер за него няма смисъл, защото Последният ще работи само на половината от капацитета си. Но тя върши добра работа с бюджетни графични карти за "офис машини" и мултимедийни центрове. Също така уверете се, че видео картата поддържа този тип конектори. Някои съвременни мостри (дори и бюджетният сегмент) може да не поддържат такъв съединител.

PCI-Express

Втората опция често се намира в съвременните дънни платки и се поддържа от почти всички видеокарти, с изключение на много стари модели. Под това е по-добре да си купите мощен графичен адаптер (или няколко адаптора), защото неговият автобус осигурява максимална честотна лента и отлична съвместимост с процесора, RAM и работа с множество видео карти заедно. Дънните платки за този конектор обаче могат да бъдат много скъпи.

PCI слотът може да бъде разделен на няколко версии - 2.0, 2.1 и 3.0. Колкото по-висока е версията, толкова по-добра е широчината на шината и ефективността на видеокартата във връзка с други компоненти на компютъра. Независимо от версията на конектора, ще бъде лесно да инсталирате всеки адаптер, ако се вмести в този конектор.

Също така на много стари дънни платки можете да намерите вместо стандарт за днешните PCI-конектори, тип socket тип AGP. Това е остарял конектор и почти никакви компоненти не се пускат, така че ако имате дънна платка, която е много стара, новата видеокарта под такъв конектор ще бъде много трудна за намиране.

Всичко за видео чиповете

Videochip е мини-процесор, който е интегриран в дизайна на видеокартата. Това влияе на силата на графичния адаптер и отчасти на неговата съвместимост с други компоненти на компютъра (основно с процесора и чипсета на дънната платка). Например графичните карти AMD и Intel имат видео чипове, които осигуряват отлична съвместимост само с процесора на самия производител, в противен случай сериозно губите производителността и качеството на работата.

GPU

Изпълнението на видео чипове, за разлика от процесора, се измерва не в ядра и честота, а в блоковете на shader (изчислителни). Всъщност - това е нещо като мини-ядро CPU, само в видеокарти, броят на които може да достигне няколко хиляди. Например, карти от бюджетен клас имат около 400-600 блока, средно от 600-1000, високи 1000-2800.

Обърнете внимание на производствения процес на чипа. Показва се в нанометри (nm) и трябва да варира между 14 и 65 nm в съвременните видеокарти. Доколко тази стойност е малка, енергийната консумация на картата и нейната топлопроводимост силно зависят. Препоръчва се да се купят модели с най-малка техническа стойност, тъй като те са по-компактни, консумират по-малко енергия и, най-важното, прегряват по-слабо.

Ефектът на видео паметта върху ефективността

Видео паметта има нещо подобно на операционната, но основните разлики са, че тя работи малко по други стандарти и има по-висока работна честота. Независимо от това, важно е видео паметта да е възможно най-съвместима с RAM, процесор и дънна платка, защото Дънната платка поддържа определен размер видео памет, честота и тип.

Пазарът вече разполага с видеокарти с честотата на GDDR3, GDDR5, GDDR5X и HBM. Последният е стандарт AMD, който се използва само от този производител, поради което оборудването, базирано на AMD, може да има сериозни проблеми при работа с компоненти от други производители (видеокарти, процесори). По отношение на производителността, HBM е нещо между GDDR5 и GDDR5X.

Видео памет Бар

GDDR3 се използва в бюджетни видеокарти със слаб чип, защото За обработка на по-голямо количество данни от паметта е необходима по-висока обработваща мощност. Този тип памет има минимална честота на пазара - в диапазона от 1600 MHz до 2000 MHz. Не се препоръчва да закупите графичен адаптер, който има честота на паметта под 1600 MHz, защото в този случай дори слабите игри ще бъдат ужасни.

Най-често срещаният тип памет е GDDR5, който се използва в средната ценова категория и дори в някои бюджетни модели. Часовата честота на този тип памет е около 2000-3600 MHz. Скъпите адаптери използват подобрен тип памет - GDDR5X, който осигурява най-висока скорост на предаване на данни и има честота до 5000 MHz.

В допълнение към типа памет, обръщайте внимание на номера му. В бюджетните табла има около 1 GB видео памет, в средната ценова категория е напълно възможно да се намерят модели с 2 GB памет. В по-скъп сегмент може да има видео карти с 6 GB памет. За щастие, за нормалното функциониране на повечето съвременни игри, има достатъчно графични адаптери с 2 GB видео памет. Но ако имате нужда от компютър за игри, който може да издържи продуктивни игри и след 2-3 години, купете видео карти с най-голяма памет. Също така не забравяйте, че е най-добре да дадете предпочитание на типа GDDR5 памет и нейните модификации, в този случай не си струва да се преследвате големи обеми. По-добре е да си купите карта с 2 GB GDDR5, отколкото с 4 GB GDDR3.

Също така обръщайте внимание на ширината на информационната шина. В никакъв случай не трябва да бъде по-малко от 128 бита, в противен случай ще имате ниска производителност в почти всички програми. Оптималната ширина на шината варира между 128-384 бита.

Енергийна ефективност на графичните адаптери

Някои дънни платки и захранващи устройства не могат да поддържат необходимата мощност и / или нямат специални конектори за захранване на изискана видеокарта, така че имайте предвид това. Ако графичният адаптер не е подходящ поради голямата консумация на енергия, можете да го инсталирате (ако са подходящи други условия), но няма да получите висока производителност.

Консумацията на енергия на видеокарти от различни класове е, както следва:

 • Първоначалният клас е не повече от 70 W. Картата от този клас ще работи без никакви проблеми с модерната дънна платка и захранването;
 • Средната класа е в рамките на 70-150 W. За тази цел не всички компоненти са подходящи;
 • Карти с висока производителност - от 150 до 300 вата. В този случай се нуждаете от специализирано захранване и дънна платка, които са адаптирани към изискванията на игралните автомати.

Охлаждане на видеокарти

Ако графичният адаптер започне да се прегрява, то подобно на процесора може не само да се повреди, но и да повреди целостта на дънната платка, което впоследствие води до сериозна повреда. Поради това, видеокартата придобива вградена охладителна система, която също е разделена на няколко вида:

 • Пасивен - в този случай на картата или нищо за охлаждане не е прикрепено, или в процеса, включващи само радиатора, който не е много по-ефективен. Такъв адаптер обикновено няма висока производителност, така че по-сериозно охлаждане не е необходимо за него;
 • Пасивно охлаждане

 • Активен - вече има цялостна охладителна система - с радиатор, вентилатор и понякога с медни топлинни поглътители. Може да се използва във видеокарти от всякакъв вид. Една от най-ефективните опции за охлаждане;
 • Активно охлаждане

 • Турбината - в много отношения подобна на активната опция. На картата е прикрепено доста масивно тяло, където има специална турбина, която привлича въздух с висока мощност и я задвижва през радиатора и специалните тръби. Поради големия си размер, той може да бъде инсталиран само на големи и мощни карти.
 • Охлаждане на турбините

Обърнете внимание на материала на вентилаторите и стените на радиатора. Ако картата ще бъде причислена към тежки товари, по-добре е да изоставите моделите с пластмасови радиатори и да разгледате опцията с алуминий. Най-добрите радиатори са с медни или железни стени. Също така, за прекалено "горещи" графични адаптери, фенове с метални остриета, а не пластмасови, са най-подходящи. те могат да се стопят.

Размери на видеокартата

Ако имате малка и / или евтина дънна платка, опитайте се да изберете малки адаптери за графики, защото твърде голям може да огъне слаба дънна платка или просто не се вписва в нея, ако е твърде малък.

Разделение по размер, като такова, не. Някои карти може да са с малки размери, но обикновено са слаби модели без охладителна система или с малък радиатор. Точният размер е по-добре да проверите на уеб сайта на производителя или в магазина, когато купувате.

Широчината на същата графична карта може да зависи от броя на съединителите. На евтини копия обикновено има един ред конектори (2 броя на ред).

Съединители на видеокартата

Списъкът на външните входове включва:

 • DVI - с негова помощ е връзка с модерни монитори, така че този конектор присъства на почти всички видеокарти. Той се подразделя на два подтипа - DVI-D и DVI-I. В първия случай има само цифров съединител, във втория има и аналогов сигнал;
 • HDMI - с негова помощ е възможно да се свържат модерни телевизори към компютър. Този конектор е само на карти със средна и висока ценова категория;
 • VGA - необходимо е да свържете много монитори и проектори;
 • DisplayPort - има само няколко модела видеокарти, се използва за свързване на малък списък от специални монитори.

Съединители за видеокарти

Също така, не забравяйте да обърнете внимание на наличието на специален допълнителен захранващ конектор на мощни видеокарти (модели за "офис машини" и мултимедийни центрове, не е толкова необходимо). Те са разделени на 6 и 8 контакта. За правилната работа е необходимо вашата дънна платка и захранването да поддържат тези съединители и техния брой контакти.

Поддържат се няколко графични карти

Дънните платки на средни и големи размери имат няколко слота за свързване на видео карти. Обикновено техният брой не надвишава 4 броя, но в специализирани компютри може да има малко повече. В допълнение към наличието на свободни съединители е важно да се уверите, че видеокартата може да работи заедно. За тази цел трябва да се обмислят няколко правила:

 • Дънната платка трябва да поддържа работата на няколко видеокарти в пакет. Понякога се случва, че е наличен необходимия съединител, но дънната платка поддържа работата само на един графичен адаптер, докато "extra" конекторът изпълнява изключителна резервна функция;
 • Всички видеокарти трябва да бъдат направени според един стандарт - NVIDIA или AMD. В противен случай те няма да могат да си взаимодействат помежду си и ще конфликт, което също може да доведе до неизправност в системата;
 • На графични карти също трябва да има специални конектори за свързване на други адаптери с тях, в противен случай няма да постигнете подобрение на производителността. Ако има само един такъв конектор на картите, може да се свърже само един адаптер, ако има два входа, тогава максималният брой допълнителни видео карти се увеличава до 3, плюс основния.

Има още едно важно правило по отношение на картата на майката - трябва да има поддръжка за една от технологиите на пакета за видео карти - SLI или CrossFire. Първият е brainchild на NVIDIA, вторият е AMD. Като правило, на повечето дънни платки, особено на бюджета и средния бюджет, има подкрепа само за един от тях. Следователно, ако имате адаптер за NVIDIA и искате да закупите друга карта от същия производител, но дънната платка поддържа само комуникационна технология AMD, ще трябва да подмените основната видеокарта с аналогов сигнал от AMD и да закупите допълнителна карта от същия производител.

Голяма част от графичните карти

Няма значение коя технология на задния панел поддържа дънната платка - една видеокарта от всеки производител ще работи добре (ако все още е съвместима с процесора), но ако искате да инсталирате две карти, може да имате проблеми с този елемент.

Нека да разгледаме предимствата на няколко видеокарти, които работят в един куп:

 • Увеличаване на производителността;
 • Понякога е по-изгодно да се купи допълнителна видеокарта (в съотношение цена и качество), отколкото да се инсталира нова, по-мощна;
 • Ако една от картите е неуспешна, компютърът ще остане напълно в експлоатация и ще може да издържи тежки игри, макар и вече в по-ниски настройки.

Съществуват и някои недостатъци:

 • Проблеми със съвместимостта. Понякога, когато инсталирате две видеокарти, производителността може да се влоши;
 • За стабилна работа е необходимо мощно захранване и добро охлаждане, защото консумацията на енергия и разсейването на топлината от няколко видеокартата, които са инсталирани една до друга, значително се увеличава;
 • Те могат да произвеждат повече шум по причини от предходния параграф.

Когато купувате видеокарта, не забравяйте да сравните всички характеристики на дънната платка, захранването и процесора с препоръки за този модел. Също така не забравяйте да закупите модели, на които е предоставена най-голяма гаранция, защото этот компонент компьютера подвергается большим нагрузкам и может в любой момент выйти из строя. Средний гарантийный срок варьируется в пределах 12-24 месяцев, но может быть и больше.