Ситуации, когато поради неочаквано прекъсване на захранването у дома или в офиса се загубват важни данни, се появяват доста често. Прекъсванията на захранването могат не само да унищожат резултатите от много часове работа, но и да доведат до повреда на компютърните компоненти. В тази статия ще разберем как да изберем подходящото специално устройство, което защитава срещу такива проблеми - непрекъсваемо захранване.

Избор на UPS

Един UPS или UPS - непрекъсваемо захранване е устройство, което може да осигури електричество за свързаното с него оборудване. В нашия случай това е персонален компютър. Вътре в UPS са батериите и електронните компоненти за управление на захранването. Има много критерии за избор на такива устройства, а по-долу ще ви кажем какво да търсите при покупката.

Критерий 1: Мощност

Този параметър на UPS е най-важният, тъй като той определя дали е ефективна защита. Първоначално е необходимо да се определи общата мощност на компютъра и другите устройства, които ще бъдат обслужвани от "непрекъснато захранване". Има специални калкулатори в мрежата, които ви помагат да изчислите колко вата конфигурация консумира.

Повече подробности: Как да изберем захранване за компютър

Консумацията на електроенергия на други устройства може да бъде намерена на уеб сайта на производителя, на продуктовата карта на онлайн магазина или в ръководството за потребителя. След това трябва да добавите получените номера.

Сега погледнете характеристиките на UPS. Неговата мощност не се измерва във ватове (W), а във волтаприемници (VA). За да разберете дали дадено устройство е подходящо за нас, е необходимо да направите някои изчисления.

пример

Имаме компютър, който консумира 350 вата, система за говорители - 70 вата и монитор - около 50 вата. в общия

350+70+50=470 Вт

Цифрата, която получихме, се нарича активна мощност. За да получите пълното, трябва да умножете тази стойност с коефициент 1,4 .

470*1.4=658 ВА

За да увеличите надеждността и издръжливостта на цялата система, трябва да добавите още 20 до 30% към тази стойност.

658*1.2=789,6 ВА (+20%)

или

658*1.3=855.4 ВА (+30%)

Изчисленията ни показват, че нашите нужди съответстват на непрекъсваемо захранване с капацитет от поне 800 VA .

Определяне на изходната мощност при избор на непрекъсваемо захранване за компютър

Критерий 2: Живот на батерията

Това е друга характеристика, обикновено посочена в продуктовата карта и пряко засягаща крайната цена. Това зависи от капацитета и качеството на батериите, които са основният компонент на UPS. Тук трябва да определим какви действия ще предприемем, когато се спре доставката на електроенергия. Ако просто трябва да завършите работата - запишете документите, затворете приложенията - тогава ще са достатъчни 2-3 минути. Ако възнамерявате да продължите някаква дейност, например, завършете кръга или изчакайте обработката на данни, тогава ще трябва да погледнете към по-големи устройства.

Определяне на максималното време за работа при избор на непрекъсваемо захранване за компютър

Критерий 3: Напрежение и защита

Тези параметри са тясно свързани. Минималното напрежение, получено от мрежата (вход) и отклонението от номинала, са факторите, влияещи върху ефективността и времето за обслужване на UPS. Струва си да обърнете внимание на стойността, с която устройството превключва на захранване от батерията. Колкото по-ниско е числото и колкото по-голямо е отклонението, толкова по-рядко ще бъде включено в работата.

Определяне на минималното входно напрежение при избор на непрекъсваемо захранване за компютър

Ако електрическата мрежа във вашия дом или офис е нестабилна, т.е. спадане или скокове, тогава е необходимо да изберете устройства с подходяща защита. Той ви позволява да намалите въздействието върху пренапрежението на оборудването и да увеличите стойността, необходима за работа, за намаляване. Устройства с мощен вграден регулатор на напрежението също са на пазара, но за тях ще говорим малко по-късно.

Определяне на защита от пренапрежение при избор на непрекъсваемо захранване за компютър

Критерий 4: Тип на UPS

Има три вида UPS, които се различават по принципа на работа и други характеристики.

  • Офлайн (офлайн) или резервните имат най-проста схема - при прекъсване на захранването електронното зареждане включва захранването от батериите. Недостатъците на такива устройства са две - относително голямо закъснение при превключване и слаба защита срещу ниско напрежение. Например, ако напрежението падне до определен минимум, устройството се превключва на батерията. Ако капките са чести, UPS ще се включи по-често, което води до бързото му влошаване.

    Резервен тип непрекъсваемо захранване за компютъра

  • Линия интерактивна . Такива устройства са оборудвани с по-напреднали средства за регулиране на напрежението и са в състояние да издържат на по-дълбоко потъване. Техните времена на превключване са много по-ниски от тези на резервните.

    Линеен интерактивен тип непрекъсваемо захранване за компютър

  • Онлайн двойно преобразуване (онлайн / двойно преобразуване) . Тези UPS имат най-сложната схема. Тяхното име говори за себе си - AC входен ток се преобразува в DC, а преди да се подава към изходните конектори, отново към AC. Този подход позволява да се получи най-стабилното изходно напрежение. Батериите в такива устройства винаги са включени в електрическата верига (онлайн) и не изискват превключване, когато изчезне токът в електрическата мрежа.

Непрекъснато захранване за компютър с двойно преобразуване

Устройствата от първата категория имат най-ниска цена и са подходящи за свързване на домашни и офис компютри. Ако на компютъра е инсталиран висококачествен захранващ блок, който има защита срещу пренапрежение на захранването, резервното UPS не е лош избор. Интерактивните източници не са много по-скъпи, но имат по-голям ресурс на работа и не изискват допълнителни подобрения от системата. Онлайн UPS - най-висококачествените професионални устройства, които оказват влияние върху тяхната цена. Те са предназначени за захранване на работни станции и сървъри и могат да работят с батерии за дълго време. Не е подходящ за домашна употреба поради високите нива на шум.

Критерий 5: Комплект конектори

Следващото нещо, което трябва да обърнете внимание е изходните съединители за свързване на устройства. В повечето случаи компютрите и периферните устройства изискват CEE 7 гнезда - "Euro Outlets".

Euro изход на гърба на непрекъсваемото захранване

Съществуват и други стандарти, например IEC 320 C13 , обикновено наричани компютри. Не се заблуждавайте от това, тъй като компютърът може да бъде свързан към такива съединители само с помощта на специален кабел.

Компютърни съединители в непрекъсваемото захранване на компютъра

Някои непрекъсваеми токозахранващи устройства също могат да предпазват телефонните линии и мрежовите портове на компютър или рутер от отрицателни ефекти. Такива устройства имат съответни съединители: RJ-11 - за телефон, RJ-45 - за мрежов кабел.

Щепсели за телефонни и мрежови кабели на гърба на UPS

Разбира се, трябва да се погрижите за необходимия брой магазини, за да осигурите властта на всички предполагаеми устройства. Моля, обърнете внимание, че не всички контакти са "еднакво полезни". Някои от тях могат да се захранват от батерия (UPS), докато други не могат. Последните работят в повечето случаи чрез вградения защитен пренапрежение, осигуряващ защита срещу нестабилността на електрическата мрежа.

Определяне на броя на UPS съединителите при избор на непрекъсваемо захранване за компютър

Критерий 6: Батерии

Тъй като презареждащите се батерии са най-силно зареденият компонент, те могат да се повредят или капацитетът им може да е недостатъчен, за да осигури необходимото време за работа за всички свързани устройства. Ако е възможно, изберете UPS с допълнителни отделения и батерии с възможност за смяна.

Непрекъсваемо захранване за компютър с батерии с възможност за смяна

Критерий 7: Софтуер

Софтуерът, който се доставя заедно с някои устройства, помага да се следи състоянието на батерията и режима на работа направо от екрана на монитора. В някои случаи софтуерът може също така да запази резултатите от работата и да завърши правилно сесиите за компютъра, като същевременно намали нивото на зареждане. Струва си да се обърне внимание на такива UPS.

Критерий 8: Екран на дисплея

Екранът на предния панел на устройството ви позволява бързо да прецените параметрите и да разберете дали има прекъсване на захранването.

Екран на предната страна на UPS за компютър

заключение

В тази статия се опитахме да разглобим възможно най-важните критерии за избор на непрекъсваемо електрозахранване. Разбира се, има и външен вид и размер, но това са вече незначителни параметри и те се избират само в зависимост от ситуацията и евентуално в съответствие с вкуса на потребителя. Обобщавайки, можем да кажем следното: първо трябва да обърнете внимание на мощността и необходимия брой гнезда, след което изберете типа, ръководен от размера на бюджета. Не преследвайте за евтини устройства, тъй като те често са нестандартни и вместо защита могат просто да "разрушат" любимия ви компютър.