Захранващият блок захранва електричеството към всички останали компоненти. Стабилността и надеждността на системата зависят от нея, така че не си струва да се спаси или пренебрегне изборът. Разрушаването на мощността често застрашава повредата на останалите части. В тази статия ще обсъдим основните принципи за избор на електрозахранване, ще опишем видовете и ще назовем няколко добри производители.

Изберете захранването на компютъра

Сега има много модели от различни производители на пазара. Те се различават не само по отношение на силата и наличието на определен брой конектори, но също така имат различен размер на вентилаторите, сертификати за качество. Когато избирате, трябва да вземете предвид тези параметри и още няколко.

Изчисляване на необходимата мощност на захранващия блок

Първо трябва да определите колко енергия консумира вашата система. Като се започне от това, ще е необходимо да изберете подходящ модел. Изчислението може да се извърши ръчно, имате нужда само от информация за компонентите. Твърдият диск изразходва 12 вата, SSD е 5 вата, RAM слотът в размер на едно парче е 3 вата и всеки отделен вентилатор е 6 вата. Относно силата на останалите компоненти прочетете на официалния уебсайт на производителя или попитайте продавачите в магазина. Добавете към получения резултат около 30%, за да избегнете проблеми с рязкото увеличение на потреблението на електроенергия.

Изчисляване на мощността на агрегата чрез използване на онлайн услуги

Има специални мощности за калкулатори за захранване. Трябва да изберете всички инсталирани компоненти на системния елемент, така че да се показва оптималната мощност. Резултатът взема предвид още 30% от стойността, така че не е нужно да го правите сами, както е описано в предишния метод.

Онлайн мощност калкулатор захранване

В интернет има много онлайн калкулатори, всички те работят на един и същ принцип, така че можете да изберете някой от тях, за да изчислите мощността.

Изчисляване на мощността на електрозахранването онлайн

Наличие на сертификати 80 plus

Всички качествени блокове имат сертификат от 80 плюс. Сертифицирани и стандартни се присъждат на базовите единици, бронз и сребро - средно, злато - висок клас, платина, титан - най-високото ниво. Компютрите от първоначалното ниво, предназначени за офис задачи, могат да работят на входно ниво PSU. Скъпите желета изискват повече мощност, стабилност и сигурност, така че е разумно да погледнете високото и най-високото ниво тук.

Сертификат 80plus за захранване

Охлаждане на захранващия блок

Вентилатори с различни размери са инсталирани, най-често 80, 120 и 140 мм. Средната версия се показва най-добре, практически не създава шум, докато охлажда системата добре. Също така е по-лесно за такъв фен да намери заместител в магазина в случай, че се разпадне.

Вентилатор за захранване

Налични конектори

Във всеки блок има набор от задължителни и допълнителни съединители. Нека да разгледаме по-отблизо тях:

  1. ATX 24 пина . Има навсякъде в размер на едно парче, е необходимо да се свърже дънната платка.
  2. Процесор 4 пина . Повечето единици са оборудвани с един съединител, но има две парчета. Той е отговорен за захранването на процесора и е свързан директно към дънната платка.
  3. SATA . Той е свързан към твърдия диск. Много модерни единици имат няколко отделени SATA бримки, което го прави по-удобно за свързване на няколко твърди диска.
  4. PCI-E се изисква за свързване на видеокарта. Мощният хардуер ще изисква два такива конектора, а ако искате да свържете две видеокарти, купете блок с четири PCI-E конектора.
  5. MOLEX 4 пинов . Старите устройства и устройства бяха свързани с този конектор, но сега ще намерят приложение. Допълнителните охладители могат да се свързват с MOLEX, затова е желателно да има няколко такива съединителя в кутията само за всеки случай.

Съединители за захранване

Полумодулни и модулни захранвания

В обикновения захранващ кабел кабелите не са изключени, но ако трябва да се отървете от излишъка, препоръчваме да обърнете внимание на модулните модели. Те ви позволяват да изключите известно време ненужните кабели. Освен това има полумодулни модели, в които само част от кабелите са разглобяеми, но производителите често ги наричат ​​модулни, затова е добре да прегледате внимателно снимките и да изясните информацията с продавача, преди да го закупите.

Модулно захранване

Най-добри производители

SeaSonic се утвърди като един от най-добрите производители на захранващи устройства на пазара, но техните модели са по-скъпи от конкурентите. Ако сте готови да плащате за качество и сте сигурни, че няма да работи последователно от много години, погледнете по-отблизо SeaSonic. Невъзможно е да не споменаваме известните марки Thermaltake и Chieftec. Те правят отлични модели в съответствие с цената / качеството и са идеални за игрален компютър. Счупването е много рядко и почти никакъв брак. Ако търсите бюджет, а качествен вариант, тогава компанията Coursar и Zalman ще го направят. Въпреки това, най-евтините модели не са много надеждни и изграждат качество.

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала да определите избора на надеждно и висококачествено захранване, което би било идеално за вашата система. Не препоръчваме купуването на кутия с вградено захранване, тъй като най-често се инсталират ненадеждни модели. За пореден път искам да отбележа, че това не трябва да се спасява, по-добре е моделът да изглежда по-скъп, но да бъде сигурен в качеството му.