В MS Word има доста голям набор от вградени шрифтове за употреба. Проблемът е, че не всички потребители знаят как да променят не само самия шрифт, но и неговия размер, дебелина и редица други параметри. Става въпрос за това как да промените шрифта в Word и ще бъде разгледано в тази статия.

Урокът: Как да инсталирате шрифтове в Word

В Word има специален раздел за работа с шрифтове и техните промени. В по-новите версии на програмата групата "Font" се намира в раздела "Начална страница" , в по-стари версии на този продукт инструментите за шрифтове се намират в раздела "Структура на страницата" или "Форматиране" .

Групов шрифт в Word

Как да променя шрифта?

1. В групата "Font" ( раздел Home ) разгънете прозореца с активния шрифт, като кликнете върху малкия триъгълник до него и изберете този, който искате да използвате от списъка

Избиране на шрифтове в дума

Забележка: В нашия пример шрифтът по подразбиране е Arial , може да имате друг шрифт , например Open Sans .

2. Активният шрифт ще се промени и можете веднага да започнете да го използвате.

Модифициран шрифт в Word

Забележка: Името на всички шрифтове, представени в стандартния MS Word набор, се показва под формата, в която ще се показват буквите, отпечатани с този шрифт в листа.

Как да променя размера на шрифта?

Преди да промените размера на шрифта, трябва да научите един нюанс: ако искате да промените размера на вече напечатания текст, първо трябва да го подчертаете (това се отнася и за самия шрифт).

Натиснете "Ctrl + A", ако това е изцяло текст в документа, или използвайте мишката, за да изберете фрагмента. Ако искате да промените размера на текста, който планирате да въведете, не е необходимо да избирате нищо.

1. Разширете менюто на прозореца до активния шрифт (има числа в него).

Забележка: В нашия пример стандартният размер на шрифта е 12 , за вас може да е различен, например 11 .

2. Изберете подходящ размер на шрифта.

2. Изберете подходящ размер на шрифта.

Избиране на размера на шрифта в дума

Съвет: Стандартният размер на шрифта в Word се представя с определена стъпка от няколко единици или дори десетки. Ако не сте доволни от конкретни стойности, можете да ги въведете ръчно в прозореца с активен размер на шрифта.

прозорец с размер на шрифта в Word

3. Размерът на шрифта ще се промени.

Променен размер на шрифта в Word

Съвет: До цифрите, показващи стойността на активния шрифт, има два бутона с буквата "А" - една от тях е по-голяма, другата е по-малка. Натискайки този бутон, можете да промените размера на шрифта стъпка по стъпка. Голямото писмо увеличава размера, а тази, която е по-малка, го намалява.

Размер на шрифта стъпка по стъпка в Word

В допълнение към тези два бутона има още една - "Aa" - като разширявате менюто си, можете да изберете подходящия тип писмен текст.

Избор на типа писане в Word

Как да променя дебелината и наклона на шрифта?

В допълнение към стандартната форма на големи и малки букви в MS Word, написани с шрифт, те също могат да бъдат смели, курсиви (курсив с наклон) и подчертани.

За да промените типа на шрифта, изберете желания текстов фрагмент (не избирайте нищо, ако просто планирате да напишете нещо в документа с нов тип шрифт) и щракнете върху един от бутоните, намиращи се в групата "Font" на контролния панел ,

Бутони в шрифтовата група в Word

Бутонът с буквата "F" прави шрифта удебелен (вместо да натискате бутон на контролния панел, можете да използвате клавишите "Ctrl + B" );

Смели в Word

"K" - курсив ( "Ctrl + I" );

Курсив в Word

"Ч" - подчертано ( "Ctrl + U" ).

Подчертайте шрифта в Word

Забележка: Получерният шрифт в думата, въпреки че е обозначен с буквата "F" , всъщност е смел.

Както разбирате, текстът може да бъде едновременно смел, курсив и подчертан.

Съвет: Ако искате да изберете дебелината на долната линия, кликнете върху триъгълника до буквата "Ч" в групата "Шрифтове" .

Избиране на типа линия в думата

В близост до буквите "Ж" , "К" и "Ч" в групата с шрифтове има бутон " абв "(Начертани латински букви). Ако изберете текста и щракнете върху този бутон, текстът ще бъде прекръстен.

кръстосани букви в Word

Как мога да променя цвета и фона на шрифта?

В допълнение към появата на шрифта в MS Word можете също да промените своя стил (текстови ефекти и дизайн), цвета и фона, на които ще се намира текстът.

Променете стила на шрифта

За да промените стила на шрифта, оформлението му в групата "Font" , която се намира в раздела "Начало" (преди това "Форматиране" или "Структура на страницата" ), кликнете върху малкия триъгълник отдясно на полупрозрачната буква "A" дизайн " ).

Текстови ефекти в дума

В прозореца, който се показва, изберете какво искате да промените.

Важно: Не забравяйте, че ако искате да промените външния вид на съществуващ текст, първо го изберете.

изберете ефекти в Word

Както можете да видите, този инструмент вече ви позволява да промените цвета на шрифта, да добавите към него сянка, контур, отражение, подчертаване и други ефекти.

Параметри на текстовите ефекти в дума

Промяна на фона след текста

В групата "Font" до бутона, обсъден по-горе, има бутон "Цветно маркиране на текст" , с който можете да промените фон, на който е разположен шрифтът.

Бутон за избор на фона в Word

Просто изберете част от текста, която искате да промените на фона, след което кликнете върху триъгълника до този бутон на контролния панел и изберете подходящия фон.

Избиране на фон в Word

Вместо стандартния бял фон, текстът ще бъде на фона на избрания от вас цвят.

Урокът: Как да премахнете фона в Word

Променете цвета на текста

Следващият бутон в групата "Шрифт" - "Цвят на шрифта" - и, както подсказва името, позволява този цвят да бъде променен.

Променен фон в Word

Изберете текстовия фрагмент, чийто цвят искате да промените, след което кликнете върху триъгълника до бутона Цвят на шрифта . Изберете подходящия цвят.

Избиране на цвят на шрифта в дума

Цветът на избрания текст ще се промени.

Променен цвят на шрифта в Word

Как да зададете по подразбиране шрифта, който искате?

Ако често използвате същия шрифт за писане, който е различен от стандартния, наличен директно при стартиране на MS Word, шрифта няма да е излишно да го зададете като по подразбиране, което ще спести малко време.

1. Отворете диалоговия прозорец "Шрифт" , като кликнете върху стрелката в долния десен ъгъл на групата със същото име.

Настройки на шрифта в Word

2. В секцията "Шрифт" изберете тази, която искате да зададете като стандартна, налична при стартиране.

Диалоговият прозорец на шрифта в Word

В същия прозорец можете да зададете подходящ размер на шрифта, неговия шрифт (нормален, получер или курсив), цвят и много други параметри.

Променени настройки в прозореца на шрифта в Word

3. След като направите необходимите настройки, кликнете върху бутона "По подразбиране" , разположен в долната лява част на диалоговия прозорец.

Стандартен шрифт в дума

4. Изберете как искате да запазите шрифта - за текущия документ или за всички, с които ще работите в бъдеще.

Потвърдете извличането на шрифтове в Word

5. Щракнете върху "OK", за да затворите прозореца "Font" .

6. Форматът по подразбиране, подобно на всички разширени настройки, които можете да изпълните в този диалогов прозорец, ще се промени. Ако сте го приложили към всички следващи документи, всеки път, когато създавате / пускате нов документ на Vord, вашият шрифт ще бъде инсталиран незабавно.

Модифициран шрифт по подразбиране в Word

Как да променя шрифта във формула?

Вече пишехме как да добавите формули в Microsoft Word и как да работите с тях, можете да научите повече за това от нашата статия. Тук ще обсъдим как да променим шрифта във формулата.

Урокът: Както в думата, въведете формулата

Ако просто изберете формулата и опитате да променяте шрифта си така, както правите с друг текст, нищо не се случва. В този случай трябва да действате малко по-различно.

1. Влезте в раздела "Дизайнер" , който се появява след като кликнете върху областта на формулата.

Формула в Word

2. Изберете съдържанието на формулата, като натиснете "Ctrl + A" в областта, в която се намира. Можете също така да използвате мишката, за да направите това.

3. Отворете диалоговия прозорец "Инструменти", като кликнете върху стрелката в долната дясна част на тази група.

Формула Служба в думата

4. Преди да отворите диалогов прозорец, където можете да промените шрифта в реда "Шрифт по подразбиране за областите с формула", изберете този, който харесвате от наличния списък.

избор на шрифт за формула в дума

Забележка: Въпреки че Word има доста голям набор от вградени шрифтове, не всички от тях могат да се използват за формули. Освен това е възможно в допълнение към стандартната Cambria Math, няма да можете да изберете друг шрифт за формулата.

Това е всичко, сега знаете как да промените шрифта в Word, и от тази статия научихте как да зададете други параметри на шрифта, включително размера, цвета и т.н. Желаем Ви висока продуктивност и успех в овладяването на всички тънкостите на Microsoft Word.