Вече пишехме много за възможностите на усъвършенствания текстов редактор MS Word, но е просто невъзможно да се изброят всички от тях. Програмата, която е фокусирана основно върху работата с текст, по никакъв начин не се ограничава до това.

Урокът: Как да направите диаграма в Word

Понякога работата с документи включва не само текстово, но и числено съдържание. В допълнение към графиките и таблиците, можете да добавите математически формули към Word. Благодарение на тази характеристика на програмата можете бързо и лесно да извършвате необходимите изчисления по удобен и визуален начин. Става въпрос за това как да напишете формула в Word 2007 - 2016 и ще разгледаме по-долу.

Урокът: Как да направите маса в Word

Защо определихме версията на програмата от 2007 г., а не от 2003 г.? Фактът, че вградените инструменти за работа с формули в Word се появиха точно във версията на 2007 г., преди да се използват специални добавки в програмата, които освен това не бяха интегрирани в продукта. В Microsoft Word 2003 обаче можете да създавате формули и да работите с тях. Ще ви кажем как да направите това във втората половина на тази статия.

Създаване на формули

За да въведете формула в Word, можете да използвате Unicode знаци, математическите елементи на автоматичното заместване, замествайки текста със символи. Обичайната формула, въведена в програмата, може автоматично да се превърне в професионално форматирана формула.

1. За да добавите формула към документ в Word, отидете в раздела "Вмъкване" и разгънете менюто "Уравнения" (във версия 2007-2010 тази статия се нарича "Формула" ), разположена в групата "Символи" .

Вмъкване на уравнения в Word

2. Изберете "Вмъкване на ново уравнение" .

Въведете ново уравнение в Word

3. Въведете необходимите параметри и стойности ръчно или изберете знаци и структури на контролния панел ( раздел Дизайн ).

Уравнението е добавено към Word

4. Освен ръчното въвеждане на формули, можете да се възползвате и от тези, които се съдържат в арсенала на програмата.

Избиране на уравнение в Word

5. Освен това, в елемента от менюто "Уравнение" - "Допълнителни уравнения от сайта Office.com" можете да намерите голям набор от уравнения и формули от сайта на Microsoft Office.

Формули в арсенала на програмата в Word

Добавяне на често използвани формули или такива, които са били предварително форматирани

Ако често се отнасяте към конкретни формули при работа с документи, ще бъде полезно да ги добавите към списъка с често използваните.

1. Изберете формулата, която искате да добавите към списъка.

Маркирайте често използваната формула в Word

2. Кликнете върху бутона "Уравнение" ( "Формули" ), разположен в групата "Инструменти" (раздела "Конструктор" ) и изберете "Запаметяване на избрания фрагмент в колекцията уравнения" .

Запазване на уравнението на колекцията в Word

3. В диалоговия прозорец, който се показва, задайте име за формулата, която искате да добавите към списъка.

Запишете фрагмент в колекция в Word

4. В елемента "Събиране" изберете "Уравнения" ( "Формули" ).

5. Ако е необходимо, посочете други опции и щракнете върху "OK".

Съхраняване на формула в Word

6. Формулата, която сте запазили, ще се появи в списъка за бърз достъп на Vord, който се отваря веднага след като кликнете върху бутона "Уравнение" ( "Формула" ) в групата "Инструменти" .

Formalka в списъка на често използваните

Добавяне на математически формули и структури с общо предназначение

За да добавите математическа формула или структура към Word, изпълнете следните стъпки:

1. Кликнете върху бутона "Уравнение" ( "Формула" ), който е в раздела "Вмъкване" (групата "Символи" ) и изберете "Вмъкване на ново уравнение" .

Поставете математическа структура

2. В раздела "Конструктор" в групата "Структури" изберете типа структура (интегрална, радикална и т.н.), която трябва да добавите, и кликнете върху символа на структурата.

Избиране на структури в Word

3. Ако в избраната структура има заместители, кликнете върху тях и въведете необходимите цифри (символи).

Добавяне на математическа структура

Съвет: За да промените добавена формула или структура в Word, просто кликнете върху нея и въведете необходимите цифрови стойности или символи.

Завършен слой в Word

Добавяне на формула към клетка на таблицата

Понякога трябва да добавите формула директно към клетката на таблицата. Това се прави по същия начин, както при всяко друго място в документа (описано по-горе). В някои случаи обаче се изисква формулата в клетката на таблицата да не се показва, а нейният резултат. Как да го направите - прочетете по-долу.

1. Изберете празна клетка в таблицата, в която искате да поставите резултата от формулата.

Изберете клетката за таблици в Word

2. В секцията "Работа с таблици" отворете раздела "Оформление" и кликнете върху бутона "Формула", намиращ се в групата "Данни" .

Добавяне на формула към таблица в Word

3. Въведете необходимите данни в диалоговия прозорец, който се показва.

таблица в Word

Забележка: Ако е необходимо, можете да изберете цифров формат, да вмъкнете функция или маркер.

Параметри на функция в таблица в Word

4. Кликнете върху "OK".

Добавяне на формула към Word 2003

Както се каза в първата половина на статията, в редакцията на текстовия редактор на Microsoft 2003 няма вградени инструменти за създаване на формули и работа с тях. За тази цел програмата използва специални добавки - Microsoft Equation and Math Type. Затова, за да добавите формула към Word 2003, направете следното:

1. Кликнете върху раздела "Вмъкване" и изберете "Обект" .

2. В диалоговия прозорец, който се показва пред вас, изберете Microsoft Equation 3.0 и щракнете върху "OK".

3. Преди да бъдете малък прозорец "Формула", от който можете да изберете знаците и да ги използвате, за да създавате формули с всякаква сложност.

4. За да излезете от режима на формула, просто кликнете върху левия бутон на мишката върху празното място на листа.

Това е всичко, защото сега знаете как да пишете формули в Word 2003, 2007, 2010-2016, вие знаете как да ги модифицирате и допълвате. Желаем Ви само положителен резултат в работата и обучението.