Етап 1: Първоначална настройка

В „чистия“ Android 10 процесът за първоначална конфигурация на картата с памет е както следва:

Внимание! Следващите инструкции предполагат форматиране на SD картата, така че преди да започнете процедурата, уверете се, че на нея няма важни или ценни данни!

 1. След като инсталирате картата, в затвора на устройството ще се появи известие с предложение за конфигуриране, докоснете го.
 2. Отворете известието за първоначална настройка на SD карта в Android

 3. Инструментът за конфигуриране ще се отвори. Системата ще ви предложи да избирате между две опции: интеграция с вътрешно хранилище или инсталация като сменяемо устройство за съхранение. Първата опция се препоръчва за телефони или таблети с малки количества вградена памет (16 GB или по-малко), докато втората е подходяща за всички останали случаи.
 4. Опции за инсталиране за първоначална настройка на SD карта в Android

 5. Независимо от избраната опция, ще бъдете подканени да форматирате картата, приемете това.
 6. Започнете форматиране за първоначална настройка на SD карта в Android

 7. След процеса на форматиране ще получите съобщение, че устройството е готово за употреба.
 8. Съобщение за завършване на първоначалната настройка на Android SD картата

  Това завършва първоначалната настройка на картата с памет.

Етап 2: Конфигуриране за качване на файл

Ако сте избрали да използвате SD картата си като сменяем носител, вероятно ще се чудите дали можете да я конфигурирате за изтегляне на файлове. Тази функция е налична, но трябва да я направите за всяко приложение на тези, които включват използването на карта с памет. Като пример ще използваме Google Chrome.

 1. Стартирайте Chrome, след което кликнете върху бутона с 3 точки, за да изведете менюто, в което изберете елемента "Настройки".
 2. Отворете опциите на приложението, за да конфигурирате достъпа до SD карта в Android

 3. Отидете на раздела „Изтеглени файлове“.
 4. Изтеглете опции за конфигуриране на достъп до SD карта в Android

 5. След това докоснете елемента „Местоположение на изтеглените файлове“, в изскачащото меню посочете опция "SD карта" и натиснете "Свършен".
 6. Избор на хранилище за конфигуриране на достъпа до SD карта в Android

 7. След като се върнете към предишния екран, погледнете отново параметъра „Местоположение на изтеглените файлове“ - в раздела трябва да има папка Chrome Android / данни в основата на външното устройство.
 8. Достъп до Android SD карта, конфигуриран в приложението

  Обичайният начин за промяна на тази директория в която и да е друга няма да работи поради ограниченията, които съществуват в Android.

Решаване на някои проблеми

В процеса на настройка или използване на карта с памет в Android може да възникнат определени грешки. Нека разгледаме най-често срещаните.

Устройството не разпознава поставената SD

Най-често срещаният проблем е, че картата е поставена, но телефонът или таблетът не я виждат. Има много решения, които са описани в отделен материал на връзката по-долу.

Повече информация: Какво да направите, ако вашият смартфон или таблет не вижда SD картата

Появява се съобщението „SD картата е повредена“

Вторият възможен отказ е, че вместо известие за настройката, потребителят получава съобщение, че външното устройство е повредено. Това е доста сериозен проблем, но можете да го отстраните сами.

Повече информация: Как да коригирам грешката „SD картата е повредена“